Mrt-16: ‘2 Italiaanse Dorpen’

Keek net naar Nieuwsuur:

Bij het bovenstaande plaatje zegt mevrouw 2beeke: ‘We hebben hier nog een staatje van 2 Italiaanse dorpen’. Nou ken ik Lodi en Bergamo. In Bergamo wonen 120.000 mensen, dus net zoveel als in Zwolle. Zwolle noemen we niet zo snel een dorp. Daarbij is Bergamo wat ouder; 200 voor Christus werd het gesticht.

Lodi is een stuk kleiner met ruim 40.000 inwoners. En daar begon m’n argwaan. Waarom 2 plaatsen die zo van elkaar verschillen met elkaar vergelijken. Gaat het bijvoorbeeld om het aantal besmettingen per 1000 inwoners? Dat gaat het dus niet. Het gaat ook niet over de dorpen of de steden, maar over de gelijknamige provincies.

Hieronder een betere grafiek uit HLN, waar ook duidelijk staat dat het over de provincies gaat (en in de text aangegeven is dat het om absolute aantallen betreft):

Maar zijn die provincies dan wel even groot? Natuurlijk niet. In de provincie Bergamo wonen bijna 6x zoveel mensen als in de provincie Lodi. En als je Bergamo terugrekent naar het aantal inwoners van Lodi, dan kom je voor Bergamo op 608 besmettingen uit. De paarse lijn (Bergamo-2) die ik zelf in de grafiek heb aangebracht.

Demografisch deugde er al weinig van, maar statistisch gezien heb je eigenlijk ook niets aan deze grafiek of dit diagram. (Een ‘staatje‘ is meer een lijstje of een overzichtje.) Er moest mee aangetoond worden dat Bergamo het beroerder deed en dat is er op een gewogen manier zeker niet uit te halen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-03-16, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Mooi dat je dit even aan de kaak stelt!

 2. Ik hoop dat het hier ook tot de mensen doordringt.

 3. Als je een beetje oplet klopt er enorm veel niet. Eerlijk gezegd stoor ik me daar aan. De grafiekjes die ze momenteel zo vaak tevoorschijn halen kloppen sowieso erg weinig. Ook de grafiek die gebruikt wordt met de ‘flatten the curve’ boodschap. Maar goed, wie luistert er nu naar mij, een burger ergens uit een echt dorpje (net geen 400 inwoners momenteel) in de Zak van Zuid Beveland. Nee, gooi elke avond een berg ‘experts’ in alle programma’s en shows en we komen er wel.

 4. @John: Wat ik aan het bovenstaande voorbeeld kwalijk vind is dat de RIVM’ert dit mede op ze broodje krijgt. Dwz die grafiek en zeker de onzintext van Tweebeeke komen echt niet van het RIVM. Iemand in de redactie heeft dit gevonden en voegt het onnadenkend toe. Vervolgens wordt de RIVM’er er mee geconfronteerd. Je ziet hem kijken en denken; ‘Hier weet ik niets van, dat zou ik uit moeten zoeken’. Maar je mag als wetenschapper niet openlijk twijfelen in zo’n uitzending, dus zegt hij er maar weinig over. Later zullen er toch mensen zijn die vinden dat die grafiek uit de koker van het RIVM komt. Nieuwsuur denkt de RIVM-adviezen met deze onzin te ondersteunen, maar het breekt eerder het vertrouwen in de RIVM af.

 5. Over deskundigheid gesproken …

 6. De grafiek stijgt wel sterk, dat zie ik wel….

 7. Ik kijk in het vervolg alleen nog maar op deze site voor nieuws.

 8. Het RIVM vandaag:
  “Vanaf vandaag wordt de verspreiding van het aantal positief geteste mensen in Nederland weergegeven met een incidentiekaart. De gekleurde vlakken geven niet het totale aantal positief geteste mensen weer, maar het aantal per 100.000 inwoners. ”

  Toch zou ik ook wel willen weten of het aantal in mijn woonplaats beperkt is gebleven tot die ene besmette persoon die direct in thuisquarantaine ging, of dat er secundaire besmetting is geweest. De kleur op de kaart blijft bij die kleine aantallen gelijk.

 9. @Vlierbloesem: Deden ze gisteren al.

  Nu kan je veel beter zien dat Boekel en Uden de gemmeentes zijn waar je het snelst tegen een coronist oploopt. Als je het aantal inwoners van je gemeente weet, dan kan je het terugrekenen. Hier in Alkmaar met 108.000 inwoners is het 0,0048% ofwel 5 vastgestelde besmettingen. De GGD’s vermoeden dat het aantal echte besmetting 5x zo hoog is. Dan is het hier 0,024%

 10. @Vlierbloesem; Ik weet niet exact waar je woont, maar in Zuidplas is het 0, In Capelle/IJssel 2, Rotterdan 58.

 11. Die man, ene Jaap, van de RIVM mag ik dus absoluut niet. In het begin heeft hij de melding van China absoluut niet seriues genomen. Hij deed zelfs wat lacherig over de maatregelen, ook over de mondkapjes. En van zo’n figuur zijn wij nu afhankelijk want Mark Rutte laat zich door hem leiden. Straks wordt het voor ons echt Lijden.

 12. @Hanscke: Hij is de woordvoerder en directeur van de afdeling virologie. Daar werken aardig wat mensen (Europees wordt er ook samengewerkt) en hij is zeker geen eenling die maar wat uitkraamt. Ik heb geen directe mening over hem, maar vind alles wat ik van hem hoor zeer redelijk. Dat hij de melding van China niet serieus heeft genomen is mij niet opgevallen. Zei hij dat zelf of was het iemand anders die dat over hem beweerde?

  Ik zie ook af en toe een andere virologe, die vrijwel hetzelfde zegt. Even nagezocht, heet Marion Koopmans. Ik vind haar nog duidelijker en ze heeft meegewerkt aan een prima artikel in de Correspondent: https://decorrespondent.nl/11051/viroloog-marion-koopmans-beantwoordt-de-prangendste-vragen-over-corona-de-nederlandse-aanpak-en-wat-je-nu-kan-doen/779015402352-a0fedac2

 13. Die cijfers! Daar wordt zo mee gehaspeld, goed dat je erover schrijft. Ik lever regelmatig rekensommen bij alle ‘nieuwsitems’, maar met mijn introverte huisgenootjes komt daar geen enkele reactie op ;-}
  De andere virologe, Aura Timen, kwam gisteren haspelend met een aantal van “4 miljoen” zieken, als zijnde “de helft van de NL bevolking”, het deel dat noodzakelijk ziek moest worden voor de veelgeroemde groepsimmuniteit.

  Wat Hanscke noemt, zie je terug in allerlei oudere berichten,
  https://www.pzc.nl/politiek/mondkapje-is-geen-realistische-manier-om-coronavirus-te-dempen~a9a68a83/

  Hier, op 3 februari, klinkt nog een geruststellende toon: “Wat je ook ziet, is dat het virus zich in andere landen niet op grote schaal verspreidt. Timen noemt dat een geruststelling en een bewijs dat de maatregelen werken.”
  https://nos.nl/artikel/2321508-wuhan-krijgt-het-steeds-moeilijker-met-de-virusuitbraak.html

 14. Dat van Timen zegt me niets, ik dacht dat je Marion Koopmans bedoelde. Die komt duidelijk over in 1 Vandaag. Onlangs werd ze in Nieuwsuur verhoord. Geen idee waarom Nieuwsuur zo onnodig aan de poten van de wetenschap zaagt. Zeker teveel naar Paxman gekeken. In elk geval zie je dat zo’n methode onjuiste antwoorden uitlokt. In Nieuwsuur ging er over dat de helft besmet moest worden en dat daar de helft ziekteverschijnselen van zou krijgen.

  In Noord-Italië is het behoorlijk uit de hand gelopen. Gezien hun aantal doden, lopen daar veel meer mensen besmet rond dan er nu bekend zijn. Of wij in NL het ook zo uit de hand laten lopen is maar de vraag. Wij lopen ongeveer 10 dagen op Italië achter en zouden nu al meer doden moeten hebben als het hier zo erg gaat worden als in Italië.

  Ik geloof overigens ook niet in mondkapjes, zeker niet hoe slecht die in China worden gedragen. Chinezen dragen snel een mondkapje, doorgaans tegen stof. Voor het werk heb ik ze ook vaak moeten dragen. Als je de goeie gebruikt en die goed bevestigd rond de neus, dan belemmerd dat de ademhaling enorm. Vaak zie je dat de kapjes niet goed zitten en er langs de neus erg veel valse lucht wordt ingeademd. Nu bekend is dat het virus aan vochtdruppeltjes wordt verspreid helpt zo’n kapje totdat iemand er tegen niest. Daarna moet je hem direct vervangen door een verse zonder dat je de vochtpek op het kapje aanraakt. Vrij lastig en het is dus meer schijnveiligheid. Goed afstand houden, wat ik vandaag bij de kassa’s zag zal idd effectierver zijn.

 15. Ik luister nog naar twee mensen. Rutte en Ximaar. Volgens een andere viroloog, Ab Mondkap. helpen mondkapjes wel tegen de verspreiding, niet tegen bescherming.

 16. Jouw benadering van deze bizarre toestand spreekt mij wel aan.
  Over elkaar heen buitelen met verschillende meningen en er een politieke kwestie van maken geeft meer onrust dan vertrouwen.

 17. in Noord-Itaië was altijd een belangrijke textiel industrie. Die bedrijvigheid in al haar facetten is in de loop van deze eeuw in handen geraakt van Chinese ondernemingen. Dit heeft een intensief kontakt teweeg gebracht met China, veel vliegverkeer over en weer.
  Dit zou de verklaring kunnen zijn waarom deze regio zo zwaar is getroffen.

 18. @Fialas: Marco Polo bracht al heel vroeg de bami naar Italië. ;-) Inmiddels helpen Rusland en Cuba daar en dan moet ik erg denken aan de communistische burgemeester in Fernandel/Don Camillo. https://nl.wikipedia.org/wiki/Don_Camillo_en_de_Kleine_Wereld

 19. Lex van Rootselaar

  Het onderdeel statistiek (en wiskunde in het algemeen) is in de opleiding journalistiek nu eenmaal slecht bedeeld (en wordt door studenten ook niet belangrijk geacht). Dit is het resultaat daarvan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: