Mrt-20: In Zutphen was meer te zien

Eerder had ik geblogd over m’n vrijtreinendag op 4 maart. Allereest keek ik even in Apeldoorn rond om daarna naar Zutphen te gaan voor hun watertoren. Tussentijds kwam ik dus zonder voorbedachte rade langs de watertoren van Deventer en beide heb ik eerder op de fotopagina ‘Watertorens Over (de) IJssel‘ geplaatst.

In Deventer heb ik maar een paar andere foto’s gemaakt. In Zutphen genoeg voor 2 fotopagina‘s. Vanaf het station kwam ik langs de Kruittoren. Vervolgens zag wat ruïnes van een oude stadspoort en zag ik mooie Jugendstilpanden aan de andere kant van hun Singel. Iets verder doemde de watertoren op. Korter en mooier daar naartoe lopen is vrijwel niet mogelijk.

De watertoren staat aan de oostzijde van hun oude binnenstad. Dus bedacht ik nog even door die binnenstad terug te lopen naar het station. Ik kwam langs wat oude uithangborden om vervolgens een soort doorgang te treffen. In die doorgang is een deur van een ingebouwde e-ruimte te zien. Dat lokte me naar binnen. Van die e-deur heb ik wel een foto, maar die is verdrongen door een setje betere foto’s van een hofje dat ik na die doorgang aantrof.

Ik heb daar ook even gezeten om wat te drinken en te eten. Spul dat ik eerder in een supermarkt in Deventer had gekocht. Het mooie huisje van de kat was leeg. Later kwam die uit nieuwsgierigheid naar me toe lopen. Vanaf dat bankje zag ik een fraaiere poort. Dat was eigenlijk de hoofdinging.

Door die poort stond ik zomaar in het centrum en zag daar de bekende Drogenaptoren die ooit gebouwd is als stadspoort. Iets verder kwam ik een mooie gevelsteen tegen en nog een serie aparte uithangborden. Na de bekende kerk zag ik een mooi stadswapen. Bij nazoeken zag ik dat die boven de ingang van de Burgerzaal is aangebracht. Een gebouw dat eerder begon als vleeshal.

Hier had ik een paar druppels regen, maar dat zette niet door. Iets later trof ik een mooie mural en nog een paar mooie uithangborden. Uiteindelijk was ik weer bij de Kruittoren aanbeland, die nu mooi belicht was door een laagstaande zon.

Met m’n fietsvakantie ben ik een paar keer eerder door Zutphen gekomen en heb ook toen wat foto’s gemaakt. De aanvullenden daarvan heb ik aan de 2e fotopagina toegevoegd. Daarop is o.m. de IJsselkade te zien in normale tijden. Nu ging ik met de trein over dezelfde brug en stond het water veel hoger.

Bij de fietsvakantie in 2009 had ik ook een e-huisje op de foto gezet vanwege de cactus die daar op een tafeltje stond. Toen deed ik nog niets aan e-huisje. Nu past ie mooi bij m’n verzameling. Ik heb niet eens veel gelopen in Zutphen. Was niet nodig om toch veel aardige objecten te zien.

Advertentie

Geplaatst op 2020-03-20, in PEN-matig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Die mural mag er best wel zijn… De kruittoren is een rest die overgebleven lijkt te zijn.

  2. Nooit geweten dat Zutphen zo’n prachtige stad is! Deventer is ook al zo prachtig.

  3. @Emigrant: Zwolle en Kampen zijn ook mooie Hanzesteden aan de IJssel.

  4. Kampen ken ik wel, Zwolle niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: