Mrt-28: Qorona-kaarten

Sinds de Corona-uitbraak zijn er landkaartjes in omloop, die aan moeten tonen waar het virus het ergst is. In Nederland maakte het RIVM aanvankelijk kaartjes met blauwe bolletjes. Die bolletjes werden groter bij meer besmettingen. Het ging toen echter om het absolute aantal en daardoor schoten de grote steden als Tilburg en Breda er boven uit. Later (een paar weken geleden) bedachten ze een betere kaart met het aantal besmette mensen per 100.000 inwoners. En dat deden ze per gemeente. Dus in een gemeente met 10.000 inwoners en 2 besmettingen kwam dat getal op 20.

Dat gaf meteen een hele andere indruk. Toen werd opeens duidelijk dat het zwaartepunt rond Uden (noord-oost Brabant) lag:


Je ziet hierboven echter 2 kaartjes; links die van het RIVM en rechts 1 die ik gemaakt heb met een normale logaritmische (1, 2, 5, 10, 20 etc) schaal. Het RIVM doet normaal ook zoiets, maar bij hun gemeentekaart zit zomaar een relatief kleine groep tussen 100 en 125. Dat storende foutje zit er van meet af aan in en ik heb geen idee waarom. Voor het totaal beeld is er overigens niet zoveel aan de hand.

Er zijn ook kaarten per provincie, die ik op wikipedia tref:

En ook daar maar meteen 1 er naast met een verantwoordere kleurverdeling. Dwz de kaart links is weer het absolute aantal en omdat de inwonertallen per provincie flink vershillen heb je daar niet veel aan. Je zou denken dat het in Noord- en Zuid-Holland slecht gaat, maar daar wonen nu eenmaal veel mensen. M’n eigen kaart rechts is weer netjes omgerekend per 100.000 inwoners en dan zie je dat na Brabant vooral Limburg volgt. Dat geeft dus een flink ander beeld.

Ik heb nu eenmaal een kaartentic en weet dat veel besmettingen niet wordt gemeten. Je moet je dan ook niet teveel van die kaarten aantrekken.

Wat me bij het kaartenmaken te binnen schoot was de Q-koorts uitbraak. Die was toch ook ergens rond Uden. En inderdaad, zie de RIVM-kaart (met prima logaritmische schaa) hieronder:

Kan puur toeval zijn. Maar het kan ook zijn dat de Q-koorts (en andere ellende van de intensieve veehouderij aldaar) een groot deel van de mensen heeft verzwakt. Natuurlijk heb ik ook even gekeken hoe het met de Febbre-Q in Italië zat. Het kwam in Lombardije voor, maar zover ik kan nagaan meer in het midden van Italië. Erg duidelijk werd het me allemaal niet en het ondersteunde zeker niet de situatie die rond Uden is waar te nemen.

Vanochtend hoorde ik dat obesitas een belangrijke rol speelt. Dwz 80% van de opgenomen corona-slachtoffers heeft volgens Gommers (de IC-plekken-specialist) overgewicht. Dat is duidelijk meer dan het landelijk gemiddelde. Deze mensen hebben vaak een lagere weerstand. Obesitas komt rond Uden niet vaker voor dan in de rest van Nederland.

Advertentie

Geplaatst op 2020-03-28, in Overmatig, Webmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Na Brabant volgt Limburg, niet verbazend, daar heeft het Carnaval geheerst.

 2. Ik denk dat voor de verspreiding carnaval mee heeft gespeeld.

  Dank voor de heldere uitleg!

 3. Wat maakt dat een verschil zeg, of je het bekijkt in absolute aantallen of aantallen per 100.000 inwoners.
  Heel apart, die overeenkomst met de Q-koorts-kaart…

  Ik zie ook overeenkomst met de “vee gerelateerde MRSA kaart (2009)” en de “varkensdichtheid per gemeente kaart 2014”. Maar mogelijk zegt dat niets, dan ‘dat Veehouders vaker carnaval vieren’ oid.

 4. @Jolie, Rianne en Fialas; Dat carnaval werd al snel geroepen. Alleen denk ik dan: vieren ze geen carnaval in de regio Eindhoven? Daar is de vastgestelde besmettingsgraad een stuk (8x) lager.

  Aanvankelijk dacht ik dat het met vergrijzing en opleidingsniveau te maken kon hebben. Dat was niet het geval. Wel lijkt het op de kaart met SP-stemmers. Het meest overeenkomend zijn de kaarten met varkensdichtheid, MRSA en Stikstof (Ammoniak/NH3). MRSA heeft ook te maken met de intensieve veehouderij en ook de uitstoot van ammoniak hangt er mee samen. Zoiets is minder aanwezig in een stad als Eindhoven.

  Ammoniak

  MRSA-bacterie

 5. Mij maakt het niets uit, zolang ik er maar niet mee besmet wordt. Maar al ik uitga van worst case (60 % van de bevolking) zijn straks alle provincies bloedrood.

 6. @Sjoerd: Dat is dus het vreemde. Van meet af aan is de kleurverdeling niet veel veranderd. Ook apart als je bedenkt dat het officieel in Diemen en Loon op Zand is begonnen. Die gemeentes hebben veel minder besmettingen dan Uden en omstreken. Als er duidelijk sprake was van een soort goter wordende olievlek, dan was ik niet aan dit berichtje op deze manier begonnen. Maar dat kan natuurlijk nog komen.

 7. Als je meer gegevens hebt, zoals woonsituatie, leefstijl, consumptievoorkeuren, demografie, dan kun je daar die corona gegevens bij betrekken en los gaan in het bedenken van verbanden. Heb je wel eens gekeken bij CBS en CPB?

 8. @Vlierbloesem; Ik kijk vaker in Staline, maar heb dat nu nog niet gedaan. Het enige dat ik gedaan heb is optisch zoeken (kaarten vergelijken) en dat kan niet in Statline. Het ging aanvankelijk om de weergave van kaarten. Feitelijk moeten we langer wachten om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling. Dus nu al heel diep zoeken en speculeren is niet zo verstandig.

 9. Ik woon in een deel van het land waar het nog heel weinig voorkomt en dat mag van mij ook wel zo blijven. Toch ben ik vanmiddag er geschrokken. Een actief lid van onze tennisclub die altijd de koffie verzorgt op de tossmorgens deed een belrondje naar ons tossers. Hij vertelde dat iemand van ons bestuur, hij was ook al bestuurslid in de tijd dat ik voorzitter was, mdet de ambulance is opgehaald en afgevoerd naar het ziekenhuis vanwege corona. Als je dan weet dat het om een kinderarts gaat, iemand die altijd enthousiast is, vaak uitgezonden is geweest dan komt de boodschap extra hard aan. Ik hoop dat Jaap het zonder al te veel kleerscheuren redt.

 10. @Hanscke: Hier in de omgeving ken ik nog geen mensen die zijn opgenomen. De situatie voor NHN (dat net zoveel inwoners heeft als Friesland) is ook nog vrij gunstig. 131 geregistreerde gevallen. Friesland staat op 96. Circa 20 per 100.000 = 0,02%. In werkelijkheid zullen er veel meer mensen besmet zijn. Een deel daarvan blijft thuis omdat ze de verschijnselen van corona hebben. Of ze het ook echt hebben is dus niet vastgesteld. Kan ook een ander virus zijn. Van de geregistreerden gaat 25% naar het ziekenhuis en daarvan schuift 30% door naar de IC. Dus zo’n 10% van de geregistreerde besmettingen. Vooral oudere mensen met overgewicht en/of hartproblemen en/of diabetis en/of rokers schijnen hebben moeite om de IC-behandeling te overleven.

 11. Wat erg Hanscke :(
  Fijn dat je de Varkensdichtheidskaarten/MRSA/Ammoniak-NH3-kaarten ook hebt gezien Ximaar (en de laatste 2 hebt gelinkt.) Dochter zei hierover gisterenavond aan de eettafel “Correlatie is geen causaliteit.” (Met ‘bijna 18 jaar’ krijgen we dagelijks vingertikken ;-}) Maar dat suggereerde jij of ik ook niet ;)
  De correlatie met intensieve veehouderij LIJKT er (in de kaarten tenminste) te zijn, en ik hoop dat alles dat bijdraagt aan de ernst van de ziekte onderzocht wordt (ook als het niks/toeval blijkt te zijn.)
  Mijn ene achterneef is weer thuis na behandeling op IC, de andere (het zijn broers, maar ze hadden elkaar niet ontmoet afgelopen weken) ligt nog in het ziekenhuis. Met zoveel zieken kan het ook bijna niet anders dan dat het voor iedereen ‘dichterbij’ komt.

 12. @Jolie:Met die varkenskaart van 2014 was wat aan de hand. Dat ging niet echt over het aantal varkens, maar over het aantal varkenshouderijen. Ik vond wel een kaart uit 2006 die de varkensdichthied moest aangeven, maar ik kon het origineel niet bij de RIVM vinden.

  Bij Vlierbloesem gaf ik al aan dat het hierboven meer ging over hoe je een kaart kan indelen en dat je daar dan een flink andere indruk daardoor kan krijgen. Om echt iets zinnigs te zeggen over de gereigistreerde waardes moet je langer wachten. Het wordt voorgesteld alsof heel Nederland er last van krijgt zoals nu Oost-Brabant of erger Lombardije. In elk geval zie ik dat nog niet in de opeenvolgende dagelijse kaarten van Nederland. Dat was de reden om toch te denken dat er in en rond Uden meer aan de hand is en dat ik moeite heb met de carnaval-aanname.

 13. Ja, dat ben ik met je eens Ximaar, dat je pas na langer kijken iets zinnigs kunt zeggen; en óók dat de indeling van de kaart een andere/verkeerde indruk kan geven. Ziekte/sterfte per inwoneraantal zegt inderdaad meer de absolute cijfers. Gewoonweg interessant dat je door daarnaar te kijken op meer ideeën kwam, en de q-koorts kaart ontdekte :-)
  Ja, van de ‘varkenskaarten’ heb ik er ook veel bekeken: mee eens dat er e.e.a. aan ontbrak.

  Ik ben ook nog wel benieuwd naar de “gewone” sterftecijfers, n.a.v de berichten gisterenavond in Nieuwsuur en vandaag bij Buitenhof, over de niet-geteste sterfgevallen, van mensen die wèl alle symptomen hadden. Het surplus (vergeleken bij, zeg, feb-maart vorig jaar) zou ook ongetest covid-cijfer kunnen zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: