Apr-04: Wat is er veranderd?

Die vraag (‘Wat is er voor je veranderd sinds corona?’) kwam ik tegen op Huisvlijt. In tegenstelling tot veel mensen, zijn de veranderingen voor mij niet echt groot. Dus tikte ik er een flinke reactie onder. En eigenlijk kan ik er dan beter gewoon even zelf wat op m’n blog over schrijven.

Voor mij is er niet veel veranderd en dat heeft er mee te maken dat ik ruim 15 jaar geleden gestopt ben met betaald werk. Sinds die tijd tref ik geen collega’s meer en dat verandert dus niet door Corona. Ik heb daarbij een 1-persooons huishouden. Als ik een rondje loop, dan doe ik dat al jaren alleen. Vind ik prima.

En hoezo ‘You never walk alone‘:

Natuurlijk liep ik alleen langs deze winkel. Alleenlopen is voorlopig een van de weinige opties om het virus in toom te houden.

Als ik ziek word, dan blijft ook het hele huishouden thuis. Met Corona verandert dat dus net zo min. Ik ging ook altijd al alleen naar de supermarkt. Lijkt me vreselijk om dat met een partner (of erger: een stel kinderen) te moeten doen.

Er is wel een minimaal verschil en dat zit er in dat ik niet meer 1x per week naar de bieb ga om daar een serie regiokranten te lezen en het er met wat leestafelgenoten over te hebben. De bieb is dicht. Maar net een maand geleden kwam ik er achter hoe simpel de ‘betaalmuur’ van onze regiokrant is. Door een andere scherminstelling kan ik de volledige artikels lezen in Waterfox (en dus ook wel Firefox). In Edge moet je de voorlezen inschakelen en die leest ook gewoon dwars door de betaalmuur heen.

Iets anders is dat ik deze 2 maanden waarschijnlijk geen gebruik ga maken van m’n vrijtreinendag. Daar zit ik niet echt mee. Alhoewel de treinen hier vaak compleet leeg rondrijden. Met geluk zie je 5 passagiers verdeeld over 10 dubbeldeksrijtuigen. Bussen naar Akersloot en Castricum reden hier al bijna leeg rond. In de populaire stadsbus lijn 2 zie ik nu ook hooguit 3 passagiers.

Ik merk ook wel andere dingen, zeker aangezien ik naast het regio-ziekenhuis en hun ambulance-ingang woon. Ik zie veel minder ziekenauto’s. En als ik ze al zie, dan komen ze uit een andere regio (hoofdzakelijk Kennemerland/Haarlem en Zaanstreek-Waterland). Het lijkt er op dat ze die regio’s willen ontlasten om zo uiteindelijk ruimte maken voor doorschuivers uit Oost-Brabant.

Voor die ingang is een triagetent opgetuigd. Eergisteren landde er een helicopter op het parkeerterrein achter het ziekenhuis. Dat is echter bij 1 testvlucht gebleven.

Maar wat me nog het meeste opvalt zijn de hordes wandelaars in het ‘stille deel’ van De Hout. Zeker door de weeks liep ik daar voorheen vrijwel alleen. Alleen rond een uur of 6 zag je daar wat hondenuitlaters. Nu lopen er constant mensen. In het begin ging dat onwennig, maar nu houden de mensen daar prima afstand.

Zelf loop ik sinds m’n bestraling al een paar jaar elke dag 2 x 4 km. Is ook goed tegen m’n botontkalking en ik voel me er beter bij. Het bouwt ook weerstand op tegen bijvoorbeeld virussen. Heb ook de laatste jaren beduidend minder hooikoorts. En het is nog altijd goed te doen. Zo weet ik straten in buitenwijken waar ik nooit iemand tegenkom. Maar als ik iemand tegenkom, dan speel ik daar een spelletje Pacman mee. Dwz als ze op me af komen, dan schiet ik een zijstraat of een ander pad in. Midden op de weg lopen is ook een optie. Dat kon in veel buitenwijken altijd al, maar door het afgenomen verkeer is het vrijwel overal mogelijk.

In de supermarkten heb ik verschillende ervaringen. We hebben een krappe Jumbo in de binnenstad. Daar houden de mensen goed afstand. Wachten netjes of zoeken een leger gangpad op. Bij een Vomar in een buitenwijk viel het me tegen. Daar liepen meer mensen rond met het idee dat een meter ook wel goed is. En dan vooral in de rij bij de kassa.

Voor een deel zal dat nog wennen zijn. Bij sommige mensen duurt dat gewoon iets langer. En vreemd is het niet. In onze omgeving is er nog niet veel aan de hand. En aangezien het virus zich al kan verspreiden als mensen nog geen verschijnselen hebben, is dat erg verraderlijk. Toch doen we het volgens de RIVM behoorlijk goed. Tegenwoordig steekt 1 besmette nog maar 0,3 mensen aan. Aanvankelijk was het zo dat 1 besmette 3 mensen aanstak. Als het onder de 1 is, dan sterft zo’n virus uit. 0,3 is dan ook veel beter dan waar ze op gehoopt hadden. In Alkmaar vermoed ik dat het niet anders is. We zijn voor Nederland nogal gemiddeld.

Advertentie

Geplaatst op 2020-04-04, in Alkmaar, OV-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. wat voor mij is veranderd; buurman rechts is dinsdag thuis bezweken aan de Corona, buurman links opgenomen met Corona, hoge koorts, , op sterven na dood. De kat en ik maken het goed maar zijn in quarantaine.

 2. Ik zou zeggen: je doet het goed, ga zo door :-)

 3. In huize F. is ook niet veel veranderd. Ik kan mijn vrijwilligersbaantje bij de bieb aan huis niet doen, maar dat is voor mijn (bejaarde) klantjes nog het ergst.
  En oh ja ik heb je puzzelpagina ontdekt en hang dus af en toe even in het Emmakawartier rond. Die spannende uit de Grote Kerk zie ik niet, kan dat kloppen of ligt het aan mij.
  Doorgaan met ja wandelingen en blijf gezond.
  Oh ja, ik heb 6 putdeksels geplaatst.

 4. Hier is er veel veranderd, ik hoef niet meer, ik mag zelfs niet meer op mijn kleindochter passen, ga ipv tweemaal per week met mijn vrouw nu nog maar eenmaal per week naar de winkel. Ligt mijn zwager met corona aan de beademing. Ik vind er in ieder geval niets aan…

 5. @Fialas: Sterkte! Zover ik ooit begrepen hebt leef je in de gemeente Eijsden-Margraten en die is behoolijk getroffen.

 6. Blijf gezond

 7. Ik begon net te wennen aan werken en nu zit ik weer thuis… te werken. Dus minder gelegenheid om aan de wandel te gaan.
  In maart flink ziek geweest maar nu weer helemaal boven Jantine. Ondanks die ziekte op een week na gewoon gewerkt. Dat kan als je thuis achter de computer zit en niemand ziet.

 8. @Koen: Dat is vanzelfsprekend wederzijds en ook voor de anderen die hier reageren en/of langskomen.

 9. Ik woon in de buurt van Nijmegen, het aantal doden hier is stijgende. De hele dag maar thuiszitten lukt me niet dus ik wandel en klus wat en doe boodschappen. De ernst van de situatie wil maar niet tot me doordringen ik moet er erg op letten dat ik de 1,5 meter aanhoud want ik betrap me erop zo maar dicht naast iemand te staan.

 10. Ik ken niemand die het virus heeft. Wij zijn vooral thuis, maar als gepensioneerden zijn we dat ook wel gewend. Met dit mooie weer nu dus gedwongen, maar we hebben gelukkig een tuin. Verder zie ik ook positieve dingen, meer rust en stilte, minder luchtvervuiling. Ik hoop dat we lessen leren uit deze crisis. Uiteraard hoe zo’n uitbraak te voorkomen, maar ook dat het schijnbaar best kan, thuis werken.

 11. Ik zong in vier koren en dat kan nu niet meer. Ben teruggevallen in mijn oude vak (arabistiek) en doe wat onderzoek aan de schrijftafel. Ga regelmatig wandelen in het bos achter mijn huis, maar moet dat wel ’s morgens vroeg doen, want overdag zijn er veel recreanten.
  Ik ken nog niemand die de ziekte heeft. In mijn Landkreis Marburg Biedenkopf zijn er 122 gevallen, dat is 49 per 100.000 inwoners. Aantal steeds toenemend, maar niet meer zo snel.

 12. Wandelen is gezond. Ik wandel nu elke ochtend naar mijn werk, ondanks het feit dat ik thuis werk. En die anderhalve meter wordt inderdaad door velen te kort ingeschat. De gemiddelde auto is ongeveer anderhalve meter breed. Dus plaats tussen jou en je medemens tenminste één autobreedte. Het ga je goed Ximaar!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: