Apr-06: Quarantaine-Puzzels

Twee berichten eerder gaf ik aan dat ik overgestapt was op een andere legpuzzel-website. Jaren geleden begon ik bij jigzone. Maar dat ding heeft al een jaar of 5 kuren. Bestaande puzzels kan ik maken, maar ik kan er geen nieuwe opzetten of gegevens aanpassen. Daarbij was destijds de resolutie erg beperkt.

Een paar jaar geleden ontdekte ik een andere: jigsawplanet. Die doet het bij mij goed. Ik kan ook elk formaat er op zetten en de resolutie is beduidend beter. Toch is er met mijn scherm (met een aangepaste resolutie instelling van 132%) wel iets aan de hand. Tijens het puzzelen lijkt de resolutie iets lager en als de puzzel klaar is dan wordt ie scherper. Echt storend is het niet. In elk geval werkt de website snel en bij deze kan je ook roteren instellen, wat het puzzelen lastiger maakt.

Tot voor kort deed ik er niets mee. Maar toen ik een eigen puzzel van de Haarlemse Bavo wilde plaatsen moest ik wel jigsawplanet gebruiken en dat ging verrassend vlot. Zo vlot, dat er inmiddels 132 puzzels staan van foto’s in en om Alkmaar en van een paar fietsvakanties daarbuiten.

Tijdens m’n jeugd heb ik erg veel gepuzzeld en was ik het huis niet uit en de zolder niet af te slaan. Op de zolder lag hardboard met de ruwe kant naar boven. Kon je dus zo op puzzelen. De grootste van 3000 stukjes paste er moeiteloos 4x op.

Toen ik begon te werken hield dat puzzelen vrijwel op. Tegenwoordig leg ik er nog maar 1 per jaar. Het is verslavend. Dwz als ik er aan begin, dan moet ie ook af. Kortom een prima optie voor mensen die thuis moeten blijven vanwege de corona, mazelen, ebola of andere besmettelijke ellende. En dan is die jigsawplanet een uitkomst. Kan gewoon op een PC.

Door m’n gepuzzel maak ik nog altijd foto’s met een idee; ‘Wat een mooi plaatje, daar zou men een puzzel van moeten maken.’ En dat heb ik bij deze eindelijk gedaan. De puzzels staan in albums, die bij mij ‘Alkmaar-Binnenstad’, Alkmaar-Zuid’, ‘Duitsland’, etc heten. Bij puzzels kan je tags aangeven. Die staan aan de zijkant en dan kan je kiezen voor ‘Rivier’ of bijvoorbeeld ‘Kasteel’ (m’n verzamelnaam voor slot, burcht, kasteel en paleis).

Ik gebruik een reclameblokker, maar toe ik die uitschakelde vielen de reclames me erg mee. Ze poppen niet up, zijn klein, bewegen en/of knipperen niet en staan helemaal onderin. Bij het plaatsen van een puzzel moet je aangeven hoeveel stukjes je wilt. Een puzzelaar kan echter ook zelf kiezen door de muis boven een puzzel tehouden en dan op het verschijnende pijltje richting ‘speel als’ te klikken:

Bij een gestarte puzzel kan je rechtsonder voor beeldvullend kiezen. Er loopt onderin tijdens ht puzzelen een tijd mee, die je kan pauzeren. Puzzelen is voor mij geen wedstrijd het gaat immers om tijdverdrijf. Als je bij jigsawplanet een account aanmaakt, dan komt die naam met tijd onder de puzzel te staan. Je ka ook prima zonder account spelen en dan kom je niet in dat lijstje.

Kortom puzzel smakelijk en begin er alleen aan als je geduld hebt.

Advertentie

Geplaatst op 2020-04-06, in Alkmaar, Regiomatig, Webmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ik heb de Bavo gemaakt en vind dit best een leuke optie.

 2. De ad blocker zet ik liever niet uit.
  Dus och maar weer naar jig saw daily.

 3. @Bertie: Ik laat ‘m ook gewoon aan, maar had even gekeken hoe ‘irritant’ de reclames waren. En dat viel me erg mee.

 4. Krijg je dan wel het hele program? Ik dacht dat je dan niets te zien kreeg

 5. @Bertie: Ik merk geen verschil.

 6. Hi Ximaar, dankzij je Bavo puzzel heb ik er ook al een stel gemaakt. Een paar met foto’s van opa voor de kleinkinderen, zodat ze me niet vergeten nu ik niet meer op bezoek kan.

 7. Nicole Orriëns

  Ik heb nog steeds de puzzel liggen van Kerstmis… Ik krijg ‘m maar niet af…

 8. Wat een leuke optie, helaas heb ik hier ook geen geduld voor.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: