Apr-22: Uit Volle Borst?
Bij deze kom ik nog even terug op m’n eerdere bericht, dat deels over Maurice de Hond ging. Ik denk nog steeds dat fijnstof of andere ongezonde lucht de longcapaciteit vermindert en dat gebieden met dergelijke lucht zwaarder getroffen kunnen worden door het corona-virus. Ik denk ook dat het luchtvochtigheid-verhaal van Maurice de Hond slecht verklaart waarom de regio Uden veel zwaarder is getroffen dan de regio Eindhoven.
Maar op een ander punt van Maurice; ‘religie’, wil ik nog even terugkomen. In eerste instantie leken vooral christelijke landen zwaarder te zijn getroffen. Bedenk daarbij dat het in Zuid-Korea mis ging bij een christelijke kerk. In dat land is maar een zeer klein percentage christelijk.
Ik geloof inmiddels dat de gemene deler gezocht moet worden in samenzang en samenschreeuwen. Het Christendom is anders dan bijvoorbeeld Buddhisme als het gaat om zingen. Dat kan de situatie in Zuid-Korea goed verklaren.
In Italië schijnt een belangrijke voetbalwedstrijd in Bergamo voor heel veel ellende te hebben gezorgd. In Spanje was er een massale vrouwenmars met veel gezang en geschreeuw. En opvallend is dat in dat land veel meer vrouwen dan mannen zijn besmet. In andere landen is dat niet.
In het Oostenrijkse Ischgl betrof het een feestweek, waarbij een barman zo’n 1000 touristen heeft besmet. Met zoveel mensen in een zaak zal er sprake zijn geweest van flink stemverheffen om ook maar iets te bestellen.
Net over de grens bij Sittard was duidelijk dat het om carnaval ging. In Brabant werd dat ook geopperd, maar waarom dan de regio Uden erger dan de rest van die provincie? In en rond Uden zijn opvallen veel koren en opvallend veel koorleden hebben dat virus opgelopen. Het kan goed zijn dat het stadse Eindhoven relatief veel minder een koortraditie heeft.
Maar ook kerkdiensten op Goeree-Overflakkee en Nunspeet (waar vooral een koor is getroffen) hebben veel besmettingen opgeleverd. Ook in Heerde is een laatste koorrepetitie veel koorleden fataal geworden. Uit volle borst zingen kan dus duidelijk voor een enorme verspreiding zorgen, als er 1 of meer personen dat virus onder de leden hebben en het dan zelf nog niet weten
Er kan besmetting zijn door hoesten, waarbij kleine druppeltjes met het virus op de handen komt. Als die handen aan het gezicht en bij de mond komen, dan vindt er besmetting plaats. De reden om in de elleboog te hoesten en vaak handen te wassen. Maar je gaat natuurlijk niet in je elleboog zingen of schreeuwen en al helemaal niet als je niet bewust bent dat je het virus al onder de leden hebt. Bij zingen en schreeuwen adem je veel lucht ver uit. Het begint te wervelen en blijft iets langer hangen dan bij zacht praten. Al eerder is gebleken dat mensen anderen al kunnen besmetten als ze nog geen ziekteverschijnselen hebben.
Bij een mega kerkdienst van een evangelische kerk in Mulhouse ging het helemaal fout. 2500 mensen die 4 dagen bij elkaar zaten en zongen. Vrijwel allemaal besmet en een groot deel is inmiddels overleden.
Iran past waarschijnlijk ook in deze gemene deler. Bij de Islam weet ik niet dat er veel wordt gezongen, laat staan uit volle borst. Maar in Iran is er wel een cultuur ontstaan om wekelijks enorm te schreeuwen tegen de USA en Israel. Zou me niets verwonderen als zo’n bijeenkomst voor een enorme verspreiding heeft gezorgd.
Sinds enkele dagen is de koppositie in Nederland van Boekel overgegaan naar de gemeente Peel en Maas en dat betreft vooral de plaats Kessel. De GGD ziet een benefietconcert voor ALS als bron van de besmettingnen. De pastoor wil daar niet aan, maar volgens mij past het precies bij alle eerdere uitbraken
Wuhan past overigens ook in deze lijst met massaverspreidingen. Op 18 januari lieten ze daar een ‘Potluck‘ doorgaan vanwege het Chinese nieuwjaar. 40.000 gezinnen (ruim 100.000 mensen) delen op die manier zelfmeegebracht eten met elkaar.
Bij dit alles schiet me ook een kerkoptreden in Portugal te binnen. Ik was daar 1,6 jaar geleden voor de opleiding van 2 geleidehonden en hun gebruikers. Om te kijken of de honden goed omgingen met drukte, bezochten we een kerstkorenuitvoering. We waren te vroeg en mochten even wachten in een ruimte met de afmeting van een kleine woonkamer. Een van de koren stroomde daar ook binnen om om te kleden. Allemaal mensen van boven de 60. Uiteindelijk stonden er 40 koorleden binnen en na begroeting repeteerden ze nog een half uurtje. De deur moest dicht anders zou je jet op de gang horen. Kortom een pokkeherrie. De honden deden er niet moeilijk over, maar ik miste m’n oordoppen. Als er toen iemand Corona had gehad, dan was ik er destijds zeker ook door getroffen. Dit soort repetities gebeurt natuurlijk vaker. Het zou goed kunnen dat ook dat de reden is dat koorleden vaker door corona zijn getroffen.
Zo ik het nu zie hebben dit soort lal-bijeenkomsten voor een enorme verspreiding gezorgd. Daarna zal er ook van mens op mens verspreiding zijn binnen een huishouden. Daar is voldoende info over. Verspreinding onder ziekenhuispersoneel is ook overduidelijk. Dat is hier in Alkmaar 5x zo hoog dan onder de overige Alkmaarders. Ondanks dat ons ziekenhuis voldoende beschermingsmateriaal heeft en dat ook gebruikt. Laatst sprak ik 2 verpleegsters die naast elkaar op een bankje in het park zaten. Ze pauseerden. Op 4 meter afstand vroeg ik waarom ze zo dicht bij elkaar zaten. Daarop kwam het antwoord; in het ziekenhuis werken we ook dicht bij elkaar, dus als zij het heeft dan heb ik het ook. (Voor alle duidelijkheid Alkmaar is (nog) niet zwaar getroffen. Ik zie wel veel ambulances uit andere regio’s en zeer zelden zie ik die door de triagetent gaan.)
Ik heb nog niets gehoord of gelezen over mensen, die het waar dan ook ter wereld opgelopen hebben in het openbaar vervoer of op een station. Nu is dat niet meer te meten aangezien de treinen en stations leeg zijn. Maar voor die tijd heb ik er ook niet over gehoord. Het kan dus goed zijn dat als mensen in de trein niet gaan schreeuwen of zingen er weinig aan de hand zal zijn.
In Gangelt (de Heinsbergse gemeente dicht bij Sittard) is flink onderzocht door een viroloog aan de universiteit Bonn Die kwam er achter dat er vrijwel geen verspreiding heeft plaatsgevonden via oppervlaktes of deurknoppen. De verspreiding vond vooral plaats als mensen langdurig met elkaar omgaan.
Het zou mij niet verbazen als dat ‘langdurig’ minimaal een kwartier inhoudt. Dat dan pas voldoende overdracht is geweest om besmet te raken. En als dat zo is, dan valt er meer te bedenken voor veilige afbouw van onze ‘smart lockdown’.
Geplaatst op 2020-04-22, in OV-matig, Overmatig, RTV-matig en getagd als Bergamo, Brabant, Carnaval, Corona, Heerde, Iran, Kessel, Korea, Mars, Mulhouse, NWZ/MCA, Religie, Schreeuwen, Spanje, Station, Tirol, Trein, Virus, Voetbal, Zangkoor, Zingen. Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.
een interessante hypothese: het koorona-virus
heb twee familieleden die in een koor zingen inmiddels op de hoogte gesteld
Onmiddellijk de samenzang verbieden dus….
Er is een Amerikaanse buschauffeur die is overleden aan COVID-19 en het verhaal gaat dat hij de pers haalde omdat hij bescherming wilde als hij aan het werk was. Ik kan me voorstellen dat sommige Amerikanen flink schreeuwen in een bus, dus daar zou het weer kunnen.
@John: Ik heb de USA er niet bij betrokken. Daar vond ik geen duidelijke besmettingsbijeenkomsten. Dat terwijl er erg veel kerkgenootschappen zijn waar flink wordt gezongen. In grote steden als New York schreeuwen mensen flink om boven het stadslawaai uit te komen. Dan kan zeker zo’n buschauffeur het oplopen.
Maar uit Italië en Madrid zijn volgens mij geen berichten dat hun volle metro’s aanvankelijk voor verspreing hebben gezorgd.
In het afgelopen uur heb ik het verhaal hierboven aangevuld met m’n ervaringen in het park en in Porugal.
Het klinkt niet onwaarschijnlijk, die overdracht bij zingen en schreeuwen.
In Amerika is tenminste 1 voorval bekend, waarbij de hele kerkgemeente zich onttrok aan de veiligheidsvoorschriften en aan een kerkdienst met de daarbij horende rituelen deelnam. De meeste deelnemers zijn ziek geworden. In Nederland zijn die voorvallen er ook. Het enige verschil is, dat die bijeenkomsten hier legaal zijn.
Waar ik woon is bovenmatig veel kerkgang, waarbij luid gezongen wordt. Met 30 personen tegelijk is dat nog steeds toegestaan. Dat zou volgens die hypothese het besmettingsrisico flink bevorderen.
In Zuid-Korea was er niet alleen een aantal kerkgangers die elkaar zingend besmet kunnen hebben, maar ook was het in die kerkgemeenschap de gewoonte om mensen op straat aan te spreken ter bekering tot hun religie. Dat heeft waarschijnlijk tot de grotere uitbraak geleid.
Bij mij voor de deur laten mensen dagelijks hun honden schijten. Het is me opgevallen dat de hele buurt op vaste tijden met de hond gaat lopen. Allemaal tegelijk. Vanuit mijn huis hoor ik dan steevast het luidruchtig roddelen van die mensen, afgewisseld met een geschreeuwd: “Ga poepen.” Hier wonen mensen met de nieuwe corona infectie, maar niet bovenmatig veel. Misschien komt dat nog.
Die dagelijkse poepsessies op vaste tijden heb ik in andere plaatsen waar ik woonde niet waargenomen. Ik vraag me af, of het in heel Nederland de gewoonte is geworden. Dan is het een interessant gegeven om mee te nemen in voorspellingen over de prevalentie van COVID-19 en dus ook de preventie.
@Vlierbloesem; In de USA heb je bezopen veel kerkgenootschappen. En die zingen ook erg veel. Maar ze worden door de politiek daar ook erg uit de wind gehouden. Je mag er niets van zeggen. Vrijheid van Godsdienst. Het is dus maar de vraag of daar zoiets het nieuws haalt of beter opzettelijk door het nieuws wordt gemeden.
Hier merk ik dat honden duidelijk vaker uit worden gelaten, maar dan in het park dat zo’n 30 voetbalvelden groot is. Daar schreeuwt dus niemand. Maar er zijn paden me te smal en de honden en eigenaren zit snel in elkaar verwikkeld. De te smalle paden mijdt ik op de hondenuitlaattijden en anders stop ik op 5 meter met het verzoek of ze me ruimte gunnen om er langs te gaan. Dat laatste levert vaak een glimlach op en ik krijg dan ook netjes de ruimte.
Toch zou 11-malig schreeuwen ook best mee kunnen vallen en vindt besmetting pas plaats als je dat een kwartier of langer doet in een stadion, kerk of andere manifestatie. Als overdracht veel minder tijd nodig heeft, dan hadden we waarschijnlijk veel meer mensen in de ziekenhuizen gehad.
Ik loop regelmatig op een voetpad dat behoudens een bescheiden verhoging niet gescheiden is van een rijwielbaan en fietsers mij dus op minder dan een meter passeren. Recreatieve fietsers zullen minder uitstoot geven aan uitgeademde lucht dan wielrenners die er flink op los kachelen. Ik probeer dan ook als ze in zicht komen nog snel de weg over te steken maar aan die kant is het feitelijk hetzelfde verhaal. Dus ik zit tijdens het lopen aan beide kanten in het kielzog van wielrennende fietsers waarvan gezegd wordt dat je een grotere afstand dan anderhalve meter in acht moet nemen die er feitelijk niet is.
@Dhyan: Om die reden loop ik bij twijfel liever links. Je ziet dan die figuren aankomen en je kan dan je gezicht tijdelijk afwenden. Hier loop ik soms op een stukje fietspad zonder trottoir. De fietsers gaan daar in een flinke boog om me heen.
Wielrenners en hardlopers kunnen al dan niet schreeuwend hun adem verder uitstoten. Zeker iets om rekening mee te houden, als dat kooreffect van hierboven klopt. Aan de andere kant heb ik een sterk vermoeden dat je langer in elkaars luchtwerveling moet verblijven. Bijvoorbeeld een kwartier. Bij voorbijfietsen of -lopen is de tijd waarschijnlijk te kort om precies in de luchtwerveling voldoende besmet materiaal in te ademen. En dan moeten ze al het virus hebben.
Bij hardlopen en fietsen moet je vooral uit de slipstream blijven. Achterste (wiel-)renners lopen meer risico dan een wandelaar die ze passeren. Bij flinke inspanning wordt zelfs 20 meter geadviseerd. Dus als je niet als een gek achter een wielrenner aan blijft lopen is er ook niet zoveel aan de hand.