Mei-04: Webloggerlijst / XBB

Op 21 maart 2020 is de webloggerlijst.nl gestart. Ton van Zijperspace en Irene van iPixtitude vonden het gemis* van OBA dusdanig dat ze deze lijst hebben gemaakt. Ik juich dat van harte toe en wens ze veel succes. Op m’n eigen OBA-surrogaat en m’n overzicht met Regioblogs heb ik een link toegevoegd naar webloggerlijst.nl (WL).

Zelf greep ik een paar weken na het uit de lucht gaan van OBA (Onafhankelijke Bloggers Associatie) al flink mis en bedacht in Januari-2018 snel XBB (aanvankelijke betekende dat Xiwels Barre Bloglijst en nu noem ik het al een tijdje Xiwels Bijzondere Bloglijst).

De uitgangsgedacht is hetzelfde. OBA had meer opties, maar het ging toch vooral om de lijst met laatst geplaatste blogberichten. Zowel mijn XBB als WL doen niet meer dan dat. Zelf heb ik gekozen voor een zeer simpele aanpak via Blogspot/Blogger die daar een prima functie voor heeft. Die functie gebruikte ik al een voor een overzicht met RegioBlogs. Omdat RegioBlogs nog altijd zeer onderbelicht blijven laat ik ook die site gewoon doorgaan. Heb er net als met dat XBB erg weinig werk aan. Het meeste werk is nagaan of een blogger gestopt is of door gegaan is op een ander domein.

Ik maak het op dat gebied nog wat lastiger. Dwz in mijn lijsten wil ik blogs die nog actief gebruikt worden. Bij WL zag ik alweer blogs die 2 jaar niet van een nieuw bericht zijn voorzien. Dergelijke blogs voer ik af nadat ze een half jaar droog staan. Bloggers die voortdurend achter een slot (dus niet openbaar, maar met wachtwoord) publiceren gaan ook uit m’n lijsten.

De Blogspotfunctie vind ik vooralsnog iets mooier, aangezien ook de tijd onder elke bijdarage word vermeld zoals 8 minuten (22 uur of 3 dagen) geleden. Bij WL staat nu alleen de datum, maar mogelijk wordt dat nog verbeterd. XBB heb ik daarbij opgesplitst in dagelijkse en wekelijkse bloggers. Anders blijven de veel publiceerders constant bovenaan.

Inmiddels heb ik de webmagazines (blogs die door meer mensen worden gemaakt) die te vaak (meer dan 4x daags) publiceren uit m’n lijst gehaald. Die staan nu aleen nog bij Webmagazines. Maar zulke blogs hebben totaal geen promotie nodig.

Eerdaags zal ik m’n landkaartje met RegioBlogs bijwerken. Dat is iets lastiger, maar doe ik graag.

*) Irene gaf aan dat ze al eerder een andere lijst had. Mij was dat nooit opgevallen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-05-04, in Webmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Deze bloggerslijsten heb ik vorige week pas eens bekeken. In de m/v lijst staat Beekblog bij de m. Beekblog is een vrouw. Daaraan gekoppeld meteen de vraag: waarom blogs sorteren op man of vrouw? In deze m/v lijsten staan enkele bloggersnamen in bruin; waarom is dat? Eerst dacht ik aan Vlaamse blogs, maar dan klopt het niet.

 2. Mary: Bedankt voor je aanvulling. Beekblog heb ik meteen verhuisd.

  Was ooit een vraag van Margo om een overzicht te maken van mannen en vrouwenbloggers. Het grappige is dat het in mijn lijst redelijk gelijkop gaat. Als ik alle mamma- en quilt-blogs toe zou voegen, dan zijn er opeens veel meer vrouwen. Bij voetbal- en autoblogs (die er ook niet op komen) nemen de mannen toe. Veel nut heeft het niet, maar het zit me ook niet in de weg. O ja, er zijn ook blogs zonder RSS-feed. Die komen dus niet in de geautomatiseerde lijsten, maar kan ik wel handmatig in de lijst met mannen of vrouwen zetten.

  Bruin houdt in dat je onlangs die link al eens bezocht hebt. Blauw zijn linken die je nog niet hebt bezocht. Normaal is het rood en blauw, maar rood vind ik nogal fel. Blauw heb ik ook minder hel gemaakt.

 3. Bij de webloggerslijst kan ik niet zien wie er wel en niet opstaan. Dus ik weet niet of ik er wel of niet opsta.

 4. @Sjoerd: Ik kon je laatste bijdrage niet vinden. Toch dacht ik je een keer te hebben gezien in de lijst. Zelf heb ik het vermoeden dat zij een deel van mijn lijst hebben overgenomen. Wat ik overigens prima vind. Je kan je altijd bij hen opgeven.

 5. Beste Ximaar,

  Wij zijn onze lijst (https://webloggerlijst.nl/) begonnen, niet vanwege de OBA, maar vanwege een blogupdatelijst die reeds zijn aanvang nam in 2001. De OBA kwam veel later, volgens mij, pas in 2007??

  Verder heb ik de lijst uitgebreid vanuit mijn eigenste Blogroll. Het is volledig uitgebreid doordat men zichzelf aanmeldt.

  Maar Ton en ik willen toch graag de gelegenheid te baat nemen je hartelijk te danken voor het vermelden van onze eigen lijst

 6. zijperspace

  Ja, dankjewel. We vinden extra publiciteit lief (= ouderwets woord, alleen nog gebruikt door oldskool, leest ’t webblogwoordenboek, gepubliceerd in 2006).

 7. Geen idee of ik op de lijst voorkom, maar ik heb mijn naam ingevuld, maar zien wat er mee gedaan wordt.

 8. @Hanscke: Gewoon doen. Zo ver ik kan nagaan stond je er nog niet in.

 9. fredvanderwal

  Leuk initiatief

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: