Mei-07: We zijn er nog lang niet

(Inmiddels staat hier een positiever vervolg.)

De regering heeft wat versoepelingen aangekondigd waar het corona betreft. Het gaat beter op de IC’s en in de ziekenhuizen, maar volgens mij scoren we nog altijd slecht op de zogenaamde R0 en het aantal dagelijkse doden. Om er van af te komen moet er snel een vaccin komen of de R0-waarde moet onder de 0,7. (Onder de 1 neemt de verspreiding af, boven de 1 neemt de verspreiding toe.) Hij ligt nu zo dicht bij de 1 dat het doormodderen blijft. En dat is te zien als je het aantal dagelijkse doden op een andere manier laat zien:


De groene lijn is een 7-daagsgemiddelde. Dwz 3 dagen voor en 3 dagen na de datum, plus de waarde van de datum zelf tel je op en dat geheel deel je door 7. Daar is een goede reden voor omdat het melden van de doden in horten en stoten gaat (doden in weekenden worden vaak 2 dagen later gemeld) en op deze manier is het een stuk geleidelijker, met als voordeel dat je er een trend in kan herkennen. Dat is de rode trendlijn. En als ik die doortrek, dan krijg ik de indruk dat we gemiddeld per dag niet onder de 50 gaan komen. Ofwel nog 10.000 doden tot het eind van het jaar. Ik vind dat veel als je bedenkt dat dit alleen om RIVM-goedgekeurde doden gaat. Met doden in verzorgingshuizen kan daar zomaar 20 tot 50% bij komen.

En dan gaat het om het beleid van de afgelopen maand. Met versoepeling kan het dodental weer oplopen. Het zal er in elk geval niet door verminderen. Zelf ben ik ervoor om beter uit te zoeken op welke manier we de R0 verder naar beneden krijgen. Goed traceren en isoleren is voorloping de beste en effectiefste uitweg, ook voor de economie.

In het algemeen doet de EU het het slechtst. Daar hoor je dan weer weinig over. De USA en China zijn nu eenmaal beter te vergelijken met de EU. Als deelstaat wordt New York het zwaarst getroffen. Daarna België. In België wordt waarschijnlijk wel beter geregistreerd. Opvallend is dat HuBei bij lange na niet het zwaarste getroffen gebied is, terwijl het daar begon. Natuurlijk kan je twijfelen over de juistheid van Chinese cijfers, maar het verschil is behoorlijk groot. De rest van China is nog veel minder getroffen en komt overeen met andere landen in de regio zoals Zuid-Korea en Taiwan.

Advertentie

Geplaatst op 2020-05-07, in Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. We zullen het zien, iedere dode meer komt op het conto van de regering…

 2. We zouden misschien beter in een collectieve winter/zomer/jaarslaap kunnen gaan. Alle virussen de hongerdood laten sterven… 🤨

 3. Opmerkelijk dat sommige landen het veel beter doen, zoals buurland Duitsland.

 4. @Dhyan: Deels zit er een een (on)geluksfactor in. Het virus moet eerst een land binnenkomen en dan moet zo iemand in een vol zaaltje gaan zingen of schreeuwen, of een huishouden voeren met iemand die dat soort dingen doet. In Taiwan hebben ze meteen alle grenzen hermetisch gesloten en werd iedere binnenkomer op temperatuur gemeten en in quarantaine gezet. Iets dat wij nog steeds niet doen. Duitsland zit daar een beetje tussenin, maar zetten ook veel beter in op het traceren van besmette mensen.

  Los daarvan mag je vraagtekens stellen op de registratie. In Nederland is bekend dat er meer mensen zijn overleden aan Covid19, maar hoe zit dat in andere landen? Toch kan je daar niet mee verklaren dat er in de rest van China (dus zonder deelstaat Hubei) maar 121 mensen zijn overleden. dat is maar 0,1 per miljoen inwoners.

  Overigens zijn de verschillen binnen Nederland ook erg groot. Friesland, Groningen en Drenthe zijn vrijwel buiten schot gebleven. Het gebied rond Uden is 20x zo zwaar getroffen dan het gebied rond Gronigen.

 5. @Bertie: Met dat binnenblijven wordt je zo vatbaar als de pest. En je moet al helemaal niet langdurig in een kleine ruimte met veel schreeuwers, sporters, zangers en/of niezers gaan zitten. Gewoon lekker naar buiten en 5 meter afstand houden. Kortstondig (30 seconde) op 1 meter levert waarschijnlijk ook geen enkel probleem op. Probleem is dat ik daar geen goed onderzoek over kan vinden. Over schreeuwen en samenzingen zijn daarentegen voorbeelden te over. Over besmettingen in het OV is overigens ook niets te vinden. Mogelijk komt er nog een verhaal over de volle metro’s met vooral armere mensen in New York. Maar zelfs daar heb ik nog niets over kunnen vinden.

 6. @Sjoerd: Ik vind ook dat mensen zelf verantwoording mogen nemen. Niemand verpicht het je om langdureig dicht bij elkaar te gaan staan.

 7. Die dingen weet ik ook wel Xi, maar het idee dat alle virussen uitgeroeid worden…..
  Mooie droom.

 8. Het is een part of life, vroeger had je de pest en daar wisten ze ook niet hoe het ging. Nu is het covid-19 en met de mobiliteit van de mensen tegenwoordig is het zo wereldwijd verspreid. In dat opzicht doen we het ons zelf aan. En aangezien het nieuw is en men niet weet hoe te behandelen, zijn we er inderdaad nog lang niet en blijft elke maatregel op zijn minst vervelend afgewogen tegen de economische schade.

 9. Wat vind jij van de aanpak van Zweden Ximaar? Ik vind die zo intrigerend, omdat die zo anders is.

 10. @Nicole: Ze hebben inmiddels Nederland ingehaald met het aantal doden per miljoen inwoners. Zweden is moeilijk met NL te vergelijken. Grote delen van het land zijn leeg. Vergeleken met Noorwegen, Denemarken en Finland doen ze het 3x zo slecht. Of het op termijn een betere aanpak is weet ik niet. Dat kan je pas op termijn zien. Zij gaan ook uit van groepsimmuniteit en dat schijnt voor dit virus minder op te gaan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: