Mei-12: Vertekend Beeld

Onlangs liep ik langs de noordkant van de Oudegracht. Mijn favoriete kant met het meeste zonlicht. Voor me uit zag ik 2 mannen met elkaar in gesprek. Ik kon daar zeker langs, maar vond het niet netjes dat ze zo dicht bij elkaar stonden te praten.

Dus nam ik het eerste bruggetje naar de overzijde en vervolgde m’n weg aan de zuidkant. Toen ik op 20 meter over het water keek zag ik de heren in een totaal ander perspectief. Tussen beide was zeker 2 en eerder 3 meter ruimte.

Mensen klagen dat andere mensen niet voldoende afstand houden. De media versterkt dit geklaag door er opnames van te maken. Dat doen ze in winkelstraten vrijwel altijd met een telelens, anders krijg je het niet mooi in beeld. Je kijkt er dan wel naar zoals ik op het bovenste plaatje. Daarmee druk je de mensen op elkaar.

Er zullen best mensen zijn die te weinig afstand nemen. Alleen kom ik ze hier in de stad zelden tegen. Ook in de drukke winkelstraten kan ik moeiteloos een paar meter of meer afstand houden. Als dat niet zo was, dan zou ik een andere route kiezen. Maar dat is zelden nodig.

Voor een objectief beeld zou een drone gebruikt moeten worden. Die worden vaker ingezet voor foto’s. Alleen niet bij dit soort foto’s, want dan zou blijken dat er weinig ‘nieuws’ te melden is.

Geplaatst op 2020-05-12, in Alkmaar, Shopmatig, Ximatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Ik heb ook het idee dat de meeste mensen zich wel aan de afstand proberen te houden. Alleen in winkels is het af en toe knap lastig omdat gangen geen drie meter breed zijn.

  2. Vertekenend, inderdaad.
    In werkelijkheid valt het hier ook wel mee met de afstand, eerder gaat het per ongeluk verkeerd.

  3. Die gedachten gang had ik ook al, een foto van boven af geeft een helder beeld van de situatie. zo’n foto hoeft niet speciaal met een telelens gemaakt te zijn, bij dat soort opnames is de diepte niet te zien.

  4. Ik probeerde van hier in de stad zo’n ‘drukke’ foto te vinden. Toen bleek dat dat zelfs een stockfoto was van mogelijk een jaar geleden. Dat doen ze vaker, maar vind ik hier niet echt kunnen.

  5. Ze liepen dus wel degelijk op keurige afstand? Dat is wel goed om je te realiseren inderdaad, dat je iets soms misschien niet accuraat ziet.

  6. @Nicole: Ik kan niet voor Amsterdam of Tilburg spreken, maar hier in Alkmaar gaat het nog niet zo slecht. Eigenlijk leveren de rijen voor de winkels nog de meeste problemen op. Dwz dat is maar zeer af en toe. Ze houden dan ook afstand, maar blokkeren daarmee de voorbijgangers. Er werd hier gevraagd om niet allemaal tegelijk naar de winkels te gaan. Alkmaar is een echte winkelstad. In het afgelopen weekend gingen ze idd minder naar de winkels, maar nu lagen ze weer ‘allemaal’ op de Stadswal te zonnen. Het gaat dan vooral om groepjes van rond de 20 jaar. Tussen de groepjes zat redelijk ruimte, maar binnen die groepjes vaak niet. Toch is het misschien beter dan dat ze zich met z’n vijven op een studentenkamer verschanzen. ;-)

  7. Ach, hier in het noorden hadden en hebben we de ruimte. Ik heb zelden het idee dat men er zich niet aan houdt, en als men dan binnen de anderhalve meter komt is het meestal per ongeluk. Ik vergis mij zo af en toe ook nog wel eens. Gisteren mochten we tennissen en ja dan moet toch even heel alert zijn en de gewoontes doorbreken. Een zacht onderonsje dicht bij elkaar kan even niet, maar je was het zo gewend…..

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: