Mei-14: Gaat het veel beter?

(Inmiddels staat hier een nog hoopvoller vervolg.)

Een week eerder blogde ik ‘voor de verandering’ (kan het niet laten) over Corona. Ik had een mooie grafiek gemaakt en daaruit leidde ik af dat het ‘op deze manier’ nog wel eens lang kon duren. Daar is in de afgelopen dagen duidelijk een verandering in gekomen. De afname van het aantal coronadoden lijkt zich inmiddels weer gestaag door te zetten en dat geeft deze burger moed. Gisteren begon ik dat eerdere bericht daar op aan te passen. Dat heb ik weer teruggedraaid. Het leek me beter om bij deze een verse versie te plaatsen van hoe ik het nu zie.


Hierboven dezelfde grafiek met 7-daags gemiddelde (groene lijn) om de wekelijkse fluctuaties door de weekenden er uit te filteren. Daarover een rode trendlijn. En als ik die nu doortrek, dan zou het zomaar kunnen zijn dat we over 3 weken vrijwel geen coronadoden meer hoeven te betreuren. Deze doden ijlen circa 1,5 week na op het aantal door corona-besmette mensen op een IC-bed. En ook in die grafiek haperde een week geleden, maar ook hierin is nu een gestage afname te zien.

Je mag ook bedenken dat het aantal nu besmette mensen afneemt. Dwz als er geen coronadoden meer te betreuren zijn, dan zijn er ook vrijwel geen coronabesmette mensen meer. Daar zit een mortaliteitsverhouding in, die in Gangelt (net over de grens bij Sittard) zeer nauwkeurig door de universiteit van Bonn is vastgesteld op 0,37%. Volgens hen zijn er bijna 10x zoveel mensen besmet dan is gemeten. En dat heeft er mee te maken dat niet iedereen wordt getest, maar alleen de mensen met klachten.

Nou vroeg ik me al een tijdje af hoeveel mensen nu nog corona hebben. Daar hoor je de RIVM niet over. Ze geven alleen een cumulatief getal van het aantal gemeten besmetten en het op een elfde manier gesommerd aantal mensen dat hiervoor ooit in het ziekenhuis heeft gelegen. Dergelijke cumulatieve getallen kunnen alleen oplopen, nooit af. De RIVM meldt ook niet hoeveel mensen genezen zijn. Met GB zijn we een van de weinige landen die die getallen niet bijhouden.

Maar met dat mortaliteitsgetal kan ik het zelf terugrekenen. Voor de zekerheid verhoog ik eerst het aantal dagelijkse doden met 30%, aangezien mensen aan corona overlijden die niet door de RIVM worden meegeteld. En dat komt omdat zij niet zijn getest op Corona. Het komt er op neer dat met dergelijke getallen nu zo’n 170.000 mensen besmet zijn, danwel 1 op de 100. In totaal zijn met een dergelijke berekening bijna 2 miljoen Nederlanders besmet (geweest) en dat komt neer op 11% of 1 op de 9. De getallen die ik tot nu toe heb gelezen liggen 2,5x zo laag. Dat kan, maar dan is ook het aantal nu nog besmette mensen 2,5x zo laag en heeft nog maar 1 op de 250 mensen corona. Kortom flink speuren naar iemand die nu nog corona heeft. Zeker omdat de mensen met duidelijk klachten in quarantaine zijn. Puntje is wel dat de coronadoden 3 weken achter lopen op de mensen die door corona besmet zijn. En dat zou praktisch in kunnen houden dat er nu vrijwel niemand meer bijkomt met corona. Als dat zo is, dan zit het prima met de R0, waar ik me al een tijdje zorgen over maakte.

Bij de vorige versie stond ook een overzicht inclussief de EU. Die lijst heb ik ook bijgewerkt. De EU is nog altijd zwaarder getroffen dan de USA. 40,0% van de doden zijn in de EU gevallen. En dan tel ik GB niet meer mee. GB dat zelf in de lijst Italië heeft ingehaald. Zweden doet het op dit moment ook beroerd en is Nederland voorbij.

Advertentie

Geplaatst op 2020-05-14, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Het zou mooi zijn….
  Al moet ik zeggen dat het winkelen in de lokale supermarkten me uitstekend bevalt in deze dagen.☻

 2. Jouw nieuwe getallen lijken nog steeds allerminst het verhaal over groepsimmuniteit te ondersteunen. Het verhaal van Merkel, en de dag daarna van Rutte dat bij 60% van de besmette bevolking die groepsimmuniteit kan worden bereikt. Het hebben van antistoffen in Nederland geschat op 3 %, na onderzoek onder bloeddoners, en de 5% in Spanje kan tot een paar conclusies leiden.

  Niet iedere besmette overlevende maak antistoffen aan, want dan zouden het er ongeveer 11% moeten zijn in Nederland, volgens jouw cijfers.

  Een andere conclusie zou kunnen zijn dat veel Spanjaarden, Nederlanders en Duitsers sowieso al een immuniteit hebben, al bijna eerder dan ze echt besmet zijn. En geen antistoffen aanmaken omdat de bestaande weerstand al voldoende werkt. Zo is er de hypothese dat het bmr-vaccin (bof, mazelen en rode hond) een weerstand al biedt.

  Als de groepsimmuniteit nog steeds vereist dat 60% van de bevolking besmet moet zijn geweest, dan hebben we nog een hele tijd te gaan. Ik heb de neiging om het verhaal van die 60% te vergeten, en te zoeken naar een andere verklaring dan het vormen van antistoffen.

  Misschien krijgt het virus er op een andere manier genoeg van. Hetgeen jouw nieuwe aantallen ook meteen verklaarbaar maken.

 3. Mooie cijfers die hoopvol doen stemmen. Opvallend dat in China en India relatief weinig mensen aan corona lijken te zijn gestorven. Er staat trouwens 2005 boven aan de tabel.

 4. Het RIVM vind ik steeds onbetrouwbaarder worden. Men zou eens moeten zeggen hoeveel ze daadwerkelijk testen, hoeveel mensen er nog besmet zijn, en hoe de besmettingen plaats vinden. De meeste vinden namelijk binnen plaats, in vooral afgesloten ruimten met een systeem voor luchtcirculatie.
  Dus feitelijk houden we besmettingen tegen met mondkapjes in het OV maar ook in winkels verplihct te stellen. Buiten is niet nodig.
  De cijfers zijn ook niet echt geruststellend als ze allemaal kloppen.

 5. @Mark: Oeps. Heb er net 2020 van gemaakt.

 6. @John en Mark: De RIVM (en daarmee onze regering) liep vooral achter de Britten aan en die begonnen ook over de ‘herdimmunity’ (groepsimmuniteit). De grafiek hierboven en de bevindingen van de universiteit van Bonn geven dat niet echt aan. Het zou hooguit opgan voor de handvol meestgetroffen gemeentes, waar 6x zoveel slachtoffers waren dan gemiddeld in NL. Het gemiddelde berekende ik op 11%,daarmee zou het daar 66% kunnen zijn. In Groningen, Friesland, Drenthe en De Achterhoek ligt het beduidend lager en zou het waarschijnlijk niet veder komen dan 2 of 3%. De ontwikkeling die ik waarneem zal dan ook weinig met groepsimmuniteit van doen hebben.

  Eerder heeft het te maken met afstandhouden en geen groepsvorming. Rond Uden is dat helaas een paar weken te laat begonnen en dat geldt waarschijnlijk voor de meeste locale uitbraken zoals in Italië, Spanje en dus ook GB. Van groepsimmuniteit staat nog niet vast hoelang dat werkt. Kan van vele jaren tot een paar weken kunnen zijn. En in dat laatste geval heb je er niets aan.

  Mogelijk zit er een weercomponent in. Nederland heeft al weken/maanden wind uit het noorden, dus vanaf de Noordzee en Noordpool. België heeft minder voordeel van dat ‘schoonwaaien’. België heeft structureel meer last van bijvoorbeeld fijnstof. Ik zou de bovenstaande grafiek van een totaal ander land moeten maken om te zien of daar dezelfde of juist een totaal andere ontwikkeling is.

  Het kan ook zo zijn dat het virus vergelijkbaar werkt als het griepvirus. Dat slaat vooral toe in en net na de winter als de weerstand van mensen het laagst is. Dat hele binnenzitten heb ik dan ook begrepen als niet met het OV naar en vol kantoor, maar dat je wel voldoende frisse buitenlucht moet scoren.

 7. via twitter: Eerst het resultaat van de versoepeling maar eens afwachten.

 8. @Kitty Kilian: Mee eens. Dat duurt ongeveer 3 weken per maatregelveranderingsmoment. In mijn vorige versie ging ik daar op in en geloof vooral in traceren en isoleren. Maar omdat het zoveel beter lijkt te gaan heb ik het hierboven weggelaten.

 9. Ik deed de afgelopen weken het liefst boodschappen in Gangelt, de immuniteit zou volgens de studie van de universiteit van Bonn ongeveer 15% bedragen. Volgens een zelftest heb ik geen antistoffen, ben ook niet ziek geweest. Mijn man daarentegen heeft wel antistoffen. Was behalve iets verkouden niet ziek.

 10. Ik sluit me bij @Bertie aan, hoewel het inmiddels overal al veel drukker is geworden en het erop lijkt of er van een dodelijk virus helemaal geen sprake meer is. In aansluiting op @janriosenbrink denk ik dat de naderende zomer met de afname te maken heeft. Daarbij verbaast me het lage aantal besmette gevallen en doden in Duitsland me en zou ik de reden daarvan wel eens willen weten, behalve dat Duitsers veel geïsoleerder van elkaar leven kan ik daarvoor geen reden bedenken.

 11. @Dhyan: Corona slaat op een paar plekken erg toe en kan andere delen van een land veel minder bereiken. Friesland, Groningen en Drenthe zijn minder getroffen dan Duitsland. Brabant en Limburg ‘compenseren’ dat. In Duitsland is het voormalige Oost-Duitsland behoorlijk buitenschot gebleven. De uitbraken in rond Gangelt en Zuid-Beieren verwateren over een veel groter aantal inwoners. Denemarken doet het overigens net zo goed als Duitsland. Maar als daar 1 besmette persoon in het uitgangscentrum van Kopenhagen had rongehangen, dan hadden ze nu misschien slechter gescoort dan Nederland. Er zit een soort toevalsfactor in en door het virus te onderschatten wordt dat effect versterkt. De meeste landen hebben het onderschat en mogelijk Duitsland, Oostenrijk en Denemarken wat minder. Daarbij zijn er 2 varianten, de L en de S versie. De een is besmettelijker en dan ander is dodelijker. Je kunt 1 van beide in een land hebben of allebei. Hoe dat zit voor Duitsland of Nederland weet ik niet. Ze worden overal op 1 hoop gegooid.

 12. Inmiddels waart er behalve het virus ook zoveel verschillend nieuws rond dat ik absoluut niet meer weet hoe of wat. Ik begin bijna te geloven dat we iedereen onder de vijftig jaar maar gewoon hadden moeten laten door werken en naar buiten en z’n gang laten gaan. Ook al omdat de groepsimmuniteit ook nog een groot vraagteken is. Zullen we het ooit te weten komen?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: