Mei-21: Meer dan hoopvol

(Lees hier het vervolg: Mei-28 Stagnatie?)

Al een paar weken plaats ik hier een grafiek met het aantal coronadoden, maar dan bezien door een soort weekfilter. Sommige doden worden direct geregistreerd en anderen worden pas een halve week later gemeld. Op die manier heeft het dagelijks voorlezen van dit soort zaken weinig nut. Het jojoot alle kanten op. Met deze grafiek is dat dus niet zo en zie je een gestage afname van het aantal dagelijkse coronadoden:


Voor de verandering heb ik Zwitserland er op dezelfde manier bij gezet, met dien verstande dat ik hun bevolking heb verdubbeld naar 17,4 miljoen. Dus gelijk aan het aantal Nederlanders. Zwitserland werd iets eerder getroffen en dat is niet gek met een Itliaanstalig stukje dat aan Lombardije grenst. Ook het Franstalige deel is meer getroffen dan het Duitstalige deel. Het Retoromaanse deel is vrijwel niet getroffen. Daar wonen de mensen dan ook behoorlijk ver uitelkaar, met steeds een hoge berg er tussen. Dat deel kent geen grote steden.

Zwitserland heeft daarnaast een behoorlijke famaceutische industrie. Tekorten die wij hadden kwam in een aantal gevallen door Zwitserse bedrijven. Het lijkt me dat Zwitserland minder last had van de tekorten. Zwitserland heeft iets meer getest, maar ook niet zoveel meer. Ze houden op dezelfde manier als de RIVM de getallen bij. Er zijn daar dus ook veel mensen die niet als coronadode worden geteld aangezien ze niet op corona zijn getest. Qua ‘lockdown’ is hun beleid niet zoveel anders als in Nederland. In Zwitserland geven ze meer uit aan zorgkosten.

De afname lijkt gelijk op te gaan met die in Nederland. Ze liepen daarbij iets voor. Maar een week of anderhalf geleden stagneerde de afname een beetje. Dat zou kunnen komen omdat zij hun contactberoepen 3 weken geleden hebben toegestaan. Een andere reden zou er zeker kunnen zijn, maar kon ik niet zo snel bedenken.

In Nederland lijkt de afname van het aantal doden nog goed door te zetten en als dat zo is dan zouden we over een dag of 8 op nul uit kunnen komen. Natuurlijk is het afwachten, maar voorlopig ziet het er goed uit. Tegenover elke coronadode staan circa 270 mensen die met corona zijn besmet. En nul keer 270 is 0, maar dan een paar weken eerder. Houdt in dat er waarschijnlijk veel minder werk is om na te gaan wie wie heeft besmet. Simpelweg omdat het aantal nu besmette mensen waarschijnlijk veel lager is dan men verwacht.

Al langer bedacht ik dat de langdurige (schone) noorderwind in onz voordeel was. In Zwitsersland is dat windvoordeel er niet en de afname lijkt redelijk gelijk op te gaan. De wind en luchtvochtigheid zal daarom niet een factor van belang zijn.

Bij de eerdere versies heb ik ook een overzichtje gemaakt met landen, waarbij alles teruggerekend is per miljoen inwoners. Als machtsblok is de EU net ingehaald door de USA. Wel is het zo dat de meeste doden (37,5%) in de EU zijn gevallen. In de USA is New Jersey de staat New York voorbij. Ik heb ook Quebec toegevoegd. In die franstalige Canadese provincie gaat het nu ook erg hard en ze zijn Frankrijk op de lijst gepasseerd. Zweden doet het stukken (4,5x) slechter dan de omringende landen Noorwegen, Denemarken en Finland.

Advertentie

Geplaatst op 2020-05-21, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. De telling – of vermeldlng?- gaat niet stipt. Je kon ook horen zeggen bij de journaals: ‘de cijfers worden na het weekend bijgewerkt’, of woorden van die strekking.

 2. Dat aantal doden in China, daar klopt natuurlijk geen ene moer van. Dat stond wekenlang op 3343, nu staat het al weken lang op 4637. En die stijging werd in één dag gerapporteerd.

 3. @Bertie: Dat is precies de reden dat ik er een 7-daags gemiddelde van maak. Vaak worden 2 of 3 dagen na het weekend nog mensen gemeld die in het weekend overleden zijn. Om die reden maak ik deze grafieken donderdagen.

  Hun flutgrafiek jojoot alle kanten op en je kan daar eigenlijk niets uit afleiden. De smpele methode die ik gebruik kunnen zij ook bedenken. Ik verwacht ook dat ze het doen en o.m. daar hun maateregelen op bepalen. Geen idee waarom ze dat niet aan ons tonen.

 4. @Mack: Was me ook al eens opgevallen. Op wikipedia staat daarover: “On 17 April 2020, following the Wuhan government’s issuance of a report on accounting for COVID-19 deaths that occurred at home that went previously unreported, as well as the subtraction of deaths that were previously double-counted by different hospitals, the NHC revised their cumulative totals dating to 16 April, adding 325 cumulative cases and 1,290 deaths” https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_mainland_China

 5. Ik vind het nog steeds erg laag voor dat land.

 6. @Mack: Dat ben ik met je eens. Als je Hubei met hun 59 miljoen er uit haalt, dan blijft voor de rest van China 122 doden op 1359 miljoen inwoners over is 0,1 dode per miljoen. Maar Taiwan (dat zeker niet doet wat China wil) zit ook op maar 0,3. Ook dat land heeft deze uitbraak veel serieuzer aangepakt vanwege hun slechte ervaring me SARS-Corona-1 in 2003. Sinds begin januari ging iedereen die dat land binnen kwam 14 dagen in quarantaine.

 7. Ik hoop dat het zo doorgaat en dat we niet zoals voorspeld in september een tweede golf krijgen.

 8. Bedankt hiervoor.
  Ik ben ook bang voor een tweede golf omdat men denkt dat het gevaar voorbij is.

 9. Dank hiervoor. Ik bekijk de grafieken oppervlakkig en ga er vanuit dat de uitleg van ‘betrouwbare’ instituten klopt. Ik ben dan ook vreselijk geschrokken dat Van Dissel vertelde dat hij een fout in het lezen had gemaakt. Heel eerlijk dat hij zijn fout toegaf, maar ik miste een uitleg van de gevolgen daarvan.
  Jouw hoopvol geeft mij hoop. De drukte met Hemelvaart maakt me bezorgd, hoewel ik ook snap dat mensen drie hoog achter naar buiten willen.

 10. Als de trend zo doorgaat, dan kan het over een week zo zijn dat meer dan 99% geen corona meer heeft. Omdat we flink verrast en geschrokken zijn, verwacht ik dat de 2e golf minder kans maakt op grote ellende. Dwz dat (als ie al komt) eerder wordt ontdekt en de mensen beter in quarantaine gaan. Zo het er nu naar uitziet zou een 2e golf uit het buitenland moeten komen, bijvoorbeeld door iemand die in Oktober terug komt van een vakantie uit Zuid-Afrika of Brazilië. Alle binnenkomers op Schiphol goed test lijken me evident. Deze Taiwanese methode scheelt erg veel doden en ontzettend veel kosten en verstoort de economie veel minder. Over een paar maanden zal ook duidelijker zijn dat het afstandhouden buiten en in winkels totaal geen invloed heeft gehad en het beperken van groepen die langdurig met elkaar in een beperkte ruimte des te meer. Ik maak me dan ook de meeste zorgen over volle treinen, stations, vliegtuigen, luchthavens, kerken en stadions.

 11. Dan zou je eigenlijk je boete moeten terugkrijgen als je die gehad hebt voor geen afstand houden buiten.

 12. @Mack: Ik verwacht dat daar nog flink gezeur over gaat komen als onderzoeken zoets onomstoten aantonen en de rechter daar dan in mee gaat.

 13. Voor beleidsbepaling is het altijd van belang dat de ruwe cijfers heel precies bekend zijn. De cijfers middelen over een week geeft een idee welke richting de ontwikkeling gaat. Maar als zelfs de overdracht van de besmettingen nog niet echt duidelijk is, wil je de cijfers zo precies mogelijk. Bijvoorbeeld het weer of de windrichting gegevens kun je vergelijken met de besmettingscijfers. Rekening houdend met de incubatietijd zou je dan een mogelijk verband kunnen waarnemen. Zo kun je ook andere invloeden gaan zoeken. Maar dat werkt alleen wanneer er betrouwbare gegevens zijn. Probleem is dat geen enkel land echt de eerlijke cijfers geeft. Je kunt die rapportages zien als niet meer dan een indicatie van wat er werkelijk aan de hand is.

 14. Ximaar ik ben het met je eens over het afstand houden buiten maar niet nu je dat in één adem noemt met de afstand in winkels. Aan binnen zijn kleeft een groter gevaar dan aan buiten zijn omdat een virus buiten sneller aan kracht inboet door allerhande milieu-invloeden. Eigenlijk ook grote onzin dat de grote weidse stranden niet bezocht mogen worden om er te wandelen. Er massaal zitten zonnebaden is een ander verhaal.

 15. @Dhyan: Dat zit er in dat mensen maar kort in een supermarkt zijn en maar kort in elkaars buurt komen. Alles wat ik lees wijst er op dat je langer (ca kwartier of meer) bij elkaar in een kleine ruimte moet zijn en dat schreeuwen of zingen dan erg goed helpt om het virus te verspreiden. In Duitsland is een grootschalig onderzoek geweest en die konden bij de meest besmette mensen vrijwel niets vinden op bijvoorbeeld afstandbedieningen en/of deurknoppen. Alleen bij enkele toiletdeurklinken vond men restanten, maar dat was tekort, danwel niet intact genoeg om iemand te besmetten.

 16. @Vlierbloesem: ‘.. eerlijke cijfers ..’heeft nmm vooral te maken met de wijze die de WHO heeft voorgesteld. Dwz die willen dat alleen mensen meegeteld worden waarbij de besmetting is vastgesteld. België is een van de weinige landen die daar van afwijkt en ook mensen meetelt waarbij een zeer sterk vermoeden van corona is. Probleem is dat mensen aan diverse factoren overlijden. Bij mijn moeder waren dat er minstens 5 en dan is de vraag aan welke factor je het toewijst. Een deel van de mensen was dusdanig oud en slecht qua gezondheid dat ze ook binnen een maand overleden waren als ze geen corona hadden opgelopen. Om die reden meldt het CBS over de afgelopen weken een ondersterfte. Normaal wordt oversterfte over een heel kaldenderjaar bepaalt. Ik vermoed dan ook niet dat men oneerlijk bezig is, maar dat we geduld moeten hebben voor de juiste getalen.

 17. Ze testen echt te weinig om die cijfers überhaupt kloppend te krijgen.

 18. @Villa: Voor een trend heb je geen kloppende cijfers noig. Dan is het belangrijker dat er over tijd constant op dezelfde manier wordt gemeten. Nu is dat ook niet gedaan, de laatste weken meten ze steeds meer. Dat kan op de grafiek zorgen dat de top links hoger was en dat daarmee de afname nog sneller is gegaan. Daarbij heb ik het niet over besmettingen, want daarin is de foutmarge het grootst. Onder ziekenhuisopnames klopt het al meer en onder doden klopt het het best. Ook al missen ze daar ca. 30% vooral in het begin.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: