Mei-28: Stagnatie?

(Lees hier het vervolg: Jun-04 Het zakt weer)

Iets waar ik aanvankelijk bang voor was lijkt nu toch sinds 20 mei het geval te zijn. Het aantal dagelijkse doden is behoorlijk gestagneerd en blijft voorlopig hangen rond de 19.

Toen ik met deze grafische weergave begon voorzag ik dat er stagnatie zou komen en dat die zelfs rond de 50 doden per dag zou komen te liggen. Gelukkig zette de afname daarna goed door en 19 is natuurlijk veel minder dan 50. Toch had ik liever gezien dat we nog een paar weken het afstandhouden hadden volgehouden. Dan maar een paar weken langer haar. Het zit altijd beter dan dat van Boris Johnson.

Het zou ook nog kunnen dat het in de komende weken toch verder zakt, maar daar zie ik helaas nog geen aanleiding voor. Zeker niet nu nog meer versoepeld gaat worden. Bij de IC-bedbezetting gaat het ook minder goed en lijkt het eveneens de afname af te nemen:

Ik zag hier vandaag weer meer mensen in bepaalde lijnbussen. Tot 15 stuks en de meesten zonder mondkapje. Ik heb ook twijfels over die dingen en volgens mij werken ze alleen als er een goed neusklemmetje in zit en mensen een grote bril dragen. En die laatste 2 dingen ontbreken maar al te vaak. Het virus kan dus eenvoudig via het oogvocht worden opgenomen of door de kieren langs de neus. Veel Chinezen zijn gezegend met een kleine neus. De Nederlandse gofferts steken helaas te ver uit en dan is een goed aangedrukt neusklemmetje toch echt nodig.

Maar de stagnatie die ik zie zal nog niet van het OV komen. Ik denk dat het eerder door het mooie weer is gekomen, waardoor mensen toch wat meer en net te lang bij elkaar op visite gingen. Tijdsduur kan ook wel eens belangrijker zijn dan afstand. Dwz als je in een paar seconde vlak langs iemand loopt, dan maak je mogelijk minder kans dan dat je een half uur met iemand praat op 2 meter afstand.

Wat dat betreft lijken de maateregelen in de supermarkt averechts te werken. Voorheen liep ik zo langs de kassa. Nu sta ik er een hele tijd op anderhalve meter van mijn voorgangers te wachten. Niet alle kassa’s kunnen open (staan te dicht op elkaar) en laatst stond ik toch echt 15 minuten te wachten eer ik aan de beurt was. Dat heb ik al jaren niet meer meegemaakt.

O ja en Zwitserland heb ik ter referentie ook maar op de grafiek gelaten. Zij lopen iets op ons voor.

Als laatste nog het bijgewerkte overzichtje met landen en staten. De USA is door de 100.000 grens en dat was groot nieuws. Dat de EU een een maand eerder door de 100.000 grens ging, kwam niet in het nieuws. New Jersey is nog altijd de meest getroffen staat in de USA. In Quebec blijft het ook behoorlijk fout gaan.

Advertentie

Geplaatst op 2020-05-28, in OV-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. ik ben al weer benieuwd naar de volgende week. Over neuzen: Spanjaarden hebben grote neuzen, en niet alleen de mannen, het valt me al tien jaar op. Sinds een Amerikaan me vertelde dat ik vast een nazaat ben van de Joden uit Portugal en Spanje, ook gezien de naam van mijn moeder, haar achternaam is Naves, een typisch portugese naam

 2. Mozambique (28 mei) 232 besmettingen / 2 overlijdens /

 3. @Koen: Opvallend genoeg heeft Angola ook zulke lage cijfers terwijl daar toch veel Chinezen het land opbouwen en de mijnen leegtrekken. Kaapstad doet het inmiddels een stuk beroerder, zal wel komen door witte mensen met overgewicht en slechte lichamelijke conditie.

 4. @Jan: Chinezen zeggen dat vooral Britten grote neuzen hebben. Dat geldt niet voor de Kelten, maar wel voor de Angel-Saxen. Nederlanders en Fransen hebben ook duidelijk vooraan in de rij gestaan toen de neuzen werden uitgedeeld.

 5. Ik zie inderdaad een stagnatie in het aantal doden. Denk jij dat we anders op 0 hadden kunnen uitkomen Ximaar als we nog wat langer en meer afstand hadden gehouden?

 6. @Nicole: De kentering ligt op 20 mei. Daar moet je ongeveer 2 weken van aftrekken en dat houdt in dat rond 4 en 5 mei meer mensen besmet zijn geraakt. Of het daarmee te maken heeft weet ik niet, maar ik weet ook niet zo snel iets anders aan te wijzen. Als we een week of 2 weken langer bij elkaar uit de buurt waren gebleven dan had het idd nog wat sneller door kunnen zakken en dat scheelt veel werk in ziekenhuizen. Daarna is dan ook meteen minder kans op oplaaien. Of dat echt zo is valt helaas moeilijk vast te stellen en helemaal nul zal waarschijnlijk niet gebeuren.

  In Zwitersland hebben ze geen 4 en 5 mei gevierd en daar zakt het sinds 16 mei al niet verder. Dat is dan weer wel te koppelen aan het toestaan van contactberoepen als de kapper dat daar 14 dagen eerder was.

  Bij ons kan het ook komen omdat er veel meer wordt getest. Dwz midden-April werd waarschijnlijk nog zo’n 30% gemist en die zijn volgens de RIVM/WHO dan ook niet aan corona overleden. Daarna is het testen opgevoerd ook buiten het ziekenhuis en het zou nu zo kunnen zijn dat nog maar 5% van de mensen die corona hebben niet worden getest. En zo’n verandering kan er voor zorgen dat er feitelijk nog steeds een dalende lijn is, maar dat er tijdelijk een vlak deel in komt door de veranderde testaanpak. Maar ook dan zou die verandere testaanpak plaatsgevinden hebben rond 4 of 5 mei en dat kan ik )nog) niet vinden.

 7. Het kan dus vriezen of dooien, maar wel informatief zo’n statistiekje.

 8. In Zuid-Korea zijn na versoepeling van de maatregelen de besmettingen en doden weer toegenomen, waardoor ze daar nu weer strenger zijn. Dat belooft voor Europa.

 9. @Mary; Zuid-Korea staat in de tabel hierboven vrijwel onderaan. Zij hadden 256 doden en in de laatste weken zijn daar 13 bii gekomen, dus circa 1 per dag. Dat is 20 tot 25 minder dan in NL en daarbij hebben zij 3x zoveel inwoners. Bij dergelijke lage getallen zou Nederland totaal niets doen en verkondigen dat we het gewonnen hadden van het virus. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: