Mei-31: Pinkstervlucht

Terugkerende lezers zullen inmiddels weten dat in naast het Noordwest-ziekenhuis in Alkmaar woon. En dat ik daar vrijwel dagelijks een rondje omheen loop. Vanochtend was niet anders. Ik was eerst nog langs de triagetent gelopen, waar voor 3 in wit gestoken medewerkers (zonder berschermende middelen) van een bakkie koffie in het zonnetje genoten. Niet vreemd het is alweer dagen geleen eer hier een mogelijk met coronabesmet iemand werd afgeleverd. De IC was hier onlangs coronavrij verklaard.

Ruim 100 meter verder hoorde ik een helikopter aankomen, die duidelijk ging landen op de tijdelijke landingsplek achter het ziekenhuis. De laatste keer dat dat naar mijn ervaring gebeurde was op 1 april. Toen werd deze plek speciaal vrijgemaakt en geopend voor coronapatiënten die per helikopter zouden komen. Dat was een testvlucht met een SAR (Search And Rescue) heli die toen geen coronabesmette vervoerde.

Nu was dat niet anders:


Ik was omgelopen het terrein op en trof daar eenzelfde helikopter van de Nederlandse Kustwacht. Meestal gaat het dan om iemand die een ongeluk heeft gehad op een booreiland. Voorheen landde zo’n heli bij het AZ-stadion in de Kooimeer en gingen de laatste 2,8km in de ambulance.

Ik was al een tijdje benieuwd of er bijvoorbeeld ook een ambulance gebruikt zou worden tussen deze tijdelijk plek (H) en de tijdelijke triagetent (T) waar coronapatiënten doorheen moeten.

Het gaat dan om 240 meter, over asfalt en door een slagboom en daarna de helling op bij de triagetent. Kan natuurlijk ook te voet en dan flink duwen aan zo’n bed.

Dat bedduwen gebeurde nu ook, maar vanuit de achteruitgang (A). Het was me inmiddels duidelijk dat deze patiënt ook geen corona had. In en rond de heli liep niemand met beschermende middelen. De persoon mocht dan ook de achteruitgang in. Dat is ongebruikelijk, aangezien via die uitgang mensen of beter lichamen door een zwarte wagen worden afgevoerd.

Kortom ik weet nu nog steeds niet hoe ze het aanpakken als iemand met corona door een helikopter wordt gebracht. Ik denk ook niet dat ik een helikopterlanding heb gemist. Bij zo’n landing rammelen de kopjes uit m’n keukenkastje. Daarbij ben ik altijd thuis geweest of liep ik rond het ziekenhuis. In de laatste 2 maanden zag/hoorde ik 4x een helikopter, vaak van de politie en geen daarvan maakte een landing achter het ziekenhuis.

Daar mag je natuurlijk alleen maar blij om zijn.

Drie jaar geleden trof ik een zelfde helikopter bij de ijsbaan, waar toen een veiligheidsdag werd gehouden:

Advertentie

Geplaatst op 2020-05-31, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Arnoud Hugo

    Ik denk dat het drenkeling was die naar het mortuarium is gebracht. Die had dus de goede ingang.

  2. @Arnoud: Ik zie nu dat er iets uit de text is weggevallen. De persoon ging zelf vanuit de helikopter op het ziekenhuisbed liggen. Toen ie naar beneden werd gereden zag ie er ook nog vrij levendig uit. Wat ze daarna in het ziekenhuis met hem gedaan hebben weet ik niet.. ;-)

  3. het beste is als de heli niet nodig is…

  4. @Dhyan: Links op Google Earth kan ik niet bekijken. Op Streetview is nog geen opname van de triagetent. Onder het woord boven zit een link naar een eerder bericht waarop de triagetent op een foto te zien is.

  5. Alle kans dat de betreffende patiënt van Texel komt en in Den Helder niet kan worden behandeld. I

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: