Jun-O2: Afstand en/of Tijd

Eigenlijk wil ik minder over corona bloggen, maar dat is lastig als je allemaal ‘ontwikkelingen’ om je heen ziet plaatsvinden. Deze spotprent van Gerrit de Jager sluit daar goed op aan:


Het was me hier in de binnenstad ook opgevallen. Normaal staan bij een restaurant wat stoelen en tageltjes naast hun pand. Nu was daar 30% van over, het leeuwendeel stond voor een buurman (die in oude boeken doet) en voor en naast een kapper aan de overkant. Het voordeel is dan wel dat je in het Central Park zit. Ben je er toch helemaal uit.

Iets verder bij een veel groter restaurant stonden nu ook allemaal tafeltjes langs hun lange saaie zijmuur. Is ook een rustige straat, maar je zit er na 17 uur in de schaduw en toen ik er om 20 uur liep waren al die tafeltjes leeg.

Bij het Hof van Sonoy staan normaal al alle tafeltjes ver uit elkaar, ze hebben een fraaie grote tuin. Toch hadden ook die wat tafeltjes buiten de scheidingshek gezet zodat wat mensen zicht hadden op geparkeerde auto’s. Verderop waren een paar parkeerplaatsen ingepikt door een setje statafels van een kroeg aan de overzijde.

Over het Waagplein hoef ik niets te vertellen. De NOS deed daar de hele dag verslag over. Die verslaggever had eventjes door moeten lopen naar de Plattestenenbrug. Daar zitten 6 horecazaken omheen, die vooral aangewezen zijn op die brug voor hun terrassen. Op 2 dekschuiten na kunnen ze geen kant op. En daar had ik toch echt de indruk dat veel meubilair op kortere afstand van elkaar stond.

En zo rond 20 uur was het overal nog behoorlijk vol. Was er ook prachtig weer voor. Maar ik heb ook de indruk dat de kapper en het terras bij veel mensen belangrijker zijn dan de eigen gezondheid. Zo zag ik een paar van rond de 40 met kind en oma van circa 70 in een auto stappen. Ze hadden oma getrakteerd op een terrasje. Oma was blij en nu maar hopen dat de heen- en terugreis in de auto (2x een half uur?) oma niet een besmetting oplevert.

Eerder op de dag had ik allemaal rode grascirkels op de stadwal gezien. Later zag ik daar ook een bordje bij.

Veel mensen (vooral jongelui) bleven keurig in de eigen cirkel. Het leek dus te werken.

Toch raak ik er steeds meer van overtuigd dat de tijd die mensen bij elkaar verblijven veel belangrijker is dan de afstand. Sterker nog, als je langs elkaar loopt dan is de tijd te kort om iemand te besmetten. Een praatje maken langer dan een kwartier zou ik dan ook niet doen met een grote groep op 1,5 maar eerder op 3 meter. Binnen is dat nog linker.

Ik snap dan ook niet de agenten, die op 60cm (of minder) naast elkaar in een politieauto rondrijden. Slecht voorbeeld. Dat zou ik hooguit een paar minuten doen. Maar volgens mij zitten die agenten veel langer op elkaars lip. En dan rijden ze over voetgangerstraten door de binnenstad. Kan prima op de fiets of te voet. Punt is dat ze nu ruimte inpikken en dat mensen zo gedwongen worden dichter langs elkaar te lopen. Ben je dan als agent een oplosser of juist een veroorzaker?

Wat dat betreft denk ik dat ingrijpen bij de manifestatie op de Dam te Amsterdam meer ellende had veroorzaakt dan het oogje toeknijpen. Dwz om in te grijpen komt er een kudde agenten of erger bij en die houden veel minder afstand. Mensen in paniek houden daarbij ook minder afstand. Gelukkig was het buiten en ik hoop dat ze niet gezongen of geschreeuwd hebben. Dat ze daar ook maar kort waren, want dat kan wel eens belangrijker zijn. Over dat laatste hoor je dan weer niets. En ook hier hadden ze van boven met een drone vast moeten stellen hoeveel tussenruimte er was. Vanaf de zijkant is dat niet te bepalen. Kortom geen enkele drone-opname gezien.

Zelf vermoed ik dat dit weekende extra corona-slachtoffers gaat opleveren. Kan door de Dam komen, maar ook omdat mensen nu wat makkelijker bij kennissen of familie in de auto stappen of dat opa en oma toch maar geknuffeld worden. ‘Dat moet nu toch ook wel kunnen?’

Als het aan mij lag dan hadden ze voor de ouderen eerder dit soort ruime terrassen in de buitenlucht rond de zorgcentra moeten bedenken. Dat kweekt weerstand en had ze mogelijk minder kwetsbaar gemaakt. Had misschien wel veel slachtoffers voorkomen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-06-02, in Alkmaar, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. We wachten af. Ik was er niet bij maar heb nog even gelachen. Iemand op tv trok cirkels, ergens in het gras. Vlak naast elkaar…☻
    Het moet wel een grap zijn geweest.

  2. Soms kun je als opa en oma niet anders dan voor je kleinkind zorgen… Maar met de nodige voorzorgsmaatregelen moet je toch een eind komen.

  3. Ik las ook ergens dat Femke Halsema’s beslissing om het maar te laten was, om nog meer ellende te voorkomen omdat ontruimen voor veel onrust zou zorgen.

  4. @Nicole: Best lastig zoiets en natuurlijk had dat vooraf voorkomen moeten worden. Maar als de Damgangers besmet zijn geraakt, dan is het 20-voudige gebeurd in Parijs, Portland en andere steden, waar veel meer mensen nog dichter op elkaar stonden. Voor dat alles hou ik de geschifte en in het openbaar moordende agenten van Minneapolis verantwoordelijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: