Jun-04: Het zakt verder

Een week geleden was er duidelijk sprake van stagnatie in het aantal coronadoden. Tussen 20 en 29 mei bleef het aantal dagelijkse doden hangen op 19. Mogelijk heeft dit te maken met de versoepeling van 2 weken eerder. Het kan ook zijn dat het aantal geteste mensen omhoog is gegaan, waardoor inmiddels iedereen die nu aan corona streft is getest. Voor die tijd en vooral in het begin zijn er mensen aan corona overleden, die niet zijn getest en daarom niet door de RIVM werden meegerekend.

Nederland was niet het enige land dat aanvankelijk tekort testen had ingeslagen en moeilijk aan meer testmateriaal kon komen. Bij Zwitserland las ik dat ook, terwijl daar een deel van de testen wordt gemaakt. De WHO wilde dat landen alleen geteste mensen zou meerekenen. De meeste landen deden dat met uitzondering van België. Die hadden al meer testmateriaal, maar rekenden ook mensen mee die vermoedelijk aan corona zijn overleden. Het zou mij niets verwonderen als achteraf blijkt dat ze 10% te hoog zaten.

In NL en de meeste andere landen zal zo’n 30% meer aan corona zijn gestorven. Het CBS dacht slim te zijn door nu al aan de oversterfte te rekeken. Dat hoor je pas te doen aan het eind van het jaar. En dat blijkt, aangezien de laaste weken sprake is van ondersterfte. Dwz veel mensen zijn door de corona een paar maanden eerder overleden. Die kunnen dus niet meer een paar maanden later voor een 2de keer sterven op hun statistisch verwachte eindtijd. De USA en Canada kwamen later aan de beurt. Zij hebben veel meer testen in kunnen slaan. Hun getallen zijn waarschijnlijk correcter.

Ter referentie had ik Zwitserland een paar weken in de bovenstaande grafiek opgenomen. Die liepen iets op ons voor. Helaas worden de cijfers van Zwitserland niet meer bijgewerkt sinds 28 mei. Die lijn heb ik er dus maar uitgehaald.

Voor NL is te zien dat de afname toch doorzet. En dat lijkt mij heugelijk nieuws. Hier in de omgeving van Alkmaar zitten we al een tijdje op 0 (nul). Dat zal de reden zijn dat de coronakeet danwel de triagetent gisteren is afgebroken.

De eerdere lijst met landen en staten heb ik ook bijgewerkt. Vooral in Quebec en Zweden gaat het nog goed fout. In Mexico en Brazilië neemt het ook behoorlijk toe.

De bovenstaande lijst is cummulatief en je hebt er dus niets aan om na te gaan hoe het er nu is qua corona. Of beter; kan je er naar toe op vakantie? Daarvoor heb ik een nieuw tabelletje bedacht. Daaruit blijkt dat vooral Spanje goed scoort. Je vraagt je af of zij de cijfers nu laag houden om zo meer toeristen te lokken. In Spanje heeft vooral Andalusië en de zuidkust weinig last gehad. Bij Frankrijk zat de ellende vooral in het noord-oosten. Hun zuidwesten deed het ook veel beter. Portugal en Italië doen het slechter dan Nederland en de meeste ellende zit in Quebec, Zweden en het noord-oosten van de USA.

Je zit overigens het veiligste in China, Zuid-Korea of Taiwan. Maar of die die gevaarlijke Nederlanders toelaten is maar de vraag.

Advertentie

Geplaatst op 2020-06-04, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Wat is wijsheid denk ik dan. Het lijkt meer op kansberekening.

  2. Er zaten wat fouten in de onderste tabel. Is dus aangepast.

  3. Tja, die cijfers….. ik ben het spoor bijster

  4. een vriend van mij, landbouwkundig ingenieur stelde dat puur waarnemen al leidt tot kennis, het is heel belangrijk goed naar een gewas te kijken. Het duurde even voordat ik antwoordde: maar jij kijkt met andere hypothesen in je hoofd naar het gewas dan ik. Jij kijkt met veel meer therorie, eerder gegroeide kennis dan ik, ik ben geen landbouwkundig ingenieur. Dus je stelling is eigenlijk een stelling van niks, hoogstens een pledooi om goed te kijken naar wat je ziet. Als het om cijfers gaat is het dus belangrijk te weten hoe die verzameld worden. Het corona-virus heeft een onschatbaar aantal gegevens opgeleverd, daarnaar kan nog jaren onderzoek worden gedaan ten behoeve van nieuwe en betere inzichten. Ximaar maakt steeds duidelijk met welke vragen in zijn achterhoofd hij naar de cijfers kijkt. En is vaak de eerste die een nieuwe hypothese ergens op loslaat.

    Om te voorkomen dat staartje het spoor bijster raakt, nog niet helemaal gelukt, maar dat gaat weer komen, houd moed staartje!

  5. Volgens het neiuwe dashboard heeft 1 op de 10.000 mensen nu de besmetting met corona. Of ze 100% in beeld hebben is de vraag. Maar van die 10.000 zit een deel in quarantaine of het ziekenhuis. Het zal dus erg zoeken zijn naar iemand die nu nog besmet is. In NHN (Alkmaar t/m Texel) is het aantal 1 op de 45.000 mensen. De hoogste besmetting is nu in Zuid-Limburg met 1 op de 3.000 mensen. https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

  6. Als het dashboard klopt, dan is er niemand meer in Amsterdam/Amstelveen en het Gooi besmet. Kans is dus groot dat er daardoor niemand besmet was tijdens de demonstratie op de Dam. Maar ook bij veel mensen van buiten is de kans groot dat er geen enkele besmette meedeed. Dat is anders voor Rotterdam-Rijnmond waar 1 op de 4.000 mensen besmet is. Maar dat gaat dan vooral om de kerkdorpen op Goeree-Overflakkee en die lopen doorgaans met zoiets niet mee.

  7. echt niet off the record: ik denk echt dat het nieuwe rapport van Remkes over stikstof alles te maken heeft met de relatie tussen stikstof en corona in Brabant. En dus de geografische kaartjes van Ximaar met de link naar de stikstof in het Po-gebied, alsook Brabant

  8. @Jan: Onder dat stukje: https://ximaar.wordpress.com/2020/04/16/apr-16-nh3-pm25-nox-sox/ staat als onderste reactie een link naar De Kennis van Nu. Een wetenschapsprogramma van de NTR die er voor een deeltje ook over ging in stelde dat in gebieden met veel NH3 er sprake was van veel meer astma. Nederland stoot door de intensieve veehouderij het meeste NH3 uit per km2. Ik vind het stuk van Remkes bemoedigend, maar vraag me af wat de provincie Brabant daar mee gaat doen. Hun huidige/recente bestuur van CDA/FvD/VVD is juist in elkaar gezet om de milieu-ellende daar niet op te lossen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: