Jun-06: Femke en Ferd

Arnoud bedacht zo ongeveer de laatste ‘stukjesprutser‘ te zijn, die zijn mening over Femke (Halsema) en demonstratie op de (Amster-)Dam gaf. Toen ik het verhaal van hem las, had ik nog steeds geen behoefte om er ook maar iets over te schrijven. Eerder wilde ik nog reageren onder het blog van Villasappho, waar Liesbeth vindt dat Halsema moet opstappen. Ik liet dat uit m’n hoofd, omdat m’n mening nogal af zou wijken.

Nee, pas toen ik het nieuwe Corona Dashboard van Hugo (-mooischoeisel- en gezondheidsminister de Jonge) en Jaap (van Dissel van het RIVM) bekeek op regionale verschillen bedacht ik kladblok te openen en daar dit berichtje in te tikken. (En als dat nu openbaar te lezen is, dan heb ik dat bericht inmiddels in m’n blog geplakt en gepubliceerd.)

Eerst maar even over Femke H. Veel mensen hebben hoedanook moeite met haar en een deel grijpt dit vooral aan om haar weg te krijgen als burgemeester van Amsterdam. Ik ben zeker geen fan van haar. Vond het ook raar dat dit haar eerste burgemeesterpost is. Lekker beginnetje. Was proefdraaien in een kleinere gemeente niet iets verstandiger geweest?

Toen ze nog fractieleider van GroenLinks was, had ik moeite om op die ‘grachtengordel’ partij te stemmen. Mijn destijdse servicedesk-collega bij de regiopolitie had datzelfde probleem, vooral omdat hij eerder met haar had samengewerkt. Volgens hem was ze slinks. Zelf denk ik nu dat dat helaas de (danwel haar) manier is om hogerop te komen. Zelf zou ik me absoluut niet verlagen tot deze methode, maar ik schijn daar behoorlijk uniek in te zijn en hoefde niet zonodig hogerop.

Met de Venlose Sap had ik overigens ook veel moeite, pas na Ojik en Klaver stem ik met veel minder bezwaren op GroenLinks.

Van die slinkse trucjes heeft Femke nog steeds last. Ze bedacht Ferd (inand Grapperhaus – veiligheidsminister) even in te lichten over de stand van zaken en hem op die manier wat medeplichtig te maken voor de situatie op de Dam. Aanvankelijk trapte Grapperhaus daar in, maar later kwam hij op z’n schreden terug toen ie het in de smiezen kreeg. Ook geen sterk optreden van deze ‘doorgewinterde’ jurist.

Punt is dat Grapperhaus toen al niets meer kon doen. Hij gaat alleen over de inzet van het leger of de ME en dat had de situatie onnodig verslechterd. De keuzes worden gemaakt door ‘De Driehoek‘, dus de burgemeester, hoofd van de politie en de Officier van Justitie. Zelf vermoed ik ook dat in dit soort zaken het hoofd van de regionale GGD en/of het RIVM is geraadpleegd. De politiechef is inmiddels op TV geweest. Zij bestuderen veiligheids-informatie die er aan voorafgaat. De GGD of het RIVM doen dat ook, maar dan op medisch/viraal gebied. En van die laatste clubs heb ik opvallend weinig gehoord.

En nu ik dat nieuwe dashboard bekijk, dan heb ik een aardig vermoeden dat de GGD aangegeven heeft dat er coronamatig vrijwel geen gezondheidsrisico in hun regio Amsterdam-Amstelland is. Zelf zie ik dat ook. Het aantal met coronabesmette personen is minder dan 1 op 28.000. Nog steeds denk ik dat het RIVM personen mist die geen coronaklachten hebben, maar wel het virus. Dat aandeel is berekend op 22%. Een slim dashboard rekent deze personen mee. En anders zakt de 1 op 28.000 naar 1 op 22.000. Een speld in een hooibergen.

Natuurlijk komen er ook mensen van buiten Amsterdam. Maar die moet je uit Utrecht halen (waar 1 op de 5.000 inwoners besmet is). En ook die gaan niet op pad als ze last hebben van hun longen.
Het echte probleem zit er in dat de regering daadkrachtig en eenduidig wil overkomen. Dat lukt ze steeds minder Zeker als je zo’n dashboard vrijgeeft, waar eerder alleen beleidsmakers en gezondheidsdiensten toegang toe hadden. Gelukkig kunnen de meeste journalisten hier ook niet mee omgaan, omdat ze al snel de exacte vakken tijdens hun opleiding aan de kant hebben gezet.

Femke gaat het overigens wel redden. Als zij valt, dan valt Ferd mee en beide gaat dus niet gebeuren.

Los van het bovenstaande hou ik de 4 in het openbaar moordende agenten van Minneapolis verantwoordelijk voor een 2de corona-uitbraak in steden als Parijs en Portland. Daar zijn nog altijd veel meer mensen besmet, waren veel meer mensen aanwezig bij hun demonstraties en werd veel minder afstand gehouden dan op de Dam.

Advertentie

Geplaatst op 2020-06-06, in Kiesmatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. exacte vakken door journalisten aan de kant gezet: idd, ik heb ertussen gewerkt, geen spoor van gene, ze stoffen er juist op.

 2. Er is veel over te zeggen. Mijn mening zwalkt nogal.
  In een hoop van wat je zegt, ga ik mee. Mijn stemgedrag loopt parallel met het jouwe.
  Wat mij het meest stoort, is dat het bespreken van discriminatie een heikel punt is en schelden 🤬 🤬 onvoorstelbaar gewoon is geworden. Ook nu gaat het over totaal andere zaken en vooral over Femke. Ik hoorde net iemand in een feitelijk relaas Femke als een ‘persoontje’ aanduiden. Maar goed, dank voor je blog en gedachten!

 3. Ik heb er dinsdagochtend al over geschreven en ga dat hier niet herhalen. Wie zoekt, die vindt. Prettig weekend.

 4. Na de column van Elma Drayer in de Volkskrant het beste verhaal over Femke en Ferd. Iets teveel de politiek als verhaal van het resultaat van individuele personen, wat al wel mooi in de titel van Ximaar al wordt beloofd. Het nadeel hiervan is dat je als kiezer een beetje moedeloos kan worden als je dan -per ongeluk- te weten komt van het slinkse van Femke en dat Grapperhaus toch niet zo doorgewinterd is.

  Ook omdat je bij het aftreden van Bruno Bruins te horen krijgt dat hij oververmoeid was. De oplossing lijkt me dan even uitrusten. De kiezer krijgt niet te horen dat hij -zo schat ik in- eea niet met zijn geweten kon rijmen. En niet zijn meningsverschil openlijk in de krant gooide, maar zijn verlies nam en vertrok. Maar als kiezer mis je dan inzicht in zijn waarden, om hem de volgende keer opnieuw te kiezen als volksvertegenwoordiger. Dat individuele zit ook in de politiek van GroenLinks natuurlijk. Neem bijvoorbeeld de fotoos van Klaver, met op de achtergrond kleurrijke mensen die min of meer random, misschien op kleur een beetje worden geplaatst als achterban van Klaver.

  Ximaar is heel goed in grafische vormgeving en percentages. ik zou graag op de achtergrond van Klaver zijn echte GroenLinks leden zien. In percentages, met de kleuren van de diverse veiligheidsregioos in Nederland. Met het voordeel misschien dat er meer individuen lid van een partij willen worden en bijeenkomen in wat vroeger heette rokerige zaaltjes, om over normen en waarden te discussieren, te argumenteren en te stemmen.

 5. Ik zag aan mijn bezoekersaantallen al dat genoeg volk wel leest en niet reageert. Gelukkig hoeven reageerders en lezers in het algemeen, het niet met me eens te zijn. Vanuit mijzelf als mens maar ook vanuit opleiding en werk ben ik iemand die de regels alleen buigt als dat niemand kwaad zou doen. Zie het als een half uurtje later naar bed als de film af is gelopen. Maar niet elke avond want dat is niet goed voor het kind.Daar om de Dam werden de regels al gebogen en over een paar weken zullen we zien of het mensen kwaad heeft gedaan. Ik denk dat we het antwoord al weten er is immers al volk opgestaan wat coronaboetes (die niet mals zijn voor de gemiddelde mens!) aan gaan vechten.
  Maar nogmaals, als we allemaal dezelfde mening zouden hebben, dan zou de wereld niet leuk zijn.

 6. @Koen: Ik had je roeptoeter-bijdrage
  https://koenschyvens.wordpress.com/2020/06/02/roeptoeters/
  al eerder gelezen en dacht er te hebben gereageerd met iets dat het in Angolo ook behoorlijk gied gaat ondanks dat daar veel Chinezen zijn die daar de bevolking aan vooruitgang en lege mijnen helpt. Maar misschien is die reactie niet doorgekomen. Heb een paar keer gehad dat het kabeltje tussen modem en PC kuren heeft.

 7. @Villa het is prima als mensen verschillende inzichten hebben, anders wordt het een meer dan saaie wereld. Zelf dacht ik vooral teveel woorden nodig te hebben en dan komt het al snel over als ongewenst gastbloggen. ;-)

  En die boeteaanvechters waren er al. Dit helpt natuurlijk niet. Punt is dat veel verordeningen nogal snel in elkaar zijn geflanst en advocaten daar wel brood in zien. Las eerder dat de regering de veerponten onterecht bij het OV hebben geschaard. Schijnt het dus niet te zijn. Het is een stukje drijvend openbare weg.

 8. Ik heb wel gereageerd bij Liesbeth. Ik oordeel of veroordeel niet. Ik kan wel begrijpen waarom ze het op deze manier heeft opgelost.

 9. @Jan: Ik ben meer een progressief liberaal sociale pacifist. Toen de PSP in GL opging had ik daar meteen al moeite mee. Van het pacifistische is weinig over gebleven. Ben ook nooit lid geworden van een politieke partij. Met de PvdA heb ik meer moeite. Als GL er niet zou zijn, dan werd het D66 of de PvdA. Hangt sterk van het onderwerp af. D66 is me te overdreven pro-EU. De PvdA zit nog erg vast aan het ouderwetse vakbonds links. Terwijl ik links en rechts alleen nog zie als scheldwoorden voor de tegenpartij. Vond en vind het belachelijk dat GL links in haar naam heeft. Groen-progressief had ik beter gevonden.

  Binnen de categorie kiesmatig heb ik vaker geblogd over politiek. Vaak trouwens over de lokale politiek omdat ik daar meer mee heb. Heb me nooit verdiept in de achterban van welke partij dan ook. Volgens mij doet Ipsos zoiets wel. Hier een beginnetje over leeftid locatie opleiding en gender https://www.ipsos.com/nl-nl/politiek-met-sjoerd-bakfietsen-en-rolluiken

 10. Het kaartje en de bijbehorende cijfers heb ik aangepast. RIVM maakt dagopnames en die fluctueren tussen 0 en 2,8. Ik heb daar gemiddeldes per week van gemaakt. Dus de laatste 7 dagen van een GGD-regio opgeteld en dat gedeeld door 7. RIVM beweert al een paar dagen dat het totaal aantal besmette mensen in Nederland 1715 is. Het lijkt er op dat dit getal niet dagelijks wordt aangepast.

  De kleuren moet je als een soort verkeerslicht beschouwen, waarbij we op dit moment verre van rood zijn. Oranje in Utrecht en de Betuwe is eigenlijk ook al overdreven, maar een mens wil natuurlijk wel enig kleurverschil zien. ;-)

 11. Arnoud Hugo

  Mooi, zo inspireren wij elkaar en vullen we elkaar aan. Jij weet altijd de cijfers mooi helder te presenteren en inzichtelijk te maken. Ik gok erop dat het lage aantal besmettingen momenteel vooral toe te schrijven is aan seizoensinvloeden (de hogere temperatuur). Hopelijk krijgen we in het najaar corona niet met verdubbelde kracht voor onze kiezen.

 12. @Arnoud; Ik denk wel dat er een 2e of 3de golf komt, maar dat die niet zoveel met een seizoen te maken hebben. Behalve dan dat het erger kan worden als mensen minder buiten komen en daardoor minder weerstand hebben. De reden is Argentinië en Chili (die hun herfst hebben waar de ontwikkelingen gelijk op gaan met Quebec (en daar is lente). Het stoppen van de verspreiding heeft nmm vooral te maken met het stoppen van het vliegverkeer en het niet bijelkaar komen in kerken en andere stadions. Als dat stopt dan neemt de verspreiding af. Vrijwel elk land is te laat gestopt, behalve Taiwan. met 24 miljoen zitten zij nog maar op 7 doden en daar is al maanden niets bijgekomen.

 13. Dat Halsema slinks is is mij al jaren duidelijk. Een iets te vals lachje. Lekker in Amsterdam laten.

 14. @Mack: Day is idd een onderliggend probleem. Stel dat ze de Pijp aan Ferd geeft, dan duikt ze vervolgens weer ergens anders op. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: