Jun-09: Structurele Foutlader

De foto hierboven maakte ik een paar maanden geleden en kon ik vanaf dat moment bijna dagelijks maken. Op de Kennemersingel was aanvankelijk weinig verkeer te zien door de coronabeperkingen. Inmiddels rijden er weer veel auto’s en veel fietsers.

Probleem is dat de fietsstroken 1,65m breed zijn. Dat is 5cm minder dan de minimaal veilige maat. Op zich is 5cm geen probleem. Het wordt al lastiger als er naast de fietsstrook langsparkeervakken zijn zonder zogenaamde schrikstrook. Een geadviseerde schrikstrook is 0,5 meter (zie hier bij 3.5). Als iemand dan de autodeur opent, dan fiets je daar niet direct tegenaan of erger in.

Maar er zijn niet voor niets fietsstroken in plaats van een vrijliggend fietspad. Als de gemeente vasthoudt aan voldoende ruimte voor het auto (parkeer-)verkeer, dan hou je iets over zoals op de foto. Daar valt mee te leven. Het wordt pas een probleem als iemand met een Tesla niet na wil denken en de auto structueel 30cm van de kant parkeert. Die lellen zijn net zo breed als het parkeervak dus staat ie daarmee 30cm op de fietsstrook.

En daarbij komt dat de uitskende stekker en laadkabel de effectieve ruimte van de fietsstrook voor 15cm inpikt. Dan helpt het dus niet dat je een spiegel inklapt. Dit soort figuren zorgt ervoor dat fietsers een halve meter richting autoverkeer worden gedwongen en dat is niet veilig.

Veel auto’s hebben de stekker aan de kant van de bestuurder. Sommigen hebben hem aan de andere kant. Een deel heeft het aan de voor- of achterzijde. Dat laatste is wat mij betreft slimmer.

Toch heeft meneer Tesla er wat mij betreft redelijk over nagedacht. Zo’n auto hoort andersom. Zit de stekker aan de trottoirzijde en stap je als chauffeur ook aan de trottoirzijde uit. Mogelijk zie je dan ook beter dat je auto een stuk dichter langs de stoeprand kan. De chauffeur (m/v/x) van dit voertuig heeft dat niet begrepen.

Dwz met zo weinig verkeer kan je hem prima tegen de rijrichting in parkeren. Dat gaat inmiddels weer wat lastiger aangezien dit een behoorlijk drukke weg is.

Onlangs kreeg ik van de gemeente weer eens een enquete en dat ging ook over het verkeer en fietspaden. In mijn wijk zijn geen fietspaden, alleen dit soort fietsstroken. Ik heb ze aangeraden deze laadpaal te verplaatsen. Het is er maar 1 en die kan prima langs een zijstraat, waar meer ruimte is voor dit soort onnadenkenden.

Advertentie

Geplaatst op 2020-06-09, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

  1. Oeh, wat suf zeg…
    ik kan me voorstellen dat het voor de eigenaar-zelf ook niet fijn is als iemand tegen de stekker aanbotst. Het zou inderdaad slim zijn om deze laadpaal te verplaatsen, zeker als de eigenaars zelf niet goed nadenken/parkeren. Voor fietsers schept dit een gevaarlijke situatie.

  2. Verplaatsen is prima maar neemt niet weg dat een automobilist zelf moet nadenken.

  3. Zelfs met een auto zo dicht langs aldus geparkeerde auto’s te moeten rijden is al een bingo. Niet zelden wordt er ineens een autodeur zomaar open gegooid en moet je plots uitwijken of de deur er af rijden. Voor fietsers is het al helemaal een gruwel.

  4. Je wilt het niet geloven, maar na anderhalve maand zag ik deze auto voor het eerst tegen de stoeprand staan. Zal hij/zij/het dit bericht gelezen hebben of was ie idd bang voor een kapotte stekker? Neemt niet weg dat die dan nog steeds boven de fietsstrook zweeft.

  5. Nog makkelijker is het om eenvoudigweg de stekker eruit te trekken en onder de auto te leggen. Wellicht snapt de bestuurder het dan en parkeert dan wat minder a-sociaal. In het ergste geval komt hij ook niet meer thuis…

  6. Het is alweer even geleden en alles kan veranderd zijn, maar ik meen ooit geleerd te hebben dat een auto niet tegen de rijrichting in geparkeerd mag worden. Klopt dat?

  7. @Vlierbloesem: Ik had daar nog nooit van gehoord, maar heb dan ook geen auto of rijbewijs. Volgens de ANWB mag het wel: https://www.anwb.nl/experts/juridisch/16/wanneer-en-waarom-is-het-verbod-om-tegendraads-parkeren-opgeheven
    Als het zo zou zijn, dan is Tesla dom in de weer en zouden ze het laadpunt aan de andere kant moeten maken. Er zijn ook auto’s met het laadpunt aan de andere kant. Kan dus zijn dat er landen zijn waar je niet als bestuurder aan de veilige kant mag uitstappen.

  8. In veel Canadese steden is het verboden om tegen de rijrichting in te parkeren. In GB mag het wel overdag maar niet als het donker is. https://www.theglobeandmail.com/drive/culture/article-is-it-legal-to-park-facing-traffic/
    Hier zie ik heel veel auto’s tegen de rijrichting geparkeerd en heb nog nooit van een ongeluk gehoord, waarbij dat het geval was. Met wegrijden heb je minder zicht.

    Tesla zou gewoon de stekker voor of achter moeten doen, of anders aan 2 kanten Zo moeilijk is dat niet. Maar veel andere auto’s hebben de stekker aan de wegkant als je in de rijrichting parkeert.

  9. Nog even wat foto’s bekeken. De Tesla’s in GB hebben wel het stuur aan de andere kant, maar niet de stekker. Als je in GB met een GB-versie in de rijrichting parkeert, dan zit de stekker wel aan de trottoir danwel laadpaal kant. Is dus voor rechtsrijdende landen door Tesla niet goed over nagedacht.

  10. Wat interessant! Ik wist dat helemaal niet van die maten voor fietspaden en wat veilig is. Geparkeerde auto’s op een fietspad vind ik altijd vervelend. Je moet als fietser toch uitwijken en de weg op.

  11. Tegen het verkeer in parkeren levert hier een parkeerboete op

  12. @Schrijfsels: Net nog even Strassegeschaut in Düsseldorf. Volgens mij bestaan er in Duitsland geen fietsstroken tussen de rijbaan en langsparkeervakken. Vaak is er dan een fietsonterend fiets/voetgangerstoepje achter de geparkeerde auto’s langs. Dat systeem kennen ze iets breder in Amsterdam, maar dan zit je als fietser zo in de problemen met voetgangers en uitgestalde meuk langs de gevels. Je kan dan ook niet uitwijken de rijbaan op omdat je dan door een geparkeerde auto moet. Je hebt dan wel het voordeel dat automobilisten niet op de fietsstrook uitstappen of een stekker met kabel boven de fietsstrook hebben. Als fietser mijdt ik dat soort fietsstoepjes door een andere straat (zonder) te nemen of gewoon op de rijbaan te fietsen. Veel Duitse wielrenners doen dat ook. Zag trouwens ook nergens een laadpaal.

  13. Bedankt voor het opzoeken. Het was dus verboden, maar dat verbod is ooit weer opgeheven. Tegen de rijrichting in parkeren kan inderdaad bij wegrijden gevaar opleveren.

    Als fietser heb ik trouwens liever dat geparkeerde auto´s een buffer vormen tussen autoverkeer en fietspad.

  14. Een zijstraat?? Wat denk jij nou? Dit is een prestigeproject van de gemeente, dat moet vol in het zicht.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: