Jun-16: Reli-Herten?

Sinds maanden heb ik weer eens een rondje door Bergen gefietst en gelopen. Deze keer viel me het ‘Hertenkerkje’ in het centrum van Bergenbinnen op.

Kon ook niet anders door het volle zonlicht op het witte gebouwtje. Het was niet eenvoudig om er aanvankelijk iets over te vinden. Maar bij deze een dikke dag later een aanvulling. Het betreft een hertenhuisje dat in 1913 is gebouwd, toen de drafbaan vervangen werd door het huidige hertenkamp. Architect is Maurits Plate. Het hertenkamp is een geschenk van burgemeesterfamilie van Reenen-Völter, die 7 jaar eerder Bergen aan Zee ontwikkelden.

Eerder fietste ik langs een molen die z’n pet had afgezet. Ze zijn al tijden bezig met het renoveren. Zag op Streetview dat die kap van de Damlandermolen er al 3 jaar ligt.

Later liep ik een paar kilometer door de Schoorlse Duinen, waar het weer wat betrok en ik zelfs een paar druppels voelde.

Aansluitend nuttigde ik een kibbeling-maaltijd op een terrasje in het centrum van Schoorl. Daar scheen de zon weer volop. Het kwik liep op tot 27 graden. Het was er ook behoorlijk druk met Duitsers.

Advertentie

Geplaatst op 2020-06-16, in Fietsen, Regiomatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Het Hertenkerkje ken ik niet, wat moet je je daarbij voorstellen?

  2. @Bertie: Ik kan tot nu toe niets vinden over het gebouwtje. Het lijkt er op dat het net zo oud is als het hertenkamp, ruim 100 jaar. Het lijkt me een soort mini boerderij, waar maar een paar dieren in passen. Denk dat er vooral voedsel en gereedschap in te vinden is.

  3. Over het gebouwtje zelf is niet te vinden. Maar in het algemeen staan dergelijke gebouwtjes vaak in een hertenkamp en dragen de naam hertenverblijf, hertenhuisje of hertenkamphuisje. De herten blijven ‘s-nachts gewoon buiten. In het huisje is wat opslag zoals ik eerder al vermoedde. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertenkamp_(park)

  4. Ik vind het gewoon een heel mooi gebouw met een heel eigen stijl.

  5. Wat een prachtig kerkje. En wat gezellig om het af te sluiten met een lekkere portie kibbeling in Schoorl.

  6. Het gebouwtje past prachtig bij de omgeving.

  7. Ik heb net een kleine aanvulling met 2 links toegevoegd. Vond bij een beeldbankfoto uit 1914 de architect. Het huisje is inmiddels 107 jaar.

  8. Ooit als grap zo genoemd en de naam is gebleven, daar doet de naam aam denken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: