Jun-18: Amazonas

Toch nog een keer de wekelijkse corona-update ximaar-stijl. In Nederland zakt nog steeds het aantal dagelijkse doden en ligt nu gemiddeld onder de 5 per dag. Het zal nog meer zakken als je bedenkt dat de dagelijkse besmetting rond 130 ligt en in theorie levert dat over 14 dagen circa 1 dode op.

Je ziet het overigens overal in Europa sterk afnemen, behalve in Zweden en de America’s. Dus Chili t/m Quebec. Het doet er dus niet toe of een land op het noordelijke of zuidelijke halfrond ligt. Vooral het noorden van Brazilië wordt zwaar getroffen en daar wonen veel inheemsen. Die in Canada (de Inuit) weten vrijwel geheel buiten schot te blijven.

Inmiddels heb ik op de portugese wikipedia getallen gevonden voor de deelstaat Amazonas. Met de buurdeelstaten in het Amazonegebied is het daar het ergst. Zelf verdenk ik de sojateelt. Voor ons varkensvoer zijn flink wat bossen gekapt in dat gebied en varen grote bulkschepen de Amazone op om die soja af te voeren richting Rotterdam. Waarschijnlijk is corona door dergelijke frequente transporten tot diep in het Amazonegebied doorgedrongen. In dat gebied wonen de meeste inheemsen. Die zijn enorm kwetsbaar en worden zonder corona al een stuk minder oud dan de gemiddelde Brasiliaan. Bolsenaro heeft weinig op met de mensen en vind ze lastig. Black Lives Matters niet veel, maar Red Lives Matters helaas nog veel minder.

De intensieve veehouderij in Brabant is dus niet alleen slecht voor de corona-uitbraak rond Uden, maar uiteindelijk ligt er ook veel boter op het hoofd als het om het Amazonegebied gaat. Wat mij betreft mag dat beter uitgezocht worden.

Hieronder ook de lijst met landen en daarbij dus de EU en Amazonas.

Het absolute aantal coronadoden is in de EU nog altijd hoger dan in de USA. Europa wil zich inmiddels ook bemoeien met de corona-aanpak. Had wat mij betreft best wat eerder gemogen. Elk Europees land experimenteerde er flink op los en ik heb niet echt de indruk dat die landen van elkaar geleerd hebben.

De bovenstaande lijst is echter cummulatief en als je weg wilt, dan is het handiger om te weten hoe het nu in het buitenland qua corona staat. Dat tabelletje met bekende vakantielanden heb ik bijgewerkt voor de afgelopen 7 dagen. Deze getallen blijven zakken.

Bij deze ook nog een kleine aanvulling op het bericht over Femke en Ferd. Ik had 2 weken via het dashboard van de GGD-Amsterdam-Amstelland bedacht dat er vrijwel niemand op de demonstratie rondliep met corona. Dwz statistisch gezien had dat gebied toen 1 besmette op 28.000 inwoners. Daarbij is het maar de vraag of die ene naar zo’n demonstratie zou gaan. Nu 14 dagen later blijkt er 1 persoon te zijn, die bij de demonstratie was en nu besmet is. Het is echter nog niet duidelijk of die persoon daar is besmet of ergens anders.

Advertentie

Geplaatst op 2020-06-18, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. @ximaar: ere wie ere toekomt, dat het op de Dam wel los zou lopen had je heel goed voorzien!

  2. oja, Hugo de jonge gaat iets anders doen….

  3. Het zal mij benieuwen hoe lang die lijn blijft dalen…

  4. @Jan: Het gaat mij er niet om om m’n gelijk te halen, maar om aan te tonen dat de media de cijfers niet goed interpreteren. En wat ik kan kunnen vele anderen ook, zo moeilijk is dat niet. Er was destijds al goed te zien dat er erg weinig mensen in en om Amsterdam besmettelijk waren. Zo weinig dat je moeilijk van een verhoogd risico kan spreken. Toch werd dat gedaan en volgens mij was dat puur voor de bühne. Heeft te maken met consistent overkomen vermoed ik. Maar het zorgde wel voor de rel, die alleen nog maar over Fenke H ging en de nieuwswaarde van Black Live Matters naar de achtergrond drukte.

  5. @bVsion; Ik gaf al aan dat het aantal dagelijks vastgestelde nieuwe besmettingen rond de 120 ligt. Dit wijst op minder dan 1 dagelijkse dode over een dag of 20. Het aantal mensen dat nu het ziekenhuis ingaat geeft een somberder getal. Zijn er nu 34 en dat houdt in dat er over 14 dagen circa 7 mensen overlijden. Het aantal nieuwkomers op de IC is dan weer gunstig. Dat zijn er circa 4 en doorgaans overlijdt daar binnen een week 1,3 van. Al met al heb ik de indruk dat de daling nog door zal zetten. Dat gebeurt overigens in de meeste Europese landen. In Nederland daalt het minder snel dan in het gemiddelde van de EU.

    Die BLM-demontraties in NL zijn niet terug te vinden in meer nieuwe besmettingen en eigenlijk is dat wereldwijd zo. Ook in New York en Frankrijk is het niet in de getalle te zien, terwijl daar veel grotere demonstraties waren en mensen veel dichter op elkaar liepen.

    Ik maak me op dit moment veel meer zorgen over de vleesverwerkende bedrijven in Nederland en Duitsland. Sluit ook niet uit dat men dat binnenkort ook ziet gebeuren in België, GBR en de USA. Er is structureel iets fout in die bedrijven en hoe zij hun arbeiders uit voormalige Oostblokland ‘opslaan’ en vervoeren. Dat vraagt om ellende en die is er nu dan ook.

  6. Met je eens over de slachterijen. Huiver.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: