Jun-20: IC-Beddenverschil

Een paar dagen geleden blogde ik nog weer een keer over de coronastatistieken. De aanleiding was niet alleen de toename in het Amazonegebied. Er hoorde nog een stukje bij over de Nederlandse IC-bedden. Maar ja, dat vorige verhaal werd me te lang, dus komt er bij deze nog een klein vervolg.

Enkele dagen geleden merkte een kennis op dat het aantal IC-bedliggende met corona was toegenomen van 73 naar 79. Dat is natuurlijk geen mooie ontwikkeling. Ik kijk op het internet en zie echter dat het afgenomen is van 105 naar 103.

Al snel kwam ik er achter dat de media cijfers gebruiken van het LCPS, je Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. Zelf keek ik voor dat soort cijfers van meet af aan bij het NICE, Nationale Intensive Care Evaluatie. Die bestaan al sinds 1996. NICE en LCPS (dat speciaal vanwege corona is opgericht) halen de getallen uit dezelfde bronnen.

Dus hoe kan het dat er zulke grote verschillen zijn. Bij LCPS kan ik dat niet vinden, maar wel bij NICE:
Sommige coronapatiënten zijn na verloop van tijd niet meer besmettelijk en worden verhuisd naar een gewoon IC-bed. LCPS telt die niet meer mee en NICE wel.”
Zelf denk ik dat een IC-ligger een IC-ligger is en je zo’n IC-bed niet over hebt voor andere mensen.

Ik bacht maar eens een diagram te maken en daarin beide te vergelijken:

Daarin valt te zien dat NICE en LCPS tot 3 juni vrijwel gelijk op gingen. Daarna zakte opeens het getal van LCPS met een bed of 25 meer dan het NICE. Je kan daar uit afleiden dat NICE dezelfde methodiek is blijven gebruiken en dat het LCPS van methodiek is veranderd. Dus zou je bij die laatste daar een bericht over moeten lezen en die heb ik niet gevonden. Er staat alleen bij 3 juni:
“Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘We zien vandaag weer een flinke daling van het aantal COVID-patiënten op de IC, terwijl het aantal nieuwe opnames laag blijft. Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg.”

Toch heb je aan het aanta IC-liggers niet zo veel om te weten of er meer of minder mensen ziek zijn geworden door corona. In dat beddenbezettingsgetal zit instroom en uitstroom. En als mensen langer blijven, dan wordt de uitstroom uitgesteld en krijg je bij hetzelfde aantal instromers meer mensen op de IC.

Nu de IC-capaciteit geen probleem meer is, heb je meer aan het instroomgetal en de houdt het NICE ook bij (het LCPS rept daar niet over) en heb ik als dunne groene lijn toegevoegd aan de grafiek. Dwz die getallen springen ongefilterd alle kanten op tussen 1 en 7 per dag. Ik heb daar m’n eerder gebruikte weekfilter op toegepast. (Som van 3 dagen voor t/m 3 dagen na de datum en dat delen door 7.) Dan is het nog steeds een onduidelijke lijn die ongeveer rond de 3 ligt. Over circa 2 weken leveren die 1 overledene, 1 genezene en 1 patiënt met nog heel veel problemen op.

Dat geeft wel aan, dat ook deze cijfers nog steeds een daling laten zien. Verder vraag ik me af wat het nut was om het LCPS op te richten. Het NICE komt een stuk betrouwbaarder en completer over en die was er al.

Geplaatst op 2020-06-20, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Als ik zie hoe mensen zich nu gedragen denk ik toch dat er weer brandhaarden ontstaan. Die zijn wel blusbaar, maar zolang als het de wereld overtrekt blijven we kwetsbaar totdat er een medicijn is wat werkt.

  2. @bVision: Het ging me in dit geval meer om de verschillen tussen 2 partijen die ons informeren. Dat het nog altijd een dalende trend laat zien is natuurlijk positief.

    Ik vind ook dat ‘we’ goed moeten blijven opletten en dan vooral in verzorgingshuizen en bijvoorbeeld de slachterijen. Het lijkt er op dat de besmette mensen in de slachterijen niet in NL (Gelderland -NoordOost) worden meegeteld. Mogelijk omdat ze woonachtig zijn in Duitsland. Het betreft vaak mensen onder de 55 en die overleven corona een stuk beter. Ook de verspreiding via de nertsenfokkerij en mogelijk andere dieren moet goed in de gaten worden gehouden. Opvallend, maar wat mij betreft niet verwonderlijk is dat er vrijwel geen meetbare verspreiding heeft plaatsgevonden door de demonstraies in Amsterdam en Rotterdam. Geeft aan dat er nog maar erg weinig mensen met corona besmettelijk zijn.

    In de USA kan het met zo’n Trumpbijeenkomst wel eens een stuk beroerder aflopen. Die staat Oklahoma heeft de laatste week een sterk oplopend aantal coronabesmettingen en dan gaat zo’n bijeenkomst niet echt helpen. Verder kan het zo weer in NL opduiken als mensen met het vliegtuig uit bijvoorbeeld GBR, Zuid- of Noord-Amerika (terug)komen.

  1. Pingback: Virus vriendelijk klimaat – Vlierbloesem

  2. Pingback: Er mag weer veel – Vlierbloesem

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: