Jun-28: Auto Brightness
Of automatische intensiteit of helderheid.
Intensiteit wordt aangeduid met het zonnetje rechts, dat op m’n functietoetsen F5 en F6 staat. Dus voor meer of minder intensiteit. Daarbij moet ik dan wel de Fn toets ingedrukt houden. Dat zonnetje zie je ook op smartphones en al decennia TV’s. In tegenstelling tot licht en donker of meer of minder contrast, heeft deze helderheid invloed op het energieverbruik bij elk type scherm.
Ik kwam op dit onderwerp door een twitterberichtje, waar ik een volgend bericht over wil schrijven. Dit is dus een soort aanloopje. Helderheid moet ik op m’n laptop handmatig instellen. Kan met die functietoetsen in stappen van 10%, of met een schuifje bij beeldscherminstellingen (met rechtermuisknop op de achtergrond-afbeelding klikken).
Overdag staat ie in huis maximaal op 30%. Bij somberder weer op 24. ‘s-Avonds gaat ie terug naar 18%. Buiten moet ie al snel op 40% of meer.
Voor energiebesparing hoeft het bij mij niet echt. Als de helderheid op 0 staat, dan verbruikt m’n scherm 1 Watt en op maximaal 10 Watt. Bij mij verbruikt ie dus tussen 2 en 3 Watt. En daar zit het verbruik van de grafische processor bij in. Gaat dus om nix als je bedenkt dat een HR CV-ketel al snel 12 watt gebruikt, ook al doet ie totaal niets.
Die helderheidsinstelling hakt er meer in met zo’n veel te groot muurvullend TV-scherm. Die kan tot 200 Watt verbruiken en dan is er met minder helderheid al snel 100 Watt te winnen. Ik kijk op m’n 15,6″ (40cm) FHD (Full High Definition) laptop TV en dat scheelt dus nog veel meer.
Hier m’n scherm overdag op 25% helderheid.
Ik schroef vooral de helderheid terug, omdat het veel beter voor m’n ogen is. De helderheid moet zo staan dat het goed te lezen is, maar meer ook niet. Je kan natuurlijk ook de kamer meer verlichting en dan gaat het energieverbruik dus dubbel omhoog. Je lamp verbuikt meer en je scherm ook. Helderheid werkt net als suiker en caffeïne ‘verslavend’. Je ogen wennen er aan. Van meer naar minder valt tegen. Eerst naar minimaal en dan omhoog en je vind een veel lagere instelling prima.
Bij smartphones is het minstens zo belangrijk. Die dingen gebruiken de mensen de hele dag door, binnen en buiten. Ik vroeg me af of daar auto brightness op zit. En dat schijnt zo te zijn. Hij meet het buitenlicht en past daar de helderheid op aan. Moeilijk is dat niet, voor de camera zit er al een lichtmeting in.
Mijn eenvoudige laptop heeft die optie niet en eerlijk gezegd zie ik het ook niet bij andere duurdere laptops.
Dat terwijl het niet moeilijk is. In 1975 bouwde ik m’n eigen digitale klok als opdracht tijdens m’n elektronica-opleding. Ding had 4 7-segmentsdisplays. Daarvoor had je een IC (noemen ze nu een chip), die vrijwel alles deed, een kastje met de displays en daarin ook een 220V (tegenwoordig 230) voeding. In Elektuur stond een schema en zelfs een printontwerp. Niet te moeilijk dus.
Thuis bedacht ik al snel 2 extra opties. De eerste was een telefoonrelais, die tot 2 kilowatt kon schakelen. Kon er dus het hele huis qua stroom mee aan en uitscakelen. In de praktijk werd het m’n stereo-installatie, waar ik dan mee wakker werd.
De 2e optie was dus die auto brightness. ‘s-Nachts werd je dus gek van het fel-rode display en overdag was bijna niet te zien hoe laat het was. Met een lichtgevoelige weerstand (LDR á 80 guldencenten) loste ik dat netjes op. Overdag verbruikte ie dus meer en ‘s-nachts minder.
Zou ik dus ook wel willen in m’n laptop, volgens mij zit er al een lichtmeting in voor de camera. Bij de smartphones zit die optie er dus doorgaans wel in, maar wordt ie niet altijd gebruikt. Waarschijnlijk omdat men die (licht-thermostaat-) functie niet kan vinden of omdat het niet goed werkt. Ben wel benieuwd naar de ervaringen in de reacties.
Ik weet wel dat ie bij een flink aantal smartphone-gebruikers uit staat. Sterker nog die smartphones staan dag en nacht op standje max, zodat de accu maar snel leeg mag gaan. Je ziet dat bij mensen ‘s-avonds in de trein of het pak. Hun hele gezicht ziet dan wit van het felle schermpje. Dat kan dus echt niet goed zijn voor de ogen. Stel op z’n minst de helderheid handmatig een stuk lager in.
Geplaatst op 2020-06-28, in RTV-matig, Webmatig, Ximatig en getagd als Elektronica, Energiebesparing, Ergonomie, Intensiteit, Laptop, Scherm, Smartphone, TV. Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.
Ik doe ook weinig met de helderheid van mijn telefoon, maar heb deze meteen aangepast. Adaptieve helderheid noemen ze dat.
Uhhh, mijn smarte telefoon ligt meestal vergeten, ergens. Alleen als ik apps verwacht let ik er op.
Buiten zie ik er niets op, zelfs niet in de schaduw. Voordelig.
Ja, een te felle helderheid doet pijn aan de ogen.
Een beeldscherm uit laten is daarbij de beste energiebesparing.
Vriendelijke groet,
@Rob; ik zou dan de hele TV, smartphone of computer uit laten. Dat logt en reageert wel wat lastiger. ;-)
@Sjoerd: Dat zelf-aanpassende had ik ook gevonden, maar ik begreep dat er een klein verschil was. Alleen heb ik dat niet verder nagezocht.
Ik heb hier eigenlijk nooit zo bij stilgestaan moet ik bekennen. Alleen bij mijn eReader ben ik wel eens aan het rommelen met de instellingen voor de helderheid.