Jul-08: Bergermeer-Konijn

In 2017 nam ik een handjevol zwerfkonijnen in het Oranjepark op de foto. Dat is niet ver van m’n huis, je kan er prima wandelen en dus kom ik daar vaak. Alleen zijn die konijnen een dik jaar geleden met onbekende bestemming vertrokken. Bewoners beweren allemaal dat 1 kat dat op z’n geweten heeft. Zou kunnen, maar zoveel katten zie ik daar niet.

Een paar maanden geleden trof ik zomaar een grijswit geringde versie aan in een microparkje in de Bergermeer (woonwijk tegen de westrand van Alkmaar. Dat is verder en daar loop ik minder vaak. De foto is gemaakt door flink in te zoomen. Om die reden haalde die tot nu toe niet dit weblog.

Tot ik er een week geleden weer liep. Vrijwel door hetzelfde straatje. Ik liep er op de terugweg en plots stak datzelfde konijn vlak voor m’n neus over. Of eigenlijk niet helemaal. Bleef dus voor m’n neus als een fotomodel zitten. Hoefde deze keer dus totaal niet in te zoomen. Beest was ook erg mak en deed niet moeilijk toen ik mijn cameraatje trok en een foto schoot:

Nu maar hopen dat de katten in de Bergermeer dit blogberichtje niet lezen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-07-08, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Vallen katten konijnen aan? Dat is nieuw voor me.
  Moet een superagressieve kat zijn.

 2. Die zwarte strepen, zijn dat bandensporen?

 3. Bertie, mijn schoonouders hadden vroeger een kat en die viel honden aan als die op het erf kwamen.

 4. Dat was een heel erg bazig beest, zulke heb ik ook gekend, als uitzondering.
  Maar kat vs konijn? Er kwamen vroeger wel eens konijnen in de tuin, de kat maakte er geen werk van.

 5. Jonge konijntjes, ongeveer de maat van een rat, die worden wel door katten gevangen en opgegeten. Maar een volwassen konijn is voor een kat geen prooi. En meestal zijn konijnen niet alleen. Een kat die achter een jonkie aangaat wordt door de konijnen ingesloten en met vele achterpoten bewerkt.

  Maar er is geen park zonder honden. Die kunnen een konijn grijpen en de nek breken.

  Waar ik woon was het de lokale overheid die ingreep. Konijnen werden opzettelijk besmet met myxomatose. Sindsdien zie ik hier geen konijnen meer. Hun plaats is ingenomen door muizen, ratten en mollen.

 6. Wat een bijzonder vachtje heeft hij. Of zij. Ik vind het altijd wel leuk als ergens konijntjes rondspringen. Ik word er altijd helemaal blij van!

 7. Een teveel van konijnen zal best nadelig zijn maar plaagdieren als muizen en ratten ook.
  Maar ja, het zal niet meevallen om al het gedierte in balans te houden.

 8. Die konijnen in die eerdere wijk waren met circa 10. Ik had het idee dat dat een aantal jaren stabiel was. Mogelijk zijn ze ‘geholpen’. Dat ze opeens in rap tempo allemaal vertrokken waren verbaasde me. Dus heb ik het aan verschillende bewoners gevraagd. Die kwamen met hetzelfde verhaal dat het maar om 1 kat ging die daar lol in had. Alleen zie ik daar weinig katten, veel minder dan in mijn buurt. In de krant heb ik niet iets gelezen over klachten dat die beesten weg moesten. Dit konijn op de foto is zover ik weet in z’n eentje. Of ie ‘s-nachts naar de tuin van een baasje gaat weet ik niet. Tussen de plekken waar ik hem zag zat hooguit een meter of 10. Mogelijk blijft ie dus dicht bij huis. In die buurt zag ik meer katten, maar misschien zijn die niet zo roofzuchtig.

 9. @Vlierbloesem: De buurt heet Oranjepark, dat dus helemaal geen park is meer een bungalow park. Honden zie ik er nooit loslopen.

 10. @Bytheway en Nicky: DIe vacht is idd apart. Na het schrijven van dit berichtje bedacht ik dat het mogelijk een ringbuikkonijn is. Die zijn zeer zeldzaam

 11. Konijnen zonder schutkleur worden toch heel gemakkelijk gevangen door roofvogels? Zelfs een Ooievaar kan toch al een konijn vangen..? Dat kan ook de oorzaak van het verdwijnen zijn, lijkt me.

 12. Als je leest dat een vogel zelfs een flinke haai kan vangen, is een konijntje peanuts.

 13. Ik heb al veel katten gehad, maar geen enkele heeft ooit een konijn aangevallen.

 14. Oh, ik zou hem/haar onmiddellijk adopteren! ’s Nachts in een hok en overdag loslopen in de tuin. Met een beetje mazzel stampt hij de katten uit de tuin (-:
  In de polder dumpen veel mensen in vakantietijd hun konijn. De meeste worden het slachtoffer van buizerds.

 15. Mijn poezen haalden de konijnen uit het maisveld. Jonkies en volwassen. In de bek mee naar huis, opschransen tussen de struiken in de tuin, alles uitkotsen tussen de struiken en dan dodelijk vermoeid binnen uitrusten. Nadat de moederpoes was overleden heeft de dochter nooit meer wat gevangen. Dit waren verder rustige huiskatten. Hier waren ook een tijdje konijntjes, kruising tussen een tam konijn en een mannetje uit het wild. Na een jaar of twee ineens verdwenen. De konijnen waar jij het over hebt, waren dat tamme konijnen van mensen in die buurt?

 16. O, ik zie het al, zwerfkonijnen.

 17. @Marry: Die witgrijze hierboven is meer dan tam. ;-) Ik begreep eerder dat de eigenaar het beest net als een kat buiten laat lopen. Die eerdere beeesten in die andere buurt hadden allerlei afwijkende kleuren en waren ook zeker niet wild. Wel waren daar een paar zandkleurige die mogelijk uit het Heilooerbos zijn gekomen. Zover ik destijds kon zien waren daar geen mengvormen bij.

 18. Jouw foto konijnen kunnen tam of verwilderd zijn. De konijnen die vlak bij mijn huis rondscharrelden waren wilde dieren. Allemaal in schutkleur, zodat je ze op het gras goed ziet. Ik vond ze leuk en heb ze liever in de omgeving dan ratten. Hoewel ook dat eigenlijk mooie diertjes kunnen zijn.

  Een paar weken geleden stond ik ineens oog in oog met een rat. Zwart vachtje, roze handjes en roze gezichtje. Zwart heb ik niet vaak gezien in de jas van een rat. Ik vraag me ook nog steeds af of het wel een rat was. Dat onbehaarde gezicht vond ik vreemd. Ook ratten en muizen kunnen ontsnapte tamme dieren zijn. Vermoedelijk ook in allerlei varianten gefokt. Ze laten zich niet makkelijk fotograferen.

 19. @Vlierbloesem: De bruine rat komt het meeste voor. Die heb ik hier een paar keer in het park gezien. Een enkele die razendsnel over een bruggetje de struiken indook. Veel later een stelletje. Maar die zaten zo verscholen dat een foto maken ook niet lukte. Ze hebben een zeer lange dunne geringde staart. De zwarte rat komt alleen nog ten zuiden van de grote rivieren voor las ik op wikipedia. Muizen zie ik hier vaker, en katten die daarmee spelen.

 20. Dit zou zomaar een tam konijn geweest kunnen zijn. Mijn kleindochter heeft een konijn die hier veel van weg heeft. Tamme konijnen zijn blijkbaar heel goed als huisdier te houden zie ik nu. Beestje is heel aanhankelijk geworden en reageert op diverse signalen. heeft dus leervermogen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: