Jul-11: Corona en Vakantie

Het RIVM heeft het voor elkaar; ik zet mijn grafiek van de voorgaande weken niet voort. Nou was ik dat ook al niet meer van plan, aangezien er ‘in de ruis’ word gemeten. Aantallen dagelijkse coronadoden zijn erg laag en die worden door het RIVM een beetje verziekt met plotseling opduikende doden uit het verleden.

Zo was er deze keer een dode bij van 19 mei. Geen idee waarom het zo lang geduurd heeft om die vast te stellen. Maar ze geven nu ook alleen nog een zogenaamde weeksom, die ze niet uitsplitsen per dag. Je kan stellen dat het aantal dagelijkse doden nog steeds langszaam zakt, maar een grafiek kan ik er op deze manier niet meer van bakken.

Ik hield nog 2 lijsten bij en die heb ik wel bijgewerkt. In het nieuws horen we dat het heel erg is in Texas. In mijn lijst komt die deelstaat niet voor, omdat er Amerikaanse staten zijn die veel hoger scoren. Hun nummer 1 is nog altijd New Jersey. Zover ik weet is die niet voorbijgekomen in het journaal of andere media. Ze doen het inmiddels net zo slecht als Lombardije en dat is ruim 4x zo beroerd als Nederland.


De USA is qua dodenaantal de EU in de afgelopen week gepasseerd. Per miljoen inwoners was dat al eerder het geval. Verder hoor ik steeds dat Brasilië na de USA het zwaarst is getroffen. Daarbij wordt vergeten dat in Brasilië 3x zoveel mensen leven dan in GBR, terwijl in Brasië het dodental ‘maar’ de helft hoger is. Naar inwonertal scoort Brasilië nog altijd minder hoog dan Nederland.

Daarbij mag je bedenken dat er in het Nederland circa 2800 coronadoden zijn ‘gemist’. Vooral in het begin werd er te weinig getest. En alleen getestte doden tellen volgens de WHO mee. In veel andere Euopese landen was dat niet veel anders, met uitzondering van België. In de USA wordt veel meer getest en het zou goed kunnen dat zij veel minder coronadoden over het hoofd zien. Hoe dat in Brasilië is weet ik niet.

Eerder meldde ik al dat Mexico City heel zwaar getroffen is. Die deelstaat is de zwaarst getroffen deelstaten van Brasilië gepasseerd. Weet ook niet dat de media het over Mexico City hebben gehad.

En dan het vakantiegedoe. Er wordt gesproken over gele en oranjegebieden. En daar deugd wat mij betreft weinig van. Hieronder een lijstje, waarbij ik het aantal doden van de laatste week heb gedeeld door 7 en dat uitgerekend per miljoen inwoners.

In de meeste landen zakt dat aantal, behalve in Spanje. Toch scoort Spanje nog net iets beter dan Nederland. Hun ‘probleemgebieden’ liggen echter niet aan de oost- en zuid-kust, waar de meeste Nederlandse touristen naartoe willen. Daar is het dus een stuk veiliger dan in Nederland. Bij Portugal is het in de Algarve ook geen probleem. Dwz ik zou daar wel uit de buurt blijven van de grote kudde Britten die daar overwintert.

Turkije doet het in de vakantiebestemmingen ook beter dan Nederland. Hun zwaartepunt ligt in Istanbul. Daar is het een stuk linker. Gek dat daar wel lijndiensten op mogen vliegen en dat er moeilijk wordt gedaan over vakantiebestemmingen aan de zuidkust.

Het is ook beter om binnen Europa het Verenigd Koninkrijke te vermijden. En verder veel plekken in de USA, Quebec en de meeste landen in de in de rest van de Amerika’s.

Dat je corona in een vliegtuig of op een luchthaven op kan lopen vind ik minder belangrijk dan dat je corona uit het buitenland herintroduceert in Nederland. Wat dat betreft ben ik veel banger voor lijndiensten. Degene geinfecteerde die van Wuhan naar Noord-Italië vloog zal eerder met een lijndienst gekomen zijn en niet met een vakantievlucht.

Advertentie

Geplaatst op 2020-07-11, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. ja, als je de cijfers niet bekijkt per 100.000 inwoners krijg je gauw een heel verkeerd beeld. Eigenlijk moet je de wereld ook eerst nog verdelen in gebieden met een gelijke oppervlakte.

  Want het kan ook belangrijk zijn dat de bevolkingsdichtheid belangrijk is voor het virus, bijvoorbeeld het bestaan van een metrosysteem in een bepaald gebied. Het kiezen van de gebieden is dan een klus, liefst zo rechtlijnig mogelijk, maar ook weer niet zo dat bijvoorbeeld de stad New York valt in twee gebieden met beide een lage bevolkingsdichtheid..

 2. Toch ben ik er niet gerust op. Als ik wereldwijd ga kijken zijn we er nog lang niet vanaf. En een paar van die gasten die nu allemaal zijn uitgevlogen kunnen het balletje zo maar weer aan het rollen brengen.

 3. @Jan: Het heeft niet een direct verband met bevolkingsdichtheid. Provincies als Bergamo en Lodi (waar het heel beroerd was) zijn veel dunner bevolkt als steden zoals Milaan. Over Milaan hoorde je niet zoveel. In Spnaje is het lege gebied tussen Madrid en Baskenland erg zwaar getroffen. In Nederland is het gebied rond Uden het zwaarst getroffen en niet Amsterdam. In Brazilië staan de dunbevolkte deelstaten in het Amazonegebied bovenaan. In GBR zijn de graafschappen rond Sheffield en Boston veel zwaarder getroffen dan die in London, Birmingham of Manchester. New York, Rio en Mexico City laten zien dat het ook in grote steden voorkomt.

 4. het tellen van corona doden schijnt erg lastig te zijn. In mijn directe woonomgeving, rustig dorp in Zuid-Lmburg, hebben sinds maart een 8-tal bejaarden het loodje gelegd, van vier staat vast dat het corona was, van de anderen moest er maar zo’n beetje geschat en geraden worden wat de directe oorzaak is geweest.Opvallend is dat hun huisgenoten niet werden besmet. Wat kunnen jullie allemaal toch goed rekenen!

 5. In mijn regio zijn meer mensen in een dorp overleden dan in andere complete provincies en vandaag hebben ze nog een nertsenkwekerij leeggehaald. Je kan er geen touw aan vastknopen maar ik weet 1 ding zeker ik ga niet op vakantie. Alleen al omdat je geen idee hebt hoe de zorg in het buitenland geregeld is. En dan heb ik het ook over binnen Europa. Ieder moet vooral voor zich weten wat ‘ie doet want we mogen het rivm bedanken als het weer mis gaat. Vandaag nog cijfers dat het in België weer aan het stijgen is…

 6. @Villa: België scoort in mijn ‘vakantie’-lijstje op het niveau van de staat New York. Zelf denk dat vooral Vlaanderen net als ‘De Peel’ teveel vee heeft met fijnstof en amoniak die bijdragen aan slechtere longen en daarmee meer slachtoffers voor dit virus.

  Ik ben de laatste 5 jaar niet op vakantie geweest met uitzondering van een soort dienstreisje naar de Algarve. Ik had/heb voor dit jaar ook geen vakantieplannen.

 7. Ximaar. je argumenten overtuigen mij, dat de bevolkingsdichtheid geen rol lijkt te spelen. Dat scheelt een hoop werk!

 8. Maak je je nog zorgen over na de vakantie Ximaar?

 9. @Jan: Hoop dat je wel m’n ‘thisclaimer’ hebt gelezen. ;-)
  https://ximaar.wordpress.com/over/#this

 10. @Nicole: Ik heb een doorlopende vakantie.

  Geen idee hoe het verder gaat. Als we al de herintroductie krijgen, dan denk ik dat dat eerder gaat via een lijndienst of personenauto dan met een vakantievlucht, waarbij mensen naar 1 plek gaan. Campingbezoekers die gemeenschappelijke douches en WC’s gebruiken lijken me ook link. In dat geval maakt het niet uit of mensen in NL of een ander land op vakantie gaan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: