Jul-15: Dubbele Schaduw

In de afgelopen week liepen op de trap van de Kazerne steeds 2 schaduwen met me mee:

Geplaatst op 2020-07-15, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Vreemd gezicht…

 2. Met de pink omhoog. ☺
  Mooi, iets voor een verhaal.

 3. Ik heb er inmiddels een verklaring voor bedacht. Die plaats ik zaterdagmiddag. Tot die tijd kunnen reageerders (m/v/x) hier naar hartelust hun verklaringen spuien.

 4. De trap is beneden breder dan boven. De rechter glazen wand maakt twee keer een hoek. ik denk dat de foto van de schaduwen gemaakt is daar waar de eerste hoek gemaakt wordt, vanaf beneden gerekend. Het zijn twee schaduwen omdat het schaduwen zijn op twee vlakken zijn die onderling een hoek maken. Denk ik..

 5. Gewoon de reflectie van de zon op een tweede raam die dan ineens als tweede lichtpunt gaat fungeren.

 6. tweede poging: je schrijft dat die tweede schaduw steeds optrad, in dat geval is mijn eerste suggestie niet logisch. Dus: de tweede schaduw wordt veroorzaakt door dezelfde lichtbron die via je camera een tweede weg vindt, via de eerste schaduw, al vastgelegd in je camera.

 7. Twee lichtbronnen?

 8. Het is lastig te onschrijven, maar ik heb de indruk dat bovenreagerenden ongeveer hetzelfde bedoelen. Dwz de zon staat ‘s-avonds in het westen en reflecteert tegen een glazen wand ten oosten van mij en weerkaatst zo op een de witte leuning ten westen van me. Daarom is die voorste indirecte schaduw kleiner. Dat is mijn schaduw op die glazen wand. Bij de achterste schaduw komt de zon naast mij eerst op de glazen wand en die reflectie neemt mijn schaduw mee op de terugweg naar de leuning. Is dus groter en hoger.

  Hier een bovenaanzichtje:

  Beide schaduwen liepen dus met me mee over een meter of 40 en dat is best een vreemd gezicht. Ik vraag me af op de architect dit bedacht heeft of dat het gewoon een leuk bijeffect is van zijn ontwerp.

 9. Begrijp ik nu goed dat je zegt dat één schaduw niet door de directe reflectie van zonlicht via het raam ontstaat maar het gevolg is van reflectie via projectie? Met andere woorden dat de zon jou een keer direct belicht en de schaduw daarvan al op het raam verschijnt om vervolgens als een geheel te worden meegenomen en als projectie verschijnt op de wand.

 10. Oh oké ik zie nu pas je tekening.

 11. logisch, ik zat ernaast, ik zie nu pas dat je de trap afdaalt, begreep al niet waarom je de huizen rechts van kon zien, de gevels van de huizen boven de reling van de witte leuning. De witte leuning zag ik als een veel hogere glazen wand. Het valt niet mee om te kijken. Toch nog een vraag: staat de zon nog tamelijk hoog, of is de witte leuning behoorlijk hoog, dit omdat je grootste schaduw op de leuning past. Als de architekt dit heeft bedacht: petje af!

 12. @Jan: Dit effect treedt rond 19:00 op. Dan komt de zon uit het westen en nog net over de gebouwen aan de overzijde. Staat dus al redelijk laag.

 13. @Dhyan: Zonder tekening vind ik het lastig om het goed onder woorden te brengen.

 14. Met de tekening is het me meteen duidelijk maar die was er nog niet tijdens mijn vraag.

 15. @Dhyan: Dat klopt, ik bedacht het eerst te omschrijven en (een halfuurtje) later heb ik er toch maar een tekening bij gemaakt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: