Jul-22: Vietnam grote winnaar

Het mag duidelijk zijn, dit is nog weer zo’n corona-statistiek-bericht. Eerst even over Nederland. Over de afgelopen week meldde het RIVM 7 doden. (oranje vlakjes hiernaast) Zelf kom ik met hun cijfers op 3 tot 5. 2 waren duidelijk in de weken ervoor en 2 zaten op de meetgrens van 14 juli. Als ze voor 10:00 zijn gestorven, dan hoorden ze nog in de week ervoor en anders in de afgelopen week.

Als je een indruk wilt hebben dat het beter of minder goed gaat, dan moet je daar geen getallen in prakken van enkele weken eerder. Dat mag wel, maar zeg dan 5 in de afgelopen week en 2 daarvoor. En niet zoals in het Journaal simpelweg word gesteld: 7 in de afgelopen week.

Inmiddels zijn er meer mensen positief op corona getetst. Zo ver ik begrijp zijn dat veel mensen onder de 50 in bijvoorbeeld de horeca van Hillegom en Goes. De kans is groot dat die het beter kunnen hebben en niet meteen op de intensive care belanden of erger; het hoekie omgaan.

Zelf had ik aanvankelijk niet verwacht dat het aantal dagelijkse coronadoden nu al onder de 1 per dag zou zijn. Dat geldt overigens voor de meeste landen, dus ook voor Spanje en Duitsland (als die eveneens 17 miljoen inwoners zouden hebben).

In de wekelijkse RIVM-rapporten kan je ook zien hoe mensen besmet raken met het virus. Dat onderzoeken ze over de laatste 2 weken. Van de in totaal 1496 besmette mensen hebben ze voor het grootste deel geen idee. Van 97 mensen staat vast dat het uit het buitenland is meegenomen. Daarin scoort België met 22 personen het hoogst, gevolgd door Duitsland met 14, Servië met 12 en Frankrijk met 9.

Maar hoe het andersom is weet ik niet. Dwz Duitsers en Belgen komen ook hier en kunnen dan iemand in NL aansteken. Daar lees ik niets over. Wij hebben hier een nieuw hotel in de voormalige gevangenis en daar zie ik regelmatig een 10-tal belgische kentekens. Enkele weken geleden begon alweer de kustinvasie van de Duitsers. Lijkt inmiddels net zo hoog als voorgaande jaren. Moet ik me daar zorgen over maken?

Van de mensen waar de bron is vastgetseld scoort ‘thuis’ met 360 personen het hoogst (57% van de vastgestelde bronnen), gevolgd door familie met 124, werk met 67 en horeca met 26. Behoorlijk onderaan staan scholen met 3 en medereiziger met 3. In supermarkten of door winkelstraten lopen staat er niet bij. Mogelijk is dit heel weinig of erg moeilijk vast te stellen. Medereizigers is ook erg minimaal, als je bedenkt dat dat in een personenauto, trein, bus, tram en/of bijvoorbeeld bedrijfsbusje naar een slachterij kan zijn.

Wel zou je met deze getallen iets moeten doen aan de thuisquarantaine. Zelf heb ik daar als alleenwonende geen probleem mee. Ik kan geen huisgenoten aansteken en zij kunnen mij niet aansteken. In een kleine woning met een flink gezin is dat wel anders. Mondkapjes gaan dan niet helpen. Het lijkt me beter dat degene die besmet of mogelijk besmet is een eigen ruimte met eigen sanitair krijgt. En als dat in een huis niet goed te realiseren is, dan in een speciale keet die bij het huis wordt geplaatst. Het lijkt er met de RIVM-getallen op dat daar het meeste mee valt te winnen. Veel meer dan met mondkapjes in winkels, het OV of waar dan ook.

Dan nog even over Vietnam. Aanvankelijk gaf ik aan dat Taiwan met in totaal 7 doden op 24 miljoen (vrijwel allemaal Chinese) inwoners het bijzonder goed heeft gedaan. Maar die hebben dan ook het voordeel van een eiland, waarbij alle bezoekers via de luchthavens komen. Iedereen die dat doet wordt sinds januari 14 dagen in quarantaine gestopt. Het land zelf hoefde geen lockdown toe te passen. Iedereen mocht daar naast de elboog niesen en nul meter afstand houden.

Maar nu viel me pas op dat Vietnam het nog beter heeft gedaan. Dit buurland van China heeft 96 miljoen inwoners en daarvan is er in het afgelopen halfjaar niet 1 aan corona overleden. En dan te bedenken dat ze 1000km grens met China delen. Dus zocht ik iets verder en vond ik dit atrtikel in Trouw. Natuurlijk staat daar ook de vraag in of deze getallen kloppen. Ik vermoed van wel. Zelf denk ik; Hoe anders had Vietnam er nu voor gestaan als ze destijds van de USA hadden verloren?

Net als Taiwan zijn zij al in 2003 wakker geschud door SARS Coronavirus (1). Dat is toen nooit naar Europa gekomen en nu dachten de meeste landen dat het wederom niet zo ver zou komen.

Ik heb Vietnam aan m’n tabel toegevoegd. Daarin is ook te zien dat de staat New Jersey inmiddels zwaarder is getroffen dan Lombardije.

Als het gaat om de besmettelijkste landen over de afgelopen week, dan staat de USA ferm bovenaan. In de staat New York is het echter al flink aan het afnemen en dat is ook het geval voor GBR en de meeste andere vakantiebestemmingen. Zelf zou ik zeggen; stop met vliegen op de USA en Latijns America. En anders die groep testen. Vakantievluchten naar Zuid-Europa en bijvoorbeeld Turkije zijn veel minder link.

Advertentie

Geplaatst op 2020-07-22, in Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Vrienden van mij komen uit Vietnam.
  Oma zit al een tijd vast hier in Nederland vanwege het reisverbod.

  Vredelievende groet,

 2. Voor jouw statistieken. Mozambique – Ministerie van Gezondheid
  22 juli 2020
  Inwoners: 30 miljoen
  Aantal besmettingen: 1557
  Aantal overlijdens: 11 (+2 door een andere doodsoorzaak)
  Dit is een totaaloverzicht.

 3. We zijn er gewoonweg nog niet vanaf. Ik hoop alleen dat het niet teveel gaat circuleren.

 4. greenjohnn

  Even toch het dodental van België bijstellen. België is het enige land ter wereld dat ook de coronadoden in de rusthuizen heeft meegeteld. Doe er bij al de rest 30% bij.

 5. @GreenJohnn: Het klopt dat België heeft afgeweken van de richtlijnen van de WHO. Die stelde dat alleen op coronageteste mensen meetellen als latere coronadoden. In België zijn bij aanvang ook mensen meegeteld die niet getest zijn, maar waarvan een sterk vermoeden was. Zelf vermoed ik dat zij in het begin iets van 10% meegerekend hebben die aan iets anders zijn overleden. Omgekeerd hadden veel landen, zoals Nederland, onvoldoende materiaal en/of menskracht om voldoende te testen. Nederland heeft vooral in het begin veel mensen op die manier gemist. Dat was in het begin circa 30%, maar nam later af. Er waren landen minder getroffen en die hadden daardoor voldoende testcapaciteit. Denk aan Finland. Landen die later werden getroffen zoals de USA en Canada hadden van meet af aan al voldoende testcapaciteit en hebben ook veel meer testen per miljoen inwoners uitgevoerd. Maar er zijn nu ook nog landen die onvoldoende materiaal hebben simpelweg om dat ze daar onvoldoende geld voor hebben. Denk aan de Russische Federatie of Afrikaanse landen. De kans is zeer groot dat die duidelijk te weinig testen. Kortom het verschilt erg per land. Dat zou je per land uit moeten zoeken en dat is erg lastig. Ik hou me dus maar aan de getallen die op wikipedia staan. België zal betere getallen moeten leveren en dat geldt ook voor Nederland en de meeste andere landen. Waarschijnlijk komt zoiets aan het eind van dit kalenderjaar.

 6. @Koen: Ik vind dat een behoorlijke prestatie. Toch moet je ook bedenken dat een gemiddelde Vietnamees 75 wordt en een gemiddele Moçambiquaan 60. Corona maakt vooral slachtovers boven de 70 jaar.

 7. Of het een prestatie is durf ik te betwijfelen. Het leven van de gewone Mozambikaan speelt zich voor het allergrootste deel in openlucht af – dankzij het prettige klimaat. Zou dat niet van invloed kunnen zijn?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: