Aug-06: NoordWest-Rokers

Dat ik naast het NoordWest-Ziekenhuis in Alkmaar woon is best handig. Vooral toen ik dagelijks een portie bestraling moest absorberen. Sinds begin dit jaar zit er ook een nadeeltje aan. Rondom staan deze blauw-oranje-bordjes met vermelding dat het volledige terrein rookvrij is:


In januari zag ik dan ook al de eerste groepjes mensen net buiten de toegangspoorten staan paffen. Het gaat dan hoofdzakelijk om personeel als verzorgenden en schoonmakers en af en toe een enkele arts. Daarbij veel meer vrouwen dan mannen. Die kluitjesvorming nam af toen het ziekenhuis druk bezig was met corona. Maar nu de gewone zorg alweer een dikke maand bezig is en het ziekenhuis een maand coronavrij was, zijn ook de buitendepoort-rokers weer terug.

Bij de hoofdingangen hebben vooral bezoekers te voet daar last van. Daar ik de laatste tijd veel minder het ziekenhuis bezoek, hoor ik daar niet bij. Nee ik loop ze vooral tegen het lijf op de Akerslaan, voor mij de toegang tot De Hout. Ze staan daar bij het familiehuis midden op de weg. Want ja, 1,5 meter afstand. Dat er dan niemand meer langs kan is niet hun probleem. De langslopers moeten genoegen nemen met 0,75 meter of minder. Dat terwijl 10 meter zuidelijker een leeg parkeerpleintje is, waar je niet midden in een belangrijke loop- en fietsroute hoeft te staan.

Dat terwijl ik (mee)roken minstens zo link vind als corona. Op dit moment overlijden er in Nederland dagelijks 0,4 mensen aan corona en 55 aan roken. Bij rokers moet je wat mij betreft dan ook meer afstand houden:

Een andere plek is bij de stalen poort op de hoek Metiusgracht-Wilhelminalaan. Dat is een voetpadje waar de rokers de volledige breedte inpikken bij de afvalbak en 10cm na het ‘rookvrij’-bordje. Ik liep daar graag langs het ziekenhuis, omdat dat voor voetgangers ruimer en vooral zonniger is dan het stoepje langs de Wilhelminalaan. Nu loop ik daar ook maar om.

Voorheen had je een paar rookhokken op het ziekenhuisterrein. Eigenlijk vond en vind ik dat als nietrokende wandelaar en incidentele ziekenhuisbezoeker een stuk gunstiger.

Geplaatst op 2020-08-06, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Ik heb vroeger zelf ook gerookt, dus ik mag niets zeggen… Ik weet niet hoe ik het zou oplossen.

  2. Een gesloten rookhok, ergens waar je als gewone voorbijganger niet langs hoeft lijkt de beste oplossing. Een pijp met luchtfilter, zodat geen vervuilde lucht naar buiten komt.

  3. Het voordeel van die rokers: Je ruikt ze al van verre. Zelfs als ze zelf zijn vertrokken, blijft die lucht in de straat hangen. Dat geeft inzicht hoe lang de lucht die mensen hebben uitgeademd blijft hangen. Je ruikt dat, als je het door je neus weer inademt. Dat doe je dus ook met besmette adem van niet-rokers. Alleen weet je het dan niet.

  4. Als ik dit zo lees waren die rookhokken dan inderdaad beter. Wat bijzonder dat het vooral vrouwen zijn die roken trouwens. Ik weet niet waarom, maar dat verrast me.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: