Aug-09: Koog a/d Zaan

Onlangs moest ik in Koog a/d Zaan zijn en nam daarvoor sinds maanden de trein. Het verplichte mondkapje viel me zwaar tegen. Het was warm en dan zit je je gezicht te verwarmen met je eigen uitgeademde lucht van 37 graden. Daarbij had ik hem als 1 van de weinigen goed voor. Dus neusbeugelje netjes aangeknepen en geen kieren rond neus of wangen.

Je ziet veel mensen met bijvoorbeeld een baard en/of aan allerlei kanten flinke kieren. Een groeiend aantal laat ook de neus er buiten. Dan bescherm je met zo’n ding niemand, ook niet jezelf. Sommige maken zoiets ook zelf van gewone stof. Dat houdt doorgaans ook niets tegen. Daarbij is eigenlijk een flinke bril nodig, aangezien je ook via het oogvocht besmet kan raken. Zelf heb ik geen bril. Bij anderen zie je een bril beslaan en dan hebben ze het (vaak ontbrekende) neusbeugeltje niet goed aangedrukt.

Kortom ik kwam flink oververhit aan op station Zaandijk Zaanse Schans. Daar had ik al eens eerder over geblogd, omdat dat station nog net binnen Koog a/d Zaan ligt en ook de aansluitende Stationsstraat een straat in dat dorp is.

Al eerder was me opgevallen dan de bushalte niet meegenomen is in de naamsverandering van ruim 3 jaar geleden. Nu ik daar weer eens uit het station kwam moest dat natuurlijk op de foto. Ik dacht dat die voorzich zou spreken, maar helaas was het stationsbord toch net iets te donker en heb ik die onderaan een tikkie vergroot en overbelicht:

Mij krijgen ze de bus en de trein dus niet meer in, zeker niet met deze warme dagen. Heb ook niet de indruk dat mondkapjes helpen tegen de huidige uitbraken; die vooral thuis, bij familie en op feestjes plaatsvinden. Het werkt wel prima om de mensen uit het OV te jagen. Per inzittende heb je een half rijtuig tot je beschikking. Veel bussen rijden hier nog altijd compleet leeg rond.

In België, waar men veel langer geterroriseerd wordt met die dingen, is de verspreiding van het virus veel heftiger. Volgens mij is het belangrijk dat mensen met verse buitenlucht hun weerstand versterken. Dat (grotendeels) recirculeren van de eigen adem in zo’n mondkapje maakt alleen maar vatbaarder. Die dingen moet je alleen gebruiken als het echt nodig is. En dan moet je ze regelmatig vervangen. Weet ook nog niet wat ik met m’n vrijreizendagen aan moet. In een auto, waar geen mondkapje nodig is, heb ik er niet veel aan.

Advertentie

Geplaatst op 2020-08-09, in OV-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Het ius wat met dit virus. Niemand weet wat nu echt goed is… Ik denk dat je het geluk moet hebben om niemand tegen te komen die besmet is.

 2. Dat is precies wat mensen zeggen die er praktische ervaring mee hebben en dientengevolge met kennis van zaken spreken. Daarbij stellen ze dat het dragen van een mondkapje bijdraagt aan een vals gevoel van veiligheid en er dus geen veilige afstanden meer worden aangehouden.

 3. Ondingen zijn het. Wij hebben ze aangeschaft voor het geval dat en op verzoek één keer gebruikt. Mailtje gehad van de NS. Vrijreizenkaarten zijn dit jaar t/m 31 december geldig. Wie weet zijn ze te gebruiken als het kouder wordt. Of we dan verlost zijn van de mondkapjes waag ik te betwijfelen.

 4. Er zijn betere maskers, die veel minder last geven en waarmee je goed kunt ademen. Ik zal komende week een beschrijving daarvan geven.

 5. Zo’n mondkapje is inderdaad erg warm, is ook mijn ervaring. Ik moest het op toen we met het gezin naar Oberhausen in Duitsland gingen. In de trein lijkt het me ook geen genoegen.

 6. Ik draag mondkapjes omdat dat moet van de overheid in mijn woonland en ik kan je verzekeren, dat het heel snel went en niet de moeite waard is om over te tobben. Soms vergeet ik dat ding zelfs af te doen, zo normaal is het geworden.

 7. ‘k Ben ook geen fan, maar als ’t moet, en als ’t veiliger is…
  Laat ons hopen dat we gespaard blijven…
  Lie(f)s.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: