Aug-15: Belletje Trek

Een bericht met deze titel kwam ik tegen bij Lies Onderweg. Alleen zag ik daar een gewone fietsbel. Daar trekken mensen doorgaans niet aan. Aan de meeste deurbellen word al jaren niet meer getrokken. Vrijwel allemaal drukkers geworden. Vreemd dat deze bezigheid nog nooit veranderd is in Belletje Druk.

Bij toeval was ik bezig met het verzamelen van deurkloppers, de voorloper van de trekbellen. Ze maken een flinke come-back. Het zijn er nogal veel geworden. Maar ik kwam ook nog 3 echte trekbellen tegen die het nog doen:

Een beetje belletjestrekker moet nog flink zoeken naar deze 3. Ik vermoed dat er nog wel een paar zijn, maar betwijfel of het er in Alkmaar uiteindelijk meer zijn dan 10 25.

En nu we het toch over trekken hebben, de WC doortrekken slaat bij de meeste toilettaria ook nergens op. Die hebben inmiddels allemaal een drukknop, waar niet aan te trekken valt. De echte trekker hing aan een stortbak hoog in de WC. Die hoge stortbakken zijn vervangen door bakken achter de WC en een lang koord of ketting met trekker is derhalve niet meer nodig.

Zelf heb ik ook zo’n duoblok, maar daar zit nog een knop op die je moet oplichten. Dat zou je als omhoogtrekken kunnen zien.

Geplaatst op 2020-08-15, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Dat is pas echt aan je trekken komen.

 2. We zeggen hier de WC doorspoelen…

 3. Bij hoge stortbakken stroomde het water met hoge kracht door de wc en vanwege de hoogte was een koord of ketting nodig een lage stortbak kan dat effect helemaal niet hebben maar kennelijk is het voldoende. Overigens heb ik ook een trekbel maar die trekt horizontaal. Door aan een knop buiten op het kozijn te trekken gaat er via een stang door het kozijn met aan het eind ijzerdraad omhoog een driehoekige beugel bewegen die de bel in beweging brengt.

 4. @Dhyan: Dat soort horizontale trekbellen zie ik hier ook nog wel. Alleen zijn die niet zo fotogeniek.

 5. Mooi hoe sommige staande uitdrukkingen letterlijk niet meer kloppen.

  Warme groet,

 6. Heel mooi zulke oude details. Het is net als te telefoon ophangen, doen we ook niet meer.

 7. @Liesbeth: Zelf heb ik nooit een thuistelefoon gekend die je echt op kon hangen. Bij onze eerste T65 (1965) legde je de hoorn op de haak. In telefooncellen heb ik het nog wel gekend waar je de hoorn na gebruik aan de haak hing.

 8. Vijf zijn er zeker want ik heb naast die van jou nog twee exemplaren waar ik het adres niet van heb genoteerd, maar daar maak jij vast korte metten mee. Als je wil stuur ik ze per mail op. Ik hoor het wel.

 9. correctie na nog eens vergelijken kom ik op 4.

 10. @Ferrara: Ben wel benieuwd. Hangt er erg van af wat er nog meer op de foto staat. Van 3 van de bovenstaanden weet ik waar het is, maar van 1 wordt het voor mij ook erg zoeken. Zijn wel allemaal in Alkmaar.

 11. Ik bedoelde dat ik vier exemplaren heb, waarvan een niet ver bij jou vandaan hangt. Weet je ik stuur ze op, kijk maar of je zin hebt om op speurtocht te gaan.

 12. Eigenlijk best jammer dat het belletje trekken is verdwenen. Hoewel wij wel een deurbel hebben, waaraan je moet trekken. Die hangt buiten. Maar vaak bonzen mensen op de deur, omdat ze die bel niet zien…

 13. @Ferrara: Inmiddels alle 4 gevonden plus nog een nieuwe met een fraaie houten trekker. Zitten we dus al op 9 voor Alkmaar.

 14. De text heb ik een beetje aangepast, omdat ik inmiddels 19 van die dingen binnen de stad Alkmaar heb gezien. 4 daarvan op tips van Ferrara. Maar een paar in de Binnenstad. De meeste in de Nassau- en Emmakwartieren en nog 1 in de spoorbuurt. In Koedijk en Oudorp heb ik nog niet gekeken. Via streetview zijn ze vaak niet te zien.

 15. 20 en 21 waren ook niet ver van m’n huis. Zijn wel mooi verstopt achter een struik of aan de zijgevel.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: