Aug-28: Blusdekens?

Begin-juli brak er een behoorlijke brand uit in de Singelgarage; een onderwaterse parkeergarage voor 400 auto’s vlakbij m’n huis. 2 auto’s zijn totaal uitgebrand, circa 10 hadden ook wat schade en zo’n 50 werden schoongemaakt. Die voertuigen stonden allemaal op de onderste verdieping. De 100 auto’s op de bovenste verdieping hadden, zo ver ik begrepen heb, geen schade.


De tussenvloer is behoorlijk beschadigd en het gaat nog wel een half jaar duren eer de garage weer open kan. 2 auto’s die zo’n 50 meter van elkaar stonden zijn waarschijnlijk aangestoken. Er is iemand opgepakt. Niet gek, want overal hangen camera’s. Probleem is dat 1 auto een elektrische was. Die zijn erg lastig te blussen. Of die auto vooral voor de beschadiging van de tussenvloer heeft gezorgd weet ik niet, maar ik vermoed van wel. Bij het verbranden van lithium kunnen erg hoge temperaturen ontstaan.

In de media kwamen ze er achter dat er geen sprinkler-installatie in deze redelijk nieuwe (12 jaar oude) parkeergarage is aangebracht. Punt is wel dat sprinklers met water en elektrische voertuigen ook niet goed samengaan. In Kassa werd in februari gewezen op het brandproblemen van e-auto’s in parkeergarages.

Over blusdekens heb ik nog niets gelezen. Dat kan wel eens een veel betere en effectievere optie zijn. Hang ze op boven de e-auto’s en laat ze vallen bij brand. Een ruime blusdeken sluit de toevoer van zuurstof af en smoort op die manier een brand. Volgens mij werkt dat ook bij e-auto’s. Zoiets zou de KEMA (DNV) of dergelijke moeten testen. Maar ik heb de indruk dat er niet eens getest is wat de effecten van sprinklers op brandende e-auto’s zijn.

Maar eigenlijk zouden leveranciers de auto’s intern van brandwerend materiaal rond de accu’s moeten voorzien. Want hoe loopt het af als zo’n ding in een tunnel in de fik vliegt?

Aan de andere kant zijn er in Alkmaarse inpandige parkeergarages (Singelgarage, Schelphoekgarage en Vestgarage) maar zo’n 18 plaatsen voor elektrische auto’s, tegenover 150 langs de weg. Die e-plaatsen zijn vaak leeg en ook nu stond er maar 1 elektrische auto. Kan je er dan niet beter voor kiezen om die e-plekken op te heffen tot er meer brandveiligheid is in de auto’s of de garages?

Hier de 6 lege e-plekken voor de brand:

Advertentie

Geplaatst op 2020-08-28, in Alkmaar, Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Als het is aangestoken maakt dat eigenlijk niet veel uit…

  2. Blusdekens, goed idee. Heb je dat aal voorgesteld aan de gemeente?

  3. @Dhyan: Ik heb het verhaal nog een beetje aangevuld. (Was er zelf nog niet helemaal tevreden over.) De link heb ik naar de gemeente en DNV getwitterd.

  4. Mijn blusdeken ligt nog steeds in het keukenkastje te wachten op een goedplekje.

    Stille groet,

  5. Een half jaar is nog best lang zeg!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: