Aug-31: Tour de France-Sud

Dit jaar valt het niet te ontkennen, 96% van de Tour de France wordt op de zuidelijke helft van Frankrijk verreden. Vorig jaar waren de fietsers vooral in de oostelijke helft van Frankrijk te vinden. Kortom Normandië en Bretagne missen wederom de boot.

Ik heb behoorlijk wat in Frankrijk gefietst, maar niet zoveel in het zuiden en vooral niet waar de bergen het hoogst en de plaatsjes het kleinst zijn. Toch komen de renners langs veel plaatsen waar ik ook ooit heb gefietst (groene vinkjes):


Dat begint al in Nice, waar ik in 1991 langs de Rivièra fietste tussen Genua en net niet Marseille. Kwam dus door Nice, Saint-Laurent-du-Var en Villefranche-sur-Mer. In de 3de etappe gaan ze naar Sisteron en komen door Chateau-Saint-Auban. Beide liggen aan de Durance, waar ik in 2001 langs fietste.

In diezelfde vakantie kwam ik door Corps en
Les Baraques (beide aan de Drac) en Gap, waar ik sliep. Fietste toen over een ‘pas’ van 1250 meter, hoger hoefde ik niet. Hier fietsen de renners in de 4e etappe zo’n 50km, waar ik dat 19 jaar eerder heb gedaan.

Vervolgens gaan ze in de 5e etappe naar het Rhônedal bij Montelimar (waar ik overnachtte), ze fietsen daar van Le Teil naar Privas op dezelfde weg die ik ook al 19 jaar eerder nam. Zo komen ze door dezelde plaatsen als Rochenmaure, Meysse, Saint-Vincent-de-Barres en Chaumerac.

In de 6e etappe is het niet meer dan een kruising in Anduze, waar ik in 1990 een slaapplek had gevonden. In de 8e etappe geldt hetzelfde voor Saint-Beat, waar ik in 1999 langs de Garonne over de Spaanse grens fietste.

Bij etappe 10 zijn weer meer herkenningspunten zoals Chateau d’Oleron, en Bourcefranc-le-Chapus, La Palmyre, Saint-Palais-sur-Mer, Royan (waar ik sliep), Brouage, Moëze en Rochefort. Plaatsen bij de Golf van Biskaye waar ik in 1999 fietste. In etappe 11 komen ze door Echire, waar ik 21 jaar eerder kruiste en Poitiers waar ik in 1998 overnachtte.

In etappe 12 fietsen de renners het eerste stuk tussen Chauvigny en Montmorillon over dezelfde weg die ik in 1998 nam. Pas in etappe 14 kruisen ze weer een van mijn fietsroutes in Montrond-les-Bains, waar ik in 2001 langs de bovenloop van de Loire fietste. Die etappe finisht in Lyon waar ik in 1999 met fiets uit de trein stapte. Die dag was het bezopen warm. Ik besloot toen in Nîmes het Rhônedal over te slaan.

De renners fietsen in etappe 15 door Morestel, ik kruiste hun route daar in 1990. Etappe 16 begint in La-Tour-du-Pin, waar ik in 2001 sliep. Verder gaan ze door Voiron, waar ik 30 jaar eerder reed. Verderop weer een kruising in Le-Pont-de-Claix met m’n route van 2001. Ik kwam destijds ook door Grenôble, waar etappe 17 begint.

Pas in etappe 19 weer veel herkenningspunt, zoals Bourg-en-Bresse waar ik een keer geslapen heb. Dat deed ik ook in Lons-le-Saunier. De weg tussen beide langs Saint-Julien was ook dezelfde. Vanaf hier verlaat de Tour de zuidelijke helft van Frankrijk voor een tijdrit in de Vogezen. Daarin kruisen ze m’n route van 2015 in St Bartelemy.

Na de 16de verplaatsing rijden ze de laatste etappe naar Parijs. Daarbij komen ze door Villepreux waar in in 2001 fietste. Ik ben ook wel in Parijs geweest, maar zonder fiets. Die was stuk en ging met een onbekende goederentrein via Bordeaux naar Alkmaar, waar ie nog aankwam ook.

Nu maar hopen dat ze de TdF compleet uitfietsen. De opnames van gisteren waren in elk geval adembenemend.

Het is ook maar goed dat er niet dagelijks de Runde von Deutschland word uitgezonden, dan zou het bovenstaande berichtje 2x zo lang kunnen worden.

Advertentie

Geplaatst op 2020-08-31, in RTV-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Ik vraag me af wie er dit jaar nog naar de tour kijkt. Voor mij is de spanning eraf.

 2. @bVision: Al die mensen die ook naar Rail Away, De Van Rossems en Heel André Vaart kijken. Zonder renners is het ook prima om te kijken. ;-)

 3. ik ben benieuwd hoe je eea hebt gearchiveerd, een dagboek en routekaartje op de Michelinkaart?

 4. Leuk overzicht. Ik heb enkel een heel kleine fiets-geschiedenis in zuid Frankrijk. Laruns – Col d’Aubisque (en terug) en nog wat ritjes in hetzelfde gebied. Ook rondom Marseillan en een beetje in département de Gare et Lozère.

 5. @Jan: Tijdens zo’n vakantie tekende ik ‘s-avonds op de landkaart (Michelin of IGN) waar ik die dag had gefietst en schreef een plaats of 10 op in een agenda met een wolk of zonnetje, de temperatuur en de windrichting en windkracht. Aanvankelijk stuurde ik die info dagelijks op een ansicht naar m’n ouders. Na hun overlijden liet ik het alleen bij de landkaart en agenda. Dergelijke info ging later wel in een fotoalbum. Die heb ik dus nog. De landkaarten en oude agenda’s ook.

 6. Ik zit aan de buis gekluisterd tenzij ik zelf op m’n racefiets klim. Maar dan zorg ik dat ik ruim op tijd thuis ben voor het laatste gedeelte van de rit. Tijdschriften die elke rit nauwkeurig omschrijven om me heen.
  M’n man en ik hebben ook zóveel gefietst in Frankrijk. De tocht van Tim Krabbé. Mont Ventoux, Alpe d’ Huez (een makkie)…En de haarspeldbochten rond Nice (-: (-:
  Fietsvriendelijke groet.

 7. @Kakel: Tegenwoordig zijn de ritten volledig terug te kijken. Kijk dus als het mij uitkomt en dat kan dus ook tussen 7 en 8 ‘s-avonds zijn. Ik spoel dan wel makkelijker door als er een saai stuk in zit. Sprotief ben ik nooit geweest. Ik vond een fiets gewoon erg handig om mee op vakantie te gaan. Ging vaak weg zonder plan en bedacht onderweg wel welke richting het werd. Vaak starte ik van huis, later sloeg ik het stuk tot Zuid-Limburg of Roosendaal met de trein over en bij rot weer stond m’n fiets ook zo in een regionale trein richting beter weer. Ooit heb ik in het centrum van Gap overnacht, waarbij ik die plaats kende van de TdF. De Mont Ventoux heb ik een keer vanuit een hotelkamer in Carpentras gezien. ;-)

 8. De tour de france zet ik altijd meteen uit als ik het op tv zie. Ik vind het zo mogelijk nog saaier dan voetbal moet ik bekennen…

 9. Ik mag er graag naar kijken, voor het fietsen, voor de mooie opnames en voor herbelevingen waar ik ook gefietst heb.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: