Sep-05: Nuts-Tegels

Tegenwoordig zou je dat service-tegels noemen. Maar het gaat hier om tegels, die voor de tijd van het onnodige Engels zijn gelegd. Met de Brexit verwacht je minder Zuid-Britse woorden, maar dat is me tot nu toe nog niet echt opgevallen. In elk geval zijn deze tegels van nutsbedrijven zoals het GEB (Gemeentelijk EnergieBedrijf tot circa 1968) RT (RijksTelegraaf tot circa 1950) en PTT (Posterijen, Telegrafie en Telefonie tot 1989).

Ze liggen nog gewoon in de stoep en mogelijk zit er nog een kabel onder van zo’n voormalig nutsbedrijf. Hier nog 2, een betonnenstrook van de PEN en een tegel met een A. Zo ver ik weet zit daar een aardpunt onder, je ziet ze vooral bij bliksemafleiders van hoge gebouwen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-09-05, in Alkmaar, PEN-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Veel van deze tegels zie je niet meer. tegenwoordig hangen overal plaatjes op met wat waar is.

  2. Mooi rijtje! Ik heb in de omgeving ook nog zo’n PTT-tegel. Dit logo werd gebruikt van 1935 tot 1950, dus het zegt iets over de aanleg van de straat. Ik vond ook nog een toevoeging in de vorm van een aardput van latere datum, die ik op mijn blog heb geplaatst: https://debalk.online/2020/09/06/datering-dankzij-spellingshervorming/

  3. @Ron: Eerdaags zal ik ook eens op en rond het station kijken.

  4. Wat leuk Ximaar. Nou ga ik ook eens goed opletten of ik er wat kan zien.

  5. Ik vind het vreemd dat er hier in Alkmaar een A op staat, terwijk het aardteken al behoorlijk oud is. Tegenwoordig staat er zo’n internationaal aardteken op. Bij het station kon ik hier nog niet veel vinden, behalve de 10kV paaltjes.

  6. Wellicht dat de A moet worden gelezen als ‘aardput’, waarin zich de aarding bevindt. Het aardteken zal dan wellicht wel op het materiaal in de put staan.

  1. Pingback: Datering dankzij spellingshervorming – De Balk

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: