Sep-27: Jongerenhuisvesting

Het mag inmiddels bekend zijn dat ik dagelijks een paar rondjes loop. Een van m’n rondjes gaat via De Hoef. Ik ga dan door het Fritz Conijntunneltje onder het spoor door en loop dan parallel aan het spoor in een grote bocht om het station tot het NoordHollands Kanaal en neem daar de spoorweg-overgang richting huis.

Bij die route tref je alleen redelijk veel wandelaars en fietsers in dat eerste tunneltje, maar daarna zie je doorgaans weing meelopers of tegenliggers.

En opeens stond daar ergens in februari zomaar een nieuw complex:


Mijn inschatting is dat de ‘bouw’ hooguit een week heeft geduurd. Gewoon wat prefab-eenheden stapelen. Je zou denken aan een fraai afgewerkt noodgebouw voor een school. Alleen bestaat de voormalige landbouw- en huishoudschool daar al decennia niet meer. Het oude schoolgebouw is er nog wel, maar daar zitten kleine bedrijfjes in die aan yoga en wellness doen. Dacht ik…

Een paar maanden later hingen er gordijnen in en kwam het meer over als een appartementengebouw:

Dus ging ik maar eens op het internet zoeken wat hier gaande was. Het spul (38 studio’s) heeft een eigen straatnaam gekregen; Jan Mostaerthof. Het betreft dus jongerenhuisvesting. Zoiets is ook meer een studio dan een appartement. De bewoners hebben wel een badkamer, keukentje en een eigen warmtepomp. verder is er een gemeenschappelijke tuin en een huismeester. Zo’n studio kan je huren voor 417 euro. Op het dak liggen zonnepanelen.

Inmiddels heb dat oude schoolgebouw ook beter bekeken en daar lijken ook zo’n 30 kleine appartementen in te zitten. Was me eigenlijk nooit opgevallen.

Voor die tijd was het een parkeerterrein. Zoals dat nog op streetview te zien is:

Er is nog wel ruimte voor wat auto’s, maar dan veel minder. Vraag me wel af waar die auto’s nu staan. Zelf vind ik zo’n huur nog behoorlijk voor iets met maar 1 flinke kamer waarin ook een bed staat. Het is daarbij bedoeld voor 1-persoons huishoudens. Aan de andere kant zijn kamerprijzen ook in Alkmaar erg duur en in Amsterdam nog veel meer. Met deze woning zit je op loopafstand van het station, vanwaar 4 intercities per uur naar Amsterdam gaan.

Zelf ben ik er een voorstander van dat er meer met hout wordt gebouwd. In hout wordt CO2 als C (Koolstof) opgeslagen (O2 gaat bij bomen als zuurstof de lucht in). De productie van bakstenen zorgt juist voor meer CO2. De isolatiewaarde is behoorlijk en het is te hopen dat dat ook voor geluidsisolatie opgaat.

Advertentie

Geplaatst op 2020-09-27, in Alkmaar, Woonmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Velen praten over woningnood bij jongeren.
  Maar Alkmaar weet dus zeer snel woningruimte voor jongeren te realiseren.

  Houtbouw lijkt mij ook mooier.

  Optimistische groet,

 2. @Rob: Het meest opvallende vond ik dat ik er niets over heb gelezen. Inmiddels heb ik wel een filmpje gevonden bij de locale omroep.
  https://www.alkmaarcentraal.nl/nieuws/60051786-woonwaard-start-met-plaatsen-betaalbare-woonunits-voor-jongeren-video
  Hoe groot (of klein) het probleem is met jongerenhuisvesting weet ik niet. Alkmaar is geen echte studentenstad, er is alleen een hoge school van InHolland.

  Op leegstaande kantoorgebouwen zie ik regelmatig posters van VPS en HOD. Die doen aan leegstandsbeheer en hun huren beginnen bij 150 euro/maand. Hoeveel jongeren dat doen weet ik niet. Bij veel van dergelijke objecten zal het sanitair gedeeld worden. Het voormalige belastingkantoor, het ‘oude’ Reaalgebouw, het ‘Nuon-dorp’, het voormalige asielzoekersgbouw, Ahrend en dergelijk zouden aan meer dan 2500 mensen woonruimte kunnen bieden.

 3. Dat is in ieder geval een stuk beter betaalbaar dan een kamertje in Amsterdam…

 4. Het ziet er best netjes uit zeg. Wat bijzonder dat je op deze manier zo snel een gebouw kunt neerzetten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: