Okt-02: RIVM Corona-Clusters

Afgelopen dinsdagmiddag informeerde het RIVM de 2e kamercommissie over voortschreidende corona-inzichten. Daarna weer veel politiek geneuzel over mondkapjes en ventilatie in scholen. Zelf vroeg ik me af waar we deze ‘2de golf’ aan te danken hebben. Komt het omdat we geen mondkapjes hebben gedragen of omdat de scholieren weer naar school gaan?

Als ik de uitleg van Van Dissel goed begrijp, dan heb je daarmee zeker niet de oorzaken te pakken. Het lijkt simpeler. Vooral jongeren hebben het virus opgehaald uit Spanje en via verspreiding in studentenhuizen en horeca is het uit de hand gelopen. De groep tussen 26 en 39 zullen ook aan deze herintroductie meegewerkt hebben, maar dan meer uit Frankrijk en via het werk en thuis.


Inmiddels heb ik (op de site van de 2e kamer) de presentatie van Van Dissel gevonden. De grafieken hierboven geven het aantal clusters aan. In de grafiek van de 18 t/m 25 jarigen gaat om circa 3x zoveel clusters, als die van 26 t/m 39 jarigen ernaast. Het verschil is echter nog 2x zo groot als je bedenkt dat er 2x zoveel mensen in de leeftijd 26 t/m 39 zijn dan in 18 t/m 25. Dus in verhouding zijn er 6x zoveel clusters gevonden bij mensen rond de 21 jaar ten opzichte van mensen rond de 33 jaar. Met m’n timmermansoog schat ik dat de groep tussen 18 en 25 ruim 12x zoveel het virus van vakantie mee terug hebben gonomen ten opzichte van andere leeftijdsgroepen.

Dat van Spanje en Frankrijk haal ik uit een andere tabel, Van Dissel heeft de landenkoppeling die ik hierboven schets niet gemaakt. Frankrijk was wat eerlijker. Zij gaven aan dat ze het virus niet zo onder controle hadden. Spanje gaf al snel aan dat er niets aan de hand was langs de bekende costa’s. Opeens was het daar weg. Volgens mij omdat ze de inkomsten van touristen misten.

Het probleem is ook dat veel Britten naar dezelde costa’s gaan om daar de beest uit te hangen. Dat op een moment toen GBR het nog lang niet onder controle had. Kan dus goed zijn dat Britse jongeren de Nederlandse jongeren daar aangestoken hebben. Iets anders is dat Spanje er flink onder te lijden heeft. Het zat al flink fout met hun hoge werkloosheid en corona heeft dat veregerd. Dat zal tot gevolg hebben dat personeel in het uitgaansleven zich zo min mogelijk ziek zal melden om zo hun baan te behouden.

Mensen boven de 50 zijn minder naar dit soort landen op vakantie gegaan. Ze bleven thuis of deden een weekje Nederland. Dat verklaart mede waarom ouderen op dit moment minder getroffen worden ten opzichte van de eerst golf.

Er is ook een flink verschil met Duitsland. Dat land deed het van meet af aan beter. Mogelijk zijn Duitsers ook minder op vakantie gegaan naar de gebieden in Spanje en Frankrijk. Hier aan de Noordzeekust zag ik ze ontzettend veel, maar tijdens mij fietsvakanties in Frankrijk kwam ik vrijwel geen Duits kenteken tegen. In Spanje lijken ze meer de voorkeur te hebben voor Mallorca en mogelijk waren daar minder besmettingen.

Als dit verhaaltje hierboven klopt, dan zit de echte fout in het vakantie-vliegverkeer. Vliegtuigen hebben ook de eerste golf van China naar Europa gebracht. Per boot, bus, auto of trein zal dat niet zijn gebeurd. Er was veel discussie over verspreiding in vliegtuigen. Maar daar ligt het probleem niet. Mensen kunnen zonder klachten een vliegtuig instappen, waarbij het virus een paar dagen na thuiskomst doorbreekt.

We zijn dus met mondkapjes en afstandhouden aan het dweilen, maar laten de kraan (de luchtvaart) open. Nu de vakanties achter de rug zijn zal deze 2de golf volgens mij snel afnemen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-10-02, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Moge je laatste zin snel tot waarheid komen.

  2. Als ik de laatste berichten mag geloven zijn ni de verzorgingstehuizen weer aan de beurt.

  3. @bVision: Er is duidelijk een toename in de verzorgingshuizen. De vraag is of dat gaat doorzetten. Heeft erg te maken met het personeel en bezoekers. Ik denk wel dat er geleerd is van de vorige golf, maar het is afwachten aangezien zij aan het eind van de rij staan als de besmetting bij de jongeren is gestart. Aan de andere kant is er ook een ontwikkeling dat men de ouderen in de verzorgingshuizen nog een menswaardig bestaan mogen hebben. Ik denk dat ze dan met een soort bubbel moeten gaan werken zoals in de Tour de France, maar veel bezoekers zullen dat ook niet praktisch vinden.

  4. Het bericht heb ik een beetje aangvuld. Bij het RIVM kon ik de presentatie van Van Dissel niet vinden, wel bij de 2de Kamer. De link naar de presentatie heb ik toegevoegd. Door flink in te zoomen werd het me duidelijk dat de 2 grafieken niet in verhouding zijn. Een groep van 7 jaar wordt vergeleken met een groep van 14 jaar. In de presentatie zijn ook de ander groepen te vinden. Het is echter duidelijk dat de groep 18 t/m 25 het hoogste scoort qua aantal clusters en de grootte van de vakantie-‘vlek’. Geeft aan dat jongeren 12x en mogelijk wel 15x vaker het virus via de vakantie in het buitenland hebben meegenomen naar Nederland. Spanje en Frankrijk staan bij de vakantiebesmettingen ruim bovenaan.

  5. Was ik weer een dag tevroeg:

  6. Het verloop van covid-19 volgde het verloop van een normale infectiegolf vergelijkbaar met een griepseizoen. Zoals elk jaar zien we een mix van griepvirussen die zich in de curve opvolgen: eerst de rhinovirussen, dan de influenza A en B virussen, gevolgd door de coronavirussen. Er is niets dat afwijkt van wat we normaal zien.

    Volgens mij zit bovenstaande tekst, wat ik ergens tegenkwam dichter bij de waarheid dan dat opgeklopte gedoe over besmettingen etc.

    In het begin, in maart, heeft men het vele malen ernstiger ingezien, dan dat het uiteindelijk uitgepakt heeft. En ja, er zijn mensen overleden die corona hadden, maar velen van hen hadden ook andere onderliggende gezondheidsproblemen. Wie weet zouden deze mensen ook zonder corona en vanwege andere ziektes ook overleden zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: