Okt-15: Nog niet genoeg?

Van mijn huidige energieleverancier krijg ik maandelijks een soort rapport voor m’n elektra- en gasverbruik. 2 Staafdiagrammen met daaronder de duidelijke text:

We helpen u graag met besparen.
Kijk voor energiebespaartips op hvcgroep.nl/bespaartips

Puntje is wel dat ik qua gas en elektra op een 1/5de van het verbruik van anderen zit:


Bij elektra wordt vergeleken met huishoudafmeting in personen. Ben alleen en zie dat andere alleenwonenden ruim 6x zoveel gebruiken. Dat gaat ook op voor m’n jaarverbruik daat op 385 kWh uit gaat komen.

Met gas zit het toch een beetje anders. Daar wordt vergeleken met diverse huistypes. Mijn huistype, een ‘oude benedenhoekwoning’ staat er niet bij. Zou dus het gemiddelde moeten nemen van een flat en een hoekwoning, ofwel een tussenwoning in dat diagram. Met 9 m3 zit ik dus ruim onder de 52 die gemiddeld in zo’n woning wordt verbruikt.

Toch is dat niet het hele verhaal. In de wintermaanden ga ik echt wel meer verbruiken en kom ik volgens mijn eigen rekenmethode (die doorgaans klopt) op 710m3 gas voor dit kalenderjaar. Is ook niet zoveel, de vorige bewoonster (die vanwege werk veel minder thuis was) verbruikte 1500m3. Sinds die tijd heb ik de kieren langs kozijnen aangepakt en zit er dubbelglas in en een betere CV-ketel. Ik neem waarschijnlijk ook genoegen met een iets lagere temperatuur van 18,5 graden en zal wat minder lang onder de douche staan.

Toch valt er zeker nog te besparen met plafondisolatie. Mogelijk 30%. Punt is dan wel dat mijn bovenbuurman 30% meer gas gaat verbruiken omdat ie dan minder ‘vloerverwarming’ van mij krijgt. Ik heb het financieel wat breder en gun hem die vloerverwarming.

Advertentie

Geplaatst op 2020-10-15, in Milieumatig, Woonmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Met mijn 800 m3 op jaarbasis met drie personen in een drive-in woning mag ik ook niet klagen. Koken doe ik ook op gas.

  2. @bVision: Gasverbruik heeft weinig te maken met het aantal personen. Of beter als je je huis volstopt met personen dan heb je geen gas meer voor verwarming nodig. Vandaar dat ze huistypes vergelijken. Zelf heb ik een 12 meter lange redelijk geïsoleerde buitenmuur. Bij een tussenwoning zou ik een stuk minder verbruiken. Mijn persoonlijke verbruik is 2,5 m3 gas per maand waarvan 1/3de voor douchen, 1/3de voor koken en 1/3de voor de afwas. De rest heb ik nodig voor de verwarming en bij zeer koude maanden kan dat oplopen tot 200m3 per maand. Het loont dus vooral om mensen te vinden die in m’n huis willen bewegen en zo warmte afgeven. Puntje is wel dat ik daar zelf niet zo van hou. ;-)

  3. Wij zijn met z’n tweeën en verbruiken minder dan een eenpersoonshuishouden. We zitten wat gas betreft rond de 500kuub per jaar en Electra is door panelen bijna 0.

  4. Heel goed dat je zo’n laag verbruik haalt. Ik verbruikte met een hoekwoning 510 m3 gas en dat was 61 m3 minder dan het vorig seizoen. Hebben wellicht een minder koude winter gehad. Aan stroom verbruikte ik 1489 kWh. Ik ben heel spaarzaam met energie en tevreden.

  5. @Dhyan en John: Voor gas is dat erg laag. Het verbruik aan gas kan flink varieren afhankelijk van de temperaturen in de winter. De laatste winters waren redelijk warm.

  6. @John: In dit geval ging het om bespaartips er stonden geen opwektips bij. Qua besparen doe ik het redelijk geod, voor opwekken is het lastig omdat ik geen dak heb en omdat dat vooral om elektra gaat waar ik erg weinig van nodig heb. In de zomer is een half paneel voldoende en in de winter 5 panelen. Al met al zou ik meer opwekken voor anderen. Het zou mooi zijn als ik een aparaat kan kopen die van de zonne-energie waterstof maakt, die ik in de winter gebruik voor verwarming. De kans is groot dat het kan, maar dat het nu nog erg duur is voor een enkel huishouden.

  7. 30% is nog best veel zeg. Maar sympathiek dat je het je buurman gunt om van jouw warmte mee te genieten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: