Okt-18: Het ligt niet aan mij …

… vermoed ik. Coronamatig had ik al een levensstijl, die ik vrijwel niet hoefde aan te passen. Een alleengaand huishouden, waar ik weinig visite ontvang. Vind ik prettig, hoef ik ook niets in huis te halen dat ik naderhand zelf op moet eten. Ik ga liever bij anderen op visite, maar ook dat is voor nederlandse begrippen minimaal.

Vanaf februari heb je het dan over een ‘blokjesverjaardag’. Toen (midden in de zomer kende ik die term nog niet. Punt is dat me netjes gevraagd werd hoe laat ik langs wilde komen, om op die manier een volle huiskamer tegen te gaan. Vond dat wel netjes. Normaal ga ik naar wat andere verjaardagen, maar die vervielen door verhuizingen of dat de jarigen het liever niet hadden. Ik zit daar totaal niet mee en bel ze even.

De laatste 3 jaar loop ik 2 rondjes per dag met een gezamelijke lengte van circa 9km. Doe ik zelf, heb ik geen ander voor nodig. Vaak combineer ik het met een bezoek aan een supermarkt. Een groot deel loop ik door De Hout (een bosachtig park naast m’n huis) en het aansluitende Heilooërbos. Moeiteloos kan ik daar 3 meter afstand bewaren en doe dat dan ook. Ik vind frisse lucht belangrijk en zolang het virus niet in de lucht blijft hangen, blijf ik lopen om zo weerstand op te bouwen. Als je vatbaar wilt worden, dan moet je in huis blijven. Volgens mij is dat het probleem van de Belgische stedelingen.

Mijn supermarkt bezoek heb ik dus ook niet aangepast. Tegenwoordig doe ik wel een mondneusmaskertje op, omdat het personeel er ook mee rondloopt. Ik ben dan ook banger voor het rondlopende personeel dan voor de winkelbezoekers. Dat personeel gaat met elkaar om in een koffiekamer en is langer in de winkel in elkaars nabijheid voor het vullen van de vakken. Misschien is het veiliger als vakkenvullen buiten de winkeltijden plaatsvindt. Op die manier is er veel meer ruimte in de winkel (regelmatig tref ik 20 vakkenvullers) en ben je ook weer sneller de winkel uit.

Een kroegtijger of veelvuldig restaurantbezoeker ben ik nooit geweest. Dwz alleen op fietsvakantie dook ik dagelijks een restaurant in en daar bleef het zo’n beetje bij. Alkmaar raast van de restaurants en kroegen. In de afgelopen 20 jaar ben ik misschien 1x in een kroeg geweest en heb ik circa 5x een restaurant bezocht. De horeca verdient aan mij niet minder dan in de afgelopen jaren. Voor de kermis, theater en bioscoop is dat niet anders. Ben ook geen terraszitter. Zit net zo lief op een bankje in het bos en nuttig daar een slaatje met een 5de liter alcholarme wijn uit de supermarkt.

Wel haal ik regelmatig voedsel bij de Indonees, Chinees en Vietnamees. Bij die laatste 2 is het zeer rustig aangezien ik daar eten haal rond 2 uur ‘s-middags. Ben dan ook vaak de enige in de zaak. Bij de Indonees kan dat niet, die gaat later open en dan zie je tegenwoordig een lange rij netjes voor het zaakje wachten. Zij zetten dan ook zeker zoveel om als voor de coronatijd. Voorheen stonden er 10 mensen opgepropt binnen en 10 mensen stonden toen ook al buiten te wachten. Nu wacht iedereen netjes buiten en zijn er steeds maar 2 mensen in zaak om hun spullen te kopen. Zijn vaak binnen een paar minuten buiten, het gaat er altijd erg snel.

De enige die in mijn geval de dupe is, is m’n kapper. Normaal liet ik me eens per 7 weken knippen en nu ben ik sinds begin-januari niet meer in hun zaak geweest. Toen het nodig was mocht het niet van de regering. Ik heb toen de hand aan mezelf geslagen. Ik knip ook al jaren m’n eigen nagels, dan moet dat haar ook wel lukken. Later -toen het weer mocht- had ik een paar afspraken in het ziekenhuis. Ik wilde toen niet het virus bij de kapper oplopen, om het vervolgens in het ziekenhuis aan een ander over te dragen. Dus ook maar weer zelf knippen. Is overigens best lastig, maar met 2 spiegels lukt het me inmiddels aardig. De aanpak is ook net als bij m’n nagels veel frequenter. Dan valt het ook niet zo op dat ik het zelf knip. Bij een paar mensen heb ik gevraagd of ze iets aan m’n haar zagen en daar kwamen ontkennende antwoorden op. Zelf denk ik dat ik het in elk geval beter kan dan Boris Johnson.

O ja, de spoorwegen hebben me maar 1x voor een kort ritje gezien. Met het warme weer in de veel te warme trein vond ik het mondkapje erg benauwend. De spoorwegen zijn echter nog niet de dupe aangezien ik wel betaald heb voor m’n vrijetreindagen en daar nog altijd geen gebruik van heb gemaakt aangezien het strijdig is met de adviezen van de overheid. De bus mijdt ik ook door wat vaker de fiets te nemen. Maar zo vaak zat ik ook weer niet in de bus. M’n vrijwilligers werk doe ik ook wat vaker via de telefoon of Jitsi (Zoom, Teams).

Dit jaar ben ik ook niet op vakantie geweest. Nou heb ik dat maar ooit 1 dag langs een Spaanse costa gedaan. Ik was meer in de afgelegen gebieden van Duitsland en Frankrijk te vinden en daar haal je het virus niet zo snel op. Toevallig zat ik 2 jaar geleden in een vliegtuig, maar de 20 jaar daarvoor en na 2018 niet. De laatste 5 jaar is het niet van een fietsvakantie gekomen. Had er geen behoefte aan. Dus op dat gebied ook weinig tot geen verandering.

Andere dingen zoals sportscholen bezoek en/of gebruik ik nog steeds niet. Hun inkomen is door mij dus niet verbeterd of verslechterd. Wel werd ik er een beetje moe van dat die gasten nu in het park aan het uitsloven zijn met veel geschreeuw en maximale virus-uitstoot. Daar loop ik zeker in een boog van 10 meter omheen. Het toegenomen aantal joggers ontwijk ik ook meer dan een standaard wandelaar.

Ik heb nu wel voor het eerst een pakje besteld dat postnl bij me afleverde. Tot nu toe nam ik alleen pakjes voor de buren aan. Wat ik wilde kopen was hier niet in een winkel te vinden. Ik blog daar later nog eens over.

Advertentie

Geplaatst op 2020-10-18, in OV-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Ik heb in die periode ook best wel wat uitgegeven, alleen zijn de uitgaven ergens anders naartoe gegaan. Meer online dan in een winkel.

 2. Echt veel veranderde er niet in mijn leven, het zijn de extra’s die ik kwijt ben.
  Een dagje winkelen+koffie drinken met iemand, meestal in Duitsland, uitgebreid struinen in clubrommelmarktjes, af en toe een plaatselijke musical, of uitvoering in de schouwburg verderop. Van die dingetjes. Het zijn er maar een handvol per jaar, net genoeg om er van te genieten.
  Dat mis ik, nu was ik al blij dat we een ijsje konden eten op een terras.

 3. In huize F. stonden we ook in standje voorzichtig, we zetten nog maar even door.
  Ons tweepersoons Terraza Portico is gesloten, maar dat heeft meer met het weer te maken.

 4. Je leefstijl is behoorlijk coronaproof Ximaar. Ik heb ook niet zo veel ‘last’ van corona, maar soms toch nog weer meer dan ik had verwacht. Dan blijk ik tot mijn verrassing toch meer te doen dan ik dacht.

 5. Ik merk ook weinig verandering, alleen dat gedoe met die mondkapjes. Ik waande me wel volledig veilig toen ik van de week een mondkapje ophad. Terwijl dat echt niet zo is en ik dat ook wel weet. Dat vond ik een vreemde gewaarwording en het klopte inderdaad dat je dan minder geneigd bent afstand te houden. Geheel zoals het RIVM voorspelde. Of dat lag volledig aan mij, dat kan ook. Jij bent trouwens wel goed in naar jezelf toe redeneren. Ik kan het ook hoor. Dat er nu minder CO2 wordt uitgestoten ligt aan mij, niet aan jou. ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: