Okt-21: Gevaarlijke Jongens

Maanden geleden kwam ik al versperringsborden tegen. Maar later waren die weer een tijdje vertrokken. Tot ik een week geleden een flinke kraan zag en wederom een omleiding. Die kraan moet immers ergens staan en je wilt niet zomaar een boom op je hoofd krijgen.

Ging om 3 canadese populieren van 75 jaar. (ca 1945) Ze zijn enorm uit de kluiten gewassen en na een flinke storm vertrouwde de gemeente het niet meer. Nu het hele spul op de stadswal lag, was volgens mij goed te zien dat ze geen ziekte hadden. Ze stonden wel alle 3 dicht bij elkaar. Dus als er 1 gaat, dan trekt ie de wortels van de andere 2 mee en gaan die ook.

Hieronder een overzichtje:


En een dwarsdoorsnee van circa 1,7 meter.

Via de algemene hoogtekaart meette ik de hoogste bladeren op 32,4 meter. Dat is 4 meter hoger dan de spits van het voormalige kerkje dat daar dichtbij te vinden is. Je moet wel bedenken dat de bomen op de Stadswal staan en op die plek is dat zo’n 70cm boven NAP.

Advertentie

Geplaatst op 2020-10-21, in Alkmaar en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Letterlijk kanjers. Met het planten te dicht bij elkaar gezet, zonde.

 2. Dat is inderdaad zonde…

 3. Net de lijst bekeken. Van dit type boom zijn er nog zo’n 130 in de gemeente te vinden. De meeste heb ik wel eens gezien, maar ik ken geen dikkere dan de 3 die nu omgehaald zijn. Waarschijnlijk is met het planten nooit voorzien dat ze zo groot zouden worden. Waarschijnlijk is de bodem daar enorm vruchtbaar.

 4. Ze hadden er na bij de eerste geconstateerd te hebben dat ze niet ziek zijn een of twee kunnen laten staan?

 5. @Dhyan: Ik heb er een link van wikipedia bijgezet (onder de boomnaam). Daarin staat dat de wortels nogal oppervlakkig zijn, wat problemen kan veroorzaken.

  Dat ze niet ziek zijn weet ik natuurlijk niet zeker. Het oppervlak ziet er goed uit in tegenstelling tot de bomen die hier doorgaans na 100 jaar door een storm afbreken. Die stammen zijn doorgaans helemaal uitgehold. Zoiets moet te meten zijn voor het omhalen. Met het omhalen van 1 of 2 van die dingen kan het omwaaigevaar mogelijk groter worden. De kruinen groeiden uitelkaar. Ze stonden dus alle 3 scheef naar buiten om elkaar bovenin ruimte te geven. Maar ze hadden bij een storm ook steun aan elkaar. Kan dus zijn als er 1 scheve blijft staan, dat die eerder om gaat door een storm.

  Toch ken ik niet het volledige verhaal, in de krant of op de gemeentelijke websites heb ik er niets (en zeker niet inhoudelijk) over gelezen.

 6. Flinke bomen waren dat!

 7. @Paco; Ik zie nu dat je weer blogt. Zal je site toevoegen aan m’n XBB-lijst: https://xiwel.blogspot.com/

 8. Het blijft jammer als zo te zien gezonde bomen om moeten . Maar ja, als de veiligheid in het geding is kan het soms niet anders. Soms kun je het niet winnen van de natuur, drie van die kantjes in het blad in een storm kán inderdaad een ravage aanrichten.

 9. Toch wel jammer van die bomen, zeker als achteraf blijkt dat ze nog gezond waren.

 10. Dag Xi,

  Wat een onnodige kap is dat zeg. Houtprijs is goed dus zal wel om het zakcentje gaan. Voor de veiligheid als argument is echt zwaar onzin. Het wordt tijd dat de mens eens niet alles wil ‘controleren’ en de natuur wat meer de natuur laat. Gekke wereld leven we waar alles over risico’s vermijden en angst gaat en waarde van natuur niet meer wordt gezien. Kans dat ze omwaaien, is zeer klein en als dat dan al zou gebeuren, vallen ze richting water. En trefkans een wandelaar te raken… tsja wandel je daar bij windkracht 12? Ja, dan is dat op eigen risico. Ik denk dat die boom iedereen zou overleven in komende 100 jaar maar dat zal de overlevering nu ook nooit weten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: