Okt-27: Kassa weet het beter?

Afgelopen zaterdag keek ik weer eens naar Kassa, een programma waar ik een soort haat/liefde-verhouding mee heb. Radar vind ik inhoudelijk sterker, maar soms hebben ze ook best een belangrijk/interessant item bij Kassa. Gelukkig kijk ik on-demand. Houdt in dat ik de tenenkrommende zooi moeiteloos door kan spoelen. Deze keer viel het mee en bekeek ik hun item over ‘corona’-thermometers.

Dingen die je in het oor of tegen het hoofd kan houden om zo te zien of iemand met koorts je kantoor of luchthaven wil bezoeken. Liever wil je dat dus niet, koorts is een van de indicaties dat je corona kan hebben. Nou valt er zeker iets te zeggen over de oorthermometer, die je goed op het trommelvlies moet richten voor een correcte meting. Maar bij de proef van Kassa vielen al dit soort apparaten door de mand. Stop er maar mee, je hebt er niets aan…

Dat terwijl Taiwan deze methode met succes inzet. Een sterk verwesterd land, waar 23 miljoen Chinezen en een handjevol oorspronkelijke bewoners op een oppervlak wonen dat iets kleiner is dan Nederland. Nederland heeft inmiddels 7100 geregistreerde corona-doden en door onvoldoende testen zijn er in het begin circa 3800 vooral in verpleeg- en verzorgingshuizen gemist. In Taiwan zijn in dezelfde periode maar liefst 7 (dus geen 7.000) corona-slachtoffers geteld. Ze houden sinds Januari hun internationale luchthavens prima in de gaten en van iedere binnenkomer wordt de temperatuur gemeten als eerste controle. Werkt dus uitstekend, wat volgens Kassa dus niet kan.

Taiwan is zeker niet het enige land die dit doet. Nederland is zo dom om dit niet te doen en op die manier de 2e golf via jongeren en vakantievluchten uit Spanje het land in te brengen.

Nee, voor Kassa was een proef gedaan. Een studente trepte zich in het zweet, zodat haar anale temperatuur steeg. Vervolgens liet zij zich meten bij kantoren en andere instellingen met bijvoorbeeld een voorhoofdthermometer. En die gaf geen koorts aan; dus slechte apparaten.

Maar zo simpel is het dus niet. Een leverancier aan tafel gaf aan dat ie later iemand heeft gemeten die echte koorts had. Ging om iemand met griep. Hun thermometer gaf nu wel netjes koorts aan. Daar werd door de presentrice overheen gekakeld. En dat was meer dan dom. De meetmethode van Kassa klopte voor geen meter.

Ik heb al eens eerder geblogd over wrijvingswarmte. Door bijvoorbeeld te fietsen stijgt de temperatuur in het kruis, zeker als je geen luchtige kleding draagt. Het gaat dan om wrijvingeswarmte en geen koorts. Die wrijvingswarmte kan ik op laten lopen tot 40 graden. Daarvoor heb je een dikke broek en een slecht zadel nodig. Na het fietsen is die warmte binnen een dik uur afgevoerd. Waarschijnlijk is het bloed daarvoor verantwoordelijk.

Punt is wel dat hoe verder je van die warme plek komt, deste minder die wrijvingswarmte is te meten. Op het voorhoofd blijft daar dus niets van over. Zelf heb ik m’n test gedaan met een standaard thermometer die ik om beurten in m’n mond en in m’n kont stak. (Wel tussentijds steeds gereinigd.) In de mond was al niets meer te vinden van die wrijvingswarmte.

Als je echte koorts hebt, dan is je hele lichaam in temperatuur verhoogd. Dat is prima te meten op bijvoorbeeld het voorhoofd. Wordt ook gedaan in ziekenhuizen omdat het veel makkelijker gaat. En dat zou allemaal en wereldwijd fout zijn volgens de Kassa-test. Daar zakte mijn broek dus van af. (Wel handig om dan in je gat te meten.) Voor mij een reden om wat op hun forum te plaatsen. Ik was zeker niet de enige, anderen was deze enorme misser ook opgevallen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-10-27, in RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. met een beetje lef komen binnenkort vier Kassa-medewerkers op de fiets naar je huis, plaats vier verse thermometers in hun kruis.. noteer hun klagen en toon de uitslagen

  2. Zowel Radar als Kassa hebben nog wel eens een onderwerp waarvan het er toch verdacht veel op lijkt dat ze snel wil scoren. Als ze zich even hadden verdiept in de materie (bijvoorbeeld de toegestane foutmarge van de thermometers) zouden ze dit niet hebben gebracht.

  3. Ik heb hier ook zo’n snelle meter en die gebruiken we als we op onze kleindochter moeten passen die door het naar school gaan toch sneller drager van het virus zou kunnen zijn. Tot nu toe gaat dat prima…

  4. Een rectaal thermometer had ik ooit bij de apotheek gekocht en die werkte voor geen meter. Het ding had een batterijtje nodig dat steevast op was als je het een keer nodig had. De huisarts gebruikt een oorthermometer. Een voorhoofdsthermometer heb ik zojuist uit China binnen gekregen. In de gebruiksaanwijzing staat altijd hoe hoog de temperatuur wijst op normaal, verhoging of koorts. Een goede gebruiksaanwijzing meldt ook dat het verschillende temperaturen zijn voor verschillende meetplekken. Daar ging dat programma volkomen aan voorbij.

    Het deed me denken aan het TV programma de Ombudsman dat heel aardig begon, maar op den duur bij gebrek aan onderwerpen met volkomen onzin kwam. Daar hebben media vaker last van. Er moet vulling komen, ook als er niks te melden is.

  5. Goed om te weten dat ik zeer kritisch naar dit programma moet kijken Ximaar! Ik dacht dat ze wel goed waren, maar nu kijk ik toch met andere ogen.

  6. Er staat on-demand. Ik dacht dat moet onbemand zijn. Maar het was toch goed.

  7. @Mack: ik tik ook liever ‘op aanvraag’ of ‘op afroep’, maar dan verlies ik nog meer lezers. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: