Okt-29: Een 2-Baller

Ziet de foto hiernaast. Dat betreft de steeg tussen de Hema en de C&A. Een zeer drukke steeg als het om winkelen gaat. Bovenin zie je 2 ballen hangen. Schijnen geen kerstballen te zijn. Jaarlijks hangen ze van Oktober tot/met Februari. Vind ze wel aardig. Ze hangen overal in de binnenstad waar winkels zijn.

Tegenwoordig zijn ze ook handig met corona. 2 ballen geeft aan dat je daar met 2 mensen naast elkaar kan lopen. Verderop is de steeg smaller en hangt er nog maar 1 bal. Daar is de steeg minder dan 1,5 meter breed en kan je elkaar dus niet meer passeren. Moet je dus gewoon even op je beurt wachten en dat doe ik dan ook netjes.

Toen ik deze foto maakte kwamen er 4 jongens door de steeg gelopen. Schatte ze op een jaar of 14. Ze zagen dat ik de foto maakte, maar begrepen ook dat ik hen niet op die foto wilden hebben. Geen heer norm,aal en gemoedelijk. Ze hadden hun fiets in de straat geparkeerd en reden daar op weg.

Voor die tijd legde ik uit waarom ik de foto nam en maakte ik dat grapje dat het aantal ballen aangeeft met hoeveel je daar naast elkaar kan lopen. Eentje ging daar met boter en suiker in. Ging terug naar de steeg om te zien of dat ergens op een bordje stond. De andere 3 begrepen meteen dat ik een grapje maakte en konden er wel om lachen.

Toch is het niet zo ver gezocht. Er passen maar een aantal van die ballen naast elkaar. In bredere straatjes zijn het er al snel 3 en in de brede Langestraat zijn het er gemiddeld 5:

Daar kan van links naar rechts een klein kind, een dikke volwassene, nog een kind en nog 2 gewone volwassenen lopen.

Zelf denk ik overigens nog steeds dat langslopende mensen elkaar niet besmetten of besmet hebben. Of ze nu wel of niet een mondneuskapje op hebben. De tijd van het langs elkaar lopen is simpelweg te kort voor een volledig overdracht. Ik kan daar ook niets over vinden in besmettingsmeldingen. Dat besmetten kan wel als mensen een kwartiertje op een meter naar elkaar staan te praten, schreeuwen of zingen. En in dat geval zal zo’n mondneuskapje er helaas ook weinig tegen doen, tenzij het echt goede mondkapjes zijn, die we niet mogen gebruiken.

Er zijn inmiddels veel mensen die een mondkapje in de winkel dragen. Doe ik ook, omdat het personeel het ook doet. Ik verwacht er echter geen enkel effect van. Op straat draag ik ‘m niet en hou ik 2 of meer meter afstand. Ik zie wel mensen die hem op straat ophouden. Heeft er mee te maken dat telkens op en afdoen ook niet goed is. Dan kom je er steeds met je handen aan.

Door de betere valt minder goed te ademen. Je zit dan je eigen lucht te recirculeren en dat houdt een lager zuurstof-percentage in. Het RIVM raadt het circuleren van lucht duidelijk af en dat is een beetje strijdig met de werking van veel mondneuskapjes.

Mogelijk is dat lastigere ademen de reden dat de mensen op straat het mondkapje tijdelijk naar beneden trekken, zodat net de neus vrij komt. En juist dat lijkt me dom. Als er virusdeeltjes op het mondkapje zitten, dan snuif je die mooi de hele tijd naarbinnen. Nee, dan kan je hem maar beter tot helemaal onder de kin trekken.

Advertentie

Geplaatst op 2020-10-29, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Buiten draag ik er ook geen, maar in winkels doe ik hem ook zeker op, wel of geen effect maakt me niet uit.

 2. Je hebt gelijk met die maskertjes onder de neus en onder de kin. Doe het ding dan liever helemaal weg. Zelf gebruik ik in de winkel een herbruikbaar bouwvakkersmasker met verwisselbare filters. Dat hou ik op tot ik alle winkels gehad heb. Het filter oppervlak is groot genoeg om voldoende gefilterde lucht in te ademen. Na gebruik desinfecteer ik het. Ga ik de straat op zonder een winkel te bezoeken, dan draag ik geen masker. Meestal is er dan genoeg ruimte om elkaars adem niet te hoeven recycleren.

 3. Grapjas, lachen om die steeg.
  Wij zijn wat betreft de mond-neusmaskers in de winkels, (we komen momenteel alleen in de supermarkt) solidair met andere dragers. ’t Is wel op of af en niet ergens halverwege.

 4. Als je ziet hoe mensen met die maskers omgaan, laat mij de schrik om het hart. Eerst afnemen en dan met beide handen in het gezicht wrijven… Heus, je ziet het.

 5. @Blewbird: Je ziet hele rare dingen. Laatst iemand met flinke baard en mondkapje en tegelijk roken. Gelukkig op een plek ver van de drukte. Ik moest er wel erg om lachen. En toen ik het vertelde kon deze 30’er het ook. Mondneuskapjes hebben ook weinig zin met een baard waar van alles langs en door kan. Eigenlijk heeft zo’n maskertje zonder bril ook weinig bescherming voor jezelf. Een bril lijkt hoe dan ook meer tegen te houden bleek onlangs uit onderzoek. Met een bril bescherm je echter niet een ander en met een mondkapje wel. Toch zouden mensen thuis moeten blijven met verschijnselen. De kans is groot dat een deel net iets langer naar buiten gaat, omdat ze toch een mondkapje dragen. Dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de netto winst van mondkapjes erg tegen zal vallen.

 6. Door jezelf te beschermen bescherm je ook anderen. Zolang je niet besmet bent, besmet je ook een ander niet.

 7. @Vlierbloesem eerdere reactie: Het ging mij om het recyclen van de eigen adem, waardoor de zuurstofinname vermindert. Zelf heb ik dat ooit gedaan tegen hyperventilatie. Gewoon in je eigen handen ademen werkte bij mij prima. Maar het is ook goed om voldoende zuurstof in te ademen en met de meeste mondkapjes verminderd dat van 21 naar circa 18%. Heeft dus niets met andermans adem van doen.

  Met reactie 2 ben ik het ook eens. Maar ik heb makkelijk praten met een huishouden voor 1 waar ik geen visite wil hebben. Ga ook alleen op pad en hou 2 of meer meter afstand. In 99% van de tijd kan dat probleemloos.

  Bij twijfel meet ik m’n temperatuur voordat ik naar buiten ga. Vanwege mijn leeftijd verwacht ik koorts of verhoging te krijgen in geval van corona of een ander virus. Tot nu toe geen verhoging gemeten.

 8. Ik moet bekennen dat ik je verhaal over de twee ballen en naast elkaar lopen ook geloofde. Maar het was dus een grapje : )

 9. Het masker dat ik tegenwoordig gebruik heeft ventielen die ervoor zorgen dat je niet steeds inademt wat je net hebt uitgeademd. Het is die blauwe die ik beschrijf in dit bericht: https://vlierbloesem.wordpress.com/2020/08/14/kan-een-beschermend-masker-comfortabel-zijn/

  Als je vaker een masker moet dragen, en daar ziet het nu wel naar uit, dan is gebruik van het duurdere herbruikbare masker niet eens zo kostbaar. Bovendien vind ik mezelf wel een paar tientjes waard. En vergeleken met de kosten die je hebt aan een ziekenhuis opname is de aankoop van zo´n masker met filters niets.

  Het is werkelijk minder benauwd dan zo´n “niet-medisch masker” dat eruit ziet als een chirurgen masker. En als de pandemie voorbij is, dan is het met de juiste filters een uitstekend masker voor gebruik bij het klussen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: