Nov-01: PEN-Huis Rustenburg

Meestal plaats ik een serie PEN-huisjes, maar in dit geval is het er maar 1. Een die nergens op lijkt. Ken dus geen tweede van dit type. Er is trouwens ook vrijwel niets over te vinden. Zelf gokte ik dat ie rond 1945 is gebouwd. Voor die tijd zaten op dit soort huisjes van de PEN eerst tegeltjes van een hond en een haan. Daarna circa tussen 1930 en 1940 brachten ze het provinciewapen aan boven de deur. Deze heeft geen van beide en zal dus iets later zijn gebouwd.


Ik wist al langer dat dit huisje op deze plek stond. Alleen was vooral het ‘torentje’ slecht te zien door struiken en bomen. Onlangs fietste ik er langs er hadden ze er flink gesnoeid. Dus ging ie op de foto en nu meteen maar ook op het blog. De ‘bekleding’ is ook volledig afwijkend. Geen bakstenen, hout of kunststof, maar een soort beton/leem waar ‘planten-afdrukken’ in zitten. Geen idee wat het is.

Inmiddels heb ik er een oude foto van gevonden, waaruit blijkt dat ie van voor 1925 is. Dus een jaar of 100 oud. Toen was de toren hoger. Op een fragment (rechts) van die foto kan je zien dat dat destijds voor de bovengrondse leidingen was. Weet dus niet wanneer de toren is ingekort. Eerder in 2013 heb ik zo’n elektro-kerkje in Wirtheim gezien.

Hier m’n landkaart met PEN-huisjes. PEN Staat voor Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland dat via via Nuon en in dit geval Liander werd.

Advertentie

Geplaatst op 2020-11-01, in PEN-matig, Regiomatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Het is wel een uitzonderlijk mooi trafohuisje. Zo ken ik er ook geen. Vooral fraai is dat zinkwerk erbovenop.

  2. Inmiddels heb ik het bericht wat aangevuld, omdat ik een oude foto vond die het e.e.a. verklaarde. Ding is dus veel ouder dan ik aanvankelijk dacht.

    @bVision: Ik ga er van uit dat dat zinkwerk in de loop der jaren vast een keer vervangen is. Ziet er nu idd goed uit.

  3. Wat is een penhuisje precies Ximaar? Ik zie in de comment van Sjoerd dat het een trafohuisje is? Is het een speciale soort?

  4. @Nicole staat onderin met link. Was Povinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland. Hier noemde iedereen deze transformator- en verdeelhuisjes PEN-huisjes.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: