Nov-05: Swing State of Mind

Door het coronagedoe en omdat het in de USA om 4 bejaarden ging, kwam ik er niet toe om ook maar iets over de US-Presidentsverkiezingen te bloggen. Trump is van dat pretsetje nog de ‘jongste’ met 74 jaar. Bernie Sanders is inmiddels 79. Via voorverkiezingen moest die plaatsmaken voor Joe Biden die over 15 dagen 78 wordt. En als alles mis gaat, dan kan het zijn dat Nancy Pelosi tijdelijk het land moet leiden. Ook al komt ze op geen stembiljet voor. Zij is in maart 80 geworden.

Maar ja, ik heb ook een statistiektic en de uitslagen (of het gebrek daaraan) trekken toch m’n aandacht. Al snel stond Biden op voorsprong. Toch zei me dat niet veel aangezien Trump de kiesmannen van de staat Florida achter zich kreeg. En wie Florida wint, wint de verkiezingen. Zegt men. Bij andere staten als Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Georgia en North Carolina stond Trump redelijk tot behoorlijk voor.

In Pennsylvania zelfs zo voor, dat ik daar niet meer aan twijfelde. Bij 80% van de stemmen geteld was de voorsprong ruim 6,5%. Inmiddels is daar 89% van de stemmen geteld en is de voorsprong va Trump gekrompen tot 2,6%. Cijfermatig hield ik dat niet voor mogelijk. Ik ben het dus gaan narekenen en jawel, het kan. In dat geval ging in die staat in de laatste 24 uur zo’n 66% van de stemmen naar Biden

De kaart hierboven laat ook duidelijk zien, dat de grote steden
naar de Democraten (Biden) gaan en de rest naar de Republikeinen (Trump).

Dat komt duidelijk overeen met de voorspelling over stemmen per post. En als je dit doorrekend, dan krijgt Biden bij 100% van de getelde stemmen 50.1% tegen 48,9% voor Trump. Net als eerder Wisconsin en Michigan zou dus ook Pennsylvania kunnen swingen van Trump naar Biden.

Voor de overwinning is het niet meer nodig. Biden heeft nu 264 kiesmannen achter zich, met een zeer grote kans dat Nevada daar met 6 bij komt. En met die 270 heeft ie precies de benodigde helft (van 538) plus 1 kiesmannen. Het zou mooi zijn als Pennsyslvania naar Biden gaat, wat de overwinning meer glans zal geven.

Alaska heb ik al bij Trump gezet, daar staat Trump 30% voor op Biden. North Carolina en Georgia gaan zoals het er nu uitziet naar Trump, maar zouden in theorie nog naar Biden kunnen gaan.

Mochten Pennsylvania, Georgia en North Carolina onverhoopt naar Trump gaan, dan zal dat enorm veel en lang juridisch- en hertel-gedoe gaan worden. Als Nevada ook nog eens op de nipper naar Trump gaat, dan kan Trump zelfs nog winnen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-11-05, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. helder verhaal, leuke compositie met die rollators. De oudjes daar blaken van zelfvertrouwen

 2. We moeten dus gewoon nog even geduld hebben.

 3. Trump wil dat het tellen stopt op het moment dat de uitslag hem bevalt. Hij denkt dat vals spelen bij verkiezingen net zo makkelijk kan als bij een spelletje golf. Ik verwacht nog wel wat hertellen en jurisidsch gedoe.

 4. Niet alleen vraag ik me af wie de verkiezingen gaat winnen, maar ook wie lang genoeg zal leven om deze volgende termijn te overleven.

 5. Ximaar, je schets de situatie helder en duidelijk, het blijft spannend, niet alleen voor de amerikanen maar ook voor de rest van de wereld.
  Het is natuurlijk fair als alle stemmen meetellen en niet omdat de iemand het beter uitkomt als het niet zo is.

 6. Biden had al voldoende kiesmannen, en sinds vanochtend 0 uur komen daar waarschijnlijk 36 bij. Een totaal van 306. Trump komt niet verder dan 232 en 15 daarvan zijn met de hakken over de sloot. Er is voldoende geteld om dit als eindresultaat te zien, tenzij er in Gerorgia, North Carolina en/of Pennsylvania opeens meer stemmen gevonden worden. Voor de overwinning gaat dat geen effect hebben op wat glans na.

 7. @Suske: Een goed punt.

 8. @ByTheWay: In Pennsylvania mogen poststemmen meetellen die tot 3 dagen na de verkiezingsdag binnen komen, maar wel gepost zijn voor de verkieizingsdag. Het is flink wat werk om de poststempels daarvoor te bekijken. Kans is groot dat een aantal poststemepels niet leesbaar zijn. Bij andere staten hebben ze andere regels. Die bepalen de staten zelf en daar heeft Trump geen invloed op. Hij kan het wel betwisten of er geen te laat binnengekomen poststemmen zijn, maar daar gaat ie zijn oorlog niet mee winnen. Zeker nu Georgia ook naar Biden gaat.

 9. @Vlierbloesem: Trump kan uiterst slecht tegen zijn verlies. Wat dat betreft is deze gang van zaken, waarbij hij in de lastige staten zijn voorsprong langzaam ziet veranderen in een achtersprong, erg amusant. Het is alleen erg jammer dat zoveel US-burgers op hem hebben gestemd en groot deel daarvan de onzin geloofd die hij al jaren uitkraamt. Als Biden dat weet te repareren, dan is hij echt een uitzonderlijke man. Zelf schat ik die kans zeer klein en blijft het de komende 4 jaar flink zeuren in dat “verenigde” land.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: