Nov-07: Rotondewijzer

Een paar dagen geleden kwam ik deze rotonde met zonnewijzer tegen. Kwam mooi uit dat het prachtig zonnig weer was en dat ik af en toe iets over zonnewijzers plaats.Het malle is dat ik hier vaker langs gefietst ben en toen is het me nooit opgevallen.

Vroeg me nog even af of ie op zomertijd of standaard tijd stond. Maar het lijkt er op dat ie er tussenin staat. Het was 16:18 en hij geeft iets van 16:48 aan. In de winter moet je er dus een half uur van af halen en in de zomertijd een half uur er bij optellen.

Nog een kleine nabrander 2020-11-09:
Het is goed mogelijk om deze zonnewijzer mee te laten doen met de zomertijdgekte. Gewoon de getallen op een draaibaar frame en 2x per jaar een stukje verdraaien. Dat lost niet alles op, de Balkenist gaf hieronder al aan dat er hoe dan ook een afwijking is bij zonnewijzers. (wikipedia)

Advertentie

Geplaatst op 2020-11-07, in Regiomatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Mooie inrichting van deze rotonde

 2. Leuke inrichting van deze rotonde.

 3. Als je het eenmaal weet is het wel eens handig.

 4. Mooi. Goed idee.
  (Eerst las ik te vlug: rot onderwijzer).

 5. @Bertie: Ik zie het nu ook. Doorgaans plaats ik koppelstreepjes om dat te voorkomen. In dit geval vond ik het wel een leuke samentrekking. Excuses aan alle leerkrachten die hier moiete mee hebben. ;-)

 6. @bVision: Ik weet niet of het handig is. Heb liever dat mensen op het medeverkeer letten en niet worden afgeleid om uit te puzzelen hoeveel dat ding voor of achter loopt.

 7. Leuk deze hernieuwde kennismaking.

 8. Over het tijdsverschil misschien nutig even Wikipedia te citeren: “De tijd die is gebaseerd op de ware zonnedag noemt men de ware zonnetijd of ware tijd. Dit is de tijd die door een zonnewijzer wordt aangewezen. Met de komst van eenparig lopende uurwerken kwam men erachter dat de zonnedag varieert gedurende het jaar. Doordat de baansnelheid van de aarde rond de zon niet gedurende het gehele jaar dezelfde waarde heeft, varieert de zonnetijd. Dit komt doordat de omloopbaan elliptisch is, waarbij de tweede wet van Kepler opgaat. Hierop werd de middelbare zon geïntroduceerd met de middelbare zonnetijd. Het verschil tussen de ware tijd en de middelbare tijd is de tijdsvereffening.”

 9. Je kan wel makkelijk de klok rond rijden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: