Nov-11: Coronaproof St-Maarten

Enkele dagen geleden zag ik een fragment van Klikbeet, waar een poging werd gedaan om Sint Maarten zo veilig mogelijk te laten doorgaan. Zelf vond ik het ietwat omslachtig en toch ook iets te risicovol. Het kan een stuk eenvoudiger, waarbij de bewoner (gever) gewoon in z’n warme woonkamer blijft en geen mondneusmasker hoeft te dragen. De bedelende kinderen hoeven geen handen te wassen, ze komen nergens aan.

Ziet de opstelling hiernaast. Een grote snoepbak (S) met elektrisch bediende doseerklep (K). Kan dus met een knop of een muisklik vanuit de luie stoel worden bediend. Buiten en binnen gebruik je een laptop met camera, microfoon en luidsprekertje. Kan ook met een moderne beeld-intercom of dergelijke.

Kind wordt welkom geheten via het display en de luidspreker die buiten hangen/staan. Kind spreek BSN-nummer in en via gezichtsherkenning en de database van facebook/instagram word gecontroleerd of het kind de juiste leeftijd heeft en niet eerder gebruik heeft gemaakt van deze voorziening. Kind zingt liedje in microfoon. Gever instrueert het kind om de handen onder de doseerbuis te houden (niet aanraken!) en de klep wordt geopend voor een dosis snoep of gezonder. Bij dit alles kan de huisdeur gesloten blijven en hoeft men zich niet druk te maken over zang-aerosolen.

Dat buitensetje voor communicatie kan ook vervangen worden door een QR-code als sticker op de deur, die het kind met zijn of haar smartphone scant. Die zorgt voor een Jitsi- of Zoom-verbindingen en via het Wifi-netwerk kan er zo gezongen worden.

Voor de doseerinstallatie is ook een eenvoudigere handmatige manier te bedenken zoals Herman van der Zandt’s collectebak, die hij al een aantal weken in Met het mes op tafel demonstreert:

Punt is wel dat ie door de brievenbus moet passen en dat de brievenbus op de juiste hoogte is. Verder is redelijk doorzichtig glas in de deur gewenst. Je wilt er immers geen kinderen mee omduwen.

Nog een aanvulling. Net gezien tijdens een wandeling:

Geplaatst op 2020-11-11, in Alkmaar, Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Makkelijker kunnen we het maken, toch…

 2. marieclaire

  Hahaha.

 3. Ik heb me rot gelachen vooral om het droog blazen, over het verspreiden van aerosolen gesproken. In onze straat is afgesproken wie meedoet zet een lampje in het portiek. Ik doe vanavond wel een stap terug om naar de zang te luisteren. Verpakt snoep hup in de plastic tas of rugzak. Ik mag toch aannemen dat ouders zo verstandig zijn geen snotterig kind op pad te sturen en de ouder zelf blijft maar even op afstand staan.
  Volgens mij is het gevaarlijker om een profvoetballer tegen te komen, hoewel die zie je niet vaak in het wild.

 4. HaHaHa, je kan het ook uitbreiden middels een buizenpost systeem, kunnen de kinderen ook veilig thuis blijven. Ideaal bij slecht weer.

 5. Bericht is een beetje aangevuld met de oplossing van Herman v/d Zandt.

 6. @Bytheway: Zo dacht ik ook aan een onlineversie (Sintmaartenapp), waarbij de kinderen geld overgemaakt krijgen op hun rekening. Kunnen ze er zelf snoep of iets zinnigers mee kopen. Nadeel is wel dat de kinderen dan minder bewegen en dat lijkt me ook niet zo goed.

 7. hermawesterdiep

  Ik vind het helemaal geweldig al die initiatieven. We doen dit samen.

 8. Nog even voor de duidelijkheid. VeiligheidsRegio Noord-Holland Noord met Alkmaar als hoofdstad gaf een negatief advies over Sint Maarten. Mensen konden beter thuisblijven. Aan de geluiden te horen is het in mijn deel van Alkmaar nog nooit zo druk geweest met Sint-Maartenzingende kinderen. Begon meteen al om 5 uur en ging door to half 8. Mij maakt het niet veel uit, kinderen zijn minder hoog dan ouderen. Aansteken gaat dus eerder richting kind en die schijnen er minder of geen last van te hebben. Wel apart dat zo’n advies van NHN niet echt werkt. Wat ik minder vond was de leidkeuze. Alleen het overbekende 11-november werd keer op keer gezongen. Dat terwijl iederen wel weet dat het 11 november is. Ik vroeg me ook af of kinderen het opgenomen hadden en steeds op play van hun smartphone klikten. ;-)

 9. Die laatste foto vind ik erg goed gevonden. Het ziet er nog leuk uit ook : )

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: