Nov-17: Rijkspaaltjes
Ik heb al eens een verzameling regionale grenspalen op de foto en op dit blog gezet. Vandaag een setje oude hectometerpalen, die hier in de buurt staan. Enkele jaren geleden trof ik er een langs de Kennemerstraatweg ergens bij snackbar Danny (kruising Heilooërdijk AH XL).
Niet veel later kwam ik er nog een tegen. Aanvankelijk dacht ik eerst dat het dezelfde was, maar deze was platter en stond achteraf gezien 200 meter zuidelijker.
Zag dus eerst die rechtsboven op de verzamelfoto en daarna die van linksboven. Gaat om respectievelijk 29,9 en 29,7. Na veel speuren zag ik er nog een diep in de stoep gezakt, waar volgens mij 30,1 op moet staan. Dat is de afstand in kilometers tot de Hempont in Amsterdam.
Het gaat om hectometerpalen, die minstens 50 jaar en mogelijk nog ouder zijn. Het betrof de Rijksweg tussen Amsterdam en Den Helder, die destijds door Zaandam, Krommenie, Uitgeest, Limmen (waar ie nog altijd Rijksweg heet), Heiloo, Alkmaar en ’t Zand ging.
Zo ver ik na kon gaan had die route geen nummer, zoals tegenwoordig de A9 en de N9. Kan geen Rijksweg 9 of dergelijke op het internet vinden. Het deel A9 tussen Uitgeest en Alkmaar is ergens in 1972 aangelegd. Tot die tijd ging het doorgaande verkeer dwars door Alkmaar over de Kennemerstraatweg, Kennemersingel, Geestersingel en Helderseweg.
Op de kaart hierboven de route in paars zoals die ooit was. Naast de ‘vindplaats’ Kennemerstraatweg kon ik er geen enkele meer vinden hier in de stad. Ik trof er pas weer 3 bij de Koedijkervlotbrug. Dat stukje fietsstraat heet nu ‘Oude Helderseweg’. Betreft 2 verzakte en 1 die er nog mooi bij staat. Op deze paaltjes kon ik niet meer ontcijferen wat er op heeft gestaan.
Op het bovenste setje foto’s staat linksonder een ander paaltje met RG. Van dat type zijn er een stuk of 6 in het Heilooërweg langs de Kennemerstraatweg te vinden. Betekent RijksGrens. En het Rijk wilde daar destijds maar al te goed aangeven waar de weg met de grond er omheen van hen was. In Heiloo kon ik geen oude betonnen hectometerpaaltjes vinden. In Limmen heb ik nog niet gekeken, dat ligt net buiten m’n zwerfwandelgebied.
Geplaatst op 2020-11-17, in Alkmaar en getagd als Grenspaal, Hectometer, Heiloo, Kennemerstraatweg, Landkaart, Oude Helderseweg, Paaltje, Rijksweg, Topotic, Wandelen. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.
Kijk eens hier: https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegenoverzicht#&gid=1&pid=1
of nog beter, meteen hier: https://staticresources.rijkswaterstaat.nl/binaries/rijkswegenplan-1932_tcm21-204585.jpg
@Sjoerd: Dat plan is duidelijk anders uitgevoerd. Wel werd een deel van de huidige N9 langs het NH-Kanaal al 9 genoemd, maar die moest doorgetrokken worden over de Afsluitdijk. De N9 stopt nu in Den Helder en de A7 gaat inmiddels over de Afsluitdijk. De route langs Haarlem is duidelijk vooraf gegaan aan de route tussen Amsterdam via de Zaan en Uitgeest naar Alkmaar. Die weg is rond 1948 aangelegd en dat zorgde voor een drukke route door Alkmaar naar Den Helder. Pas veel later is de A9 aangelegd die langs Haarlem ging, maar die in 1932 zo ongeveer is bedacht. Het grappige is dat het stuk tussen Krommenie en Uitgeest deel uitmaakt van de N8. Heet Provincialeweg, maar alle N-nummers oder de 100 zijn van het Rijk. ;-)
Heb ook nog meer oude hectometerpalen gevonden met zo’n oranje top. Op geen daarvan staat een wegnummer.
Ik heb alleen getracht wat meer informatie te zoeken en ben hierbij uitgekomen. Ik wist niet of je deze info ook had.
@bVision: Ik vond het een mooie link. Zelf gebruik ik de tijdreis van kadastrale kaarten. Zit als link onder het eerste kaartje. Daarop kan je zien hoe het in de loop van de geschiedenis is aangelegd. Heb inmiddels ook via een beeldbank naar wegwijzers gekeken en daarop werd destijds ook niet aangegeven dat het om Rijksweg 9 of gewoon 9 ging. Die N- en A-nummering is pas later gekomen.