Nov-19: Beetje Draaierig

Vanacht droomde ik dat ik bij iemand in een huis zat. Keek door het raam en de omgeving draaide voorbij. Zo snel dat ik er een beetje misselijk van werd. Heel zelden droom ik zoiets. Vermoed hooguit eens per 5 jaar. Althans dat ik me het later kan herinneren.

Vanochtend las ik tijdens m’n ontbijt het digitale regionieuws. Kranten en ook NH-Nieuws van de provinciale omroep. Daar stond een stukje over een huis, dat met de zon meedraait. Herkende de plek aan de Hoornsevaart, dicht bij station Alkmaar-Noord. Zit een mooi filmpje bij. Het principe lijkt op het kruien van een windmolen.


Wist dat hier wat huizen zijn gebouwd, maar had deze draaiende kubus nog niet gezien en had er eerder nog niets over gelezen. Toch kwam die droom een tikkie overeen, ik zat namelijk op de begane grond in dat ‘droom’-huis. Zag dan ook gebouwen in de omgeving voorbij draaien. De molen(s) die daar aan de andere kant van de Hoornsevaart staat heb ik niet gezien.

M’n droom kan ook te maken hebben met een weekje familiebezoek in Canada. In 1986 werkte ik 3 maanden in het centrum van Canada, tegen de Amerikaanse grens. Had halverwege wat tijd over en bedacht toen wat familie te bezoeken, die niet ver van Vancouver wonen. Ging daar met de trein heen en bekeek eerst Vancouver zelf.

In het centrum stond een hoog gebouw van Sears (een soort grote versie van V&D). Boven op hun gebouw zat een soort vliegende schotel, die dienst deed als panorama-restaurant. Leek me wel wat. Maar na het in de lift stappen wist ik als snel dat het mis was. Die lift ging langs de buitenkant van het gebouw en had alleen beneden en 147 meter hoger in het restaurant een stop. Erger nog; die lift was helemaal van glas. Bij het instappen was me dat niet goed opgevallen, 20 meter hoger was het me maar al te duidelijk.

Ik keek dus maar vooral naar de langsglijdende muur. Bovenin heb ik foto’s gemaakt van het prachtige uitzicht. Allemaal bewogen. Dat zat dus niet in het draaien van dat resturant. Zo snel ging die niet. Wist toen dat ik niet meer in dit soort ongein moest trappen. Hoogtevrees danwel hoogteangst is knap lastig en voor je het weet bezorg je andere mensen een berg overlast.

Via Googlemaps vond ik nog wel het gebouw, maar Sears is er al jaren vertrokken.

Dat draaiende huis staat overigens ook al op de luchtfoto van Google-maps. Via streetviewdata begreep ik dat dit huis er al een jaar of 3 staat:

Aan de overkant staat Molen E. 170 meter westelijker (op de foto hierboven naar rechts) staat molen D. Tijdens een molendag heb ik daarbinnen ooit het kruiwerk (wiki) op de foto gezet. Van de meeste molens draait alleen het bovenste stukje. Hun voordeur verandert niet van plaats.

Advertentie

Geplaatst op 2020-11-19, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Hoogtevrees heb ik ook, dus zal je me niet vlug in zo’n glazen lift krijgen.

 2. Schitterend, een gewaagd idee te kunnen uitvoeren. Ik had zoiets wel eens gelezen maar wist niet dat het echt bestond.

  Die glazen lift zou me doodsangst aanjagen, ze zouden me onder zeil moeten brengen om me erin te krijgen.

 3. ja een bijzonder huis, ik zou het moeten ervaren wat er zo leuk aan het draaien van je huis is op een vaste plek. Zo”n restaurant dat draait, daar kan ik me veel meer bij voorstellen, de omgeving is jou onbekend en je kunt op je stoel blijven zitten om alles in alle richtingen rustig te bekijken bij een glaasje wijn

 4. Ik wist wel van het draaiende huis maar had geen idee hoe het werkte. Nu dus wel. Mooi hoor.

 5. @Jan: Als ik het goed begrepen heb, dan draait ie met de zon mee en heb je zo veel zonlicht in huis. De zonnepanelen op het dak zullen zo ook meer opbrengen. Mogelijk levert dat meer op dan je aan energie kwijt bent voor het draaien. Dwz als ze het goed maken, dan heb je maar een miniscuul motortje nodig met een enorme vertragingsbak.

 6. In Tilburg draait al jaren een huis op een rotonde als kunstwerk.
  https://goo.gl/maps/U7eKTGeHktR6y4Ht7

 7. Wel een leuk huis! Hoorde erover op de radio

 8. Het huis was mij al bekend, net als de bewoners. Het is al op tv geweest bij binnenste buiten https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wooninspiratie/video/draaiend-huis-naar-de-zon en het heeft uiteraard ook in de krant zijn nodige aandacht gehad.
  De spargel toren (televisietoren) in Berlijn heeft ook een restaurant bovenin wat langzaam rond draait.
  Of dat huis in Tilburg nog draait weet ik niet, in 2018 stond het stil en was er een discussie over de kosten en nut van het huis.

 9. dat lijkt me toch een hele vreemde gewaarwording als zo’n huis een hele dag draait en de zon volgt.

 10. @ ximaar:nuttig kan natuurlijk ook leuk zijn, maar ik hoorde de bewoners in het filmpje niet over de energierekening of de wens tot klimaatbeheersing.

 11. @Jan en Bytheway: Het filmpje van de NCRV heb ik duidelijk gemist. Kende het hele programma niet. In dat filmpje gaan ze wel in op de duurzaamheid en de zonnepanelen die meedraaien met de zon. Ik had dat zelf al bedacht. Zag die dingen bij de Google-luchtfoto op het dak liggen. Er is nog een filmpje van 2016 dat onder het bericht staat bij NH-Nieuws.
  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/194856/alkmaarder-bouwt-draaiend-huis-droom-die-uitkomt
  Daar is het huis in aanbouw en zie je wat meer van de techniek.

  Van die draaiende panoramarestaurants zijn er inmiddels aardig wat. Voor mij was die van Vancouver in 1986 de eerste die ik zag. Later op 2006-06-06 trouwde m’n neef met zijn vrouw in Lichtmis (tussen Zwolle en Meppel). Daar is een oude watertoren omgebouwd tot hotel met bovenop een draaiend restaurant.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Koperen_Hoogte
  Ben alleen in de trouwzaal beneden geweest. Had destijds een foto van die watertoren moeten maken voor m’n verzameling. Alleen verzamelde ik die toen nog niet.

 12. het filmpje onder de link mooi filmpje rept niet over zonpanelen. Wel over het veranderend uitzicht, wat pas optreedt natuurlijk als je zelf niet tegen de zon in beweegt. Maar er is blijkbaar ook een ncrv filmpje dat meer informatie geeft. Als ik een rondje loop op mijn balkon rondom mijn huis heb ik ook een steeds wisselend uitzicht, wel uitzichten die ik allemaal al ken.

 13. @Jan: In de reactie van Bytheway staat een link naar het NCRV-videootje. Daarin gaat het ook even over de zonnepanelen en het meedraaien met de zon.

 14. Wat een prachtig idee, en dan ook nog iets wat uitgevoerd kan worden. Alleen weet ik niet of ik het wel altijd fijn vind om de hele dag de zon te hebben. Ik vind dat de zon die tov het huis van plaats verandert ook wel zijn charme hebben.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: