Nov-29: Zwarte Vrijdag

Met zo’n term weet je al dat er iets fout zit of dat je er problemen mee krijgt. Ik bedoeld dan niet het donkere hulpje van Robinson Crusoë. Volgens mij was dat een aardige man, zonder wie RC zijn avontuur mogelijk niet had overleefd. Nee het gaat om de consumeergekte die uit de USA is overgewaaid.

Naast Valentijnsdag, Vader- en Moederdag en Kerstmeukdag en Halloween staat me deze gekte ook niet aan. Het liefste zou ik zien dat winkels een eerlijke prijs rekenen en niet eerst de prijs hooghouden om er later iets van af te doen als zogenaamde reclame.

Een product heeft een kostprijs die opgebouwd is uit de materiaalkosten, arbeidsloon, transportkosten en winst. Bij het geven van extreme kortingen gaat dat vaak ten koste van arbeidsloon of het loon van de vervoerder. Dat gebeurt niet plotsklaps als het Black Friday is, maar al eerder structureel. Idem voor de roofbouw op grondstoffen en het verzieken van het milieu.

Ik ben dan ook een consuminderaar en koop alleen dingen op het moment dat ik het nodig heb en ik het oude niet meer kan repareren. En dan nog loop ik eerst een rondje door de diverse kringloopwinkels om te zien of ik daar iets mee kan.

Dat sluit min of meer aan op Extinction Rebellion, die ik hier afgelopen vrijdag bij de Grote Kerk zag. Een 20-tal mensen die actie wilde voeren in de Langestraat, de koopgoot van Alkmaar. Van de stadswachten mochten ze alleen op het Waagplein staan. Daar zijn geen winkels dat is onze zuip- en schransgoot.

Wat is zag was dat de discussie bij de Grote Kerk er gemoedelijk aan toe ging. Later las ik bij NH-Nieuws (in een reportage van AlkmaarCentraal) wat er aan de hand was.

Ik kwam trouwens bij de Grote Kerk tijdens m’n ochtendwandeling. Die gaat door een groot park, een buitenwijk en soms de Binnenstad. In het park lijkt het wel steeds drukker te worden. In de buitenwijk is het rustig en ook in de Binnenstad viel het me heel erg mee. Sterker nog als ik zie dat het de druk is, dan ga ik er niet in en pas ik m’n rondje aan.

Ik zag een handjevol winkels die iets met Black Friday deden. Doorgaans modewinkels waar ik nooit naar binnen ga. Zag daar trouwens geen drommen voor de winkels. Heb ook deze keer niets gekocht. Zelfs niet een oliebol bij de Grote Kerk, omdat daarvoor de wachtrij me te lang was.

De kans dat Black Friday een echte Zwarte Zaterdag gaat worden, met veel coronabesmettingen achtte ik hier dan ook niet zo groot. In veel grotere steden ging het op dat punt waarschijnlijk wel mis. Dat weten we over een dikke week als daar de besmettingen meer stijgen.

Kleine aanvulling:
Zag net dit berichtje op Teletekst. Zelf begrijp ik ook niet dat veel dingen niet mogen en men moeilijk deed over Sint Maarten, terwijl Halloween geen probleem was. Hebben Amerikaanse uitwassen een soort uitzonderingspositie?

Advertentie

Geplaatst op 2020-11-29, in Alkmaar, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Krachtig samengevat. Ik was dolblij dat ik lekker warm thuis pakjes in zat te pakken en niet in die drukte liep. Ik heb sowieso een hekel aan drukte ook voor corona al. Helemaal snappen doe ik de mensen niet, die in de drukte lopen. Mijn lol is het niet.
  Ik heb een hekel aan Black friday, om de naam, het Amerikaanse, alles. Toch bezondig ik me er ook aan. Ik heb een broek gekocht die ik al lang wilde hebben. Die was nu echt minder dan de helft en een lekker alcoholvrij drankje dat per doos een tientje goedkoper was. Ze planten dan ook nog 🌲 🌳 🌳. Laten bezorgen, dat dan weer wel…. ik ben wel blij dat vintage in is, weer mag. Kringloop is hip. Fijne zonnige zndag

 2. @Staartje: Ik had m’n berichtje net te vroeg gemaakt en trof nu een aansluitend teletekstbercicht dat ik heb toegevoegd.

  Zwarte Vrijdag is ook vooral via het internet in NL begonnen. Ik wilde daar niet over uitwijden aangezien ik m’n bericht al wat lang vond worden. Op Amazon en Alibaba heb ik overigens ook een kijkje. Als mensen hun locale economie omzeep willen helpen, dan moeten ze vooral daar gaan kopen.

 3. dit jaar, gisteren voor het eerst iets gekocht vanwege de prijs op black vrijdag. ik heb binnenkort witte latex verf nodig voor het huisje dat ik aan het bouwen ben. Een grote bouwmaterialenhandel adverteerde met een reduktie van 50%, mijn eigen speciaalzaak van het merk met een reduktie van 35%, en kwam nog lager uit dan de grote bouwmateriaalhandel. Ik moest een zeker sjagrijn overwinnen om toe te geven aan de lokroep van de winkels.

 4. Ik heb me ver van deze dagen weggehouden, ik koop alleen nog maar iets als ik het nodig heb.

 5. Die feesten hoeven van mij niet zo.
  Wat artikelen betreft, ik ben niet zo matig of sober, ik koop meer dan ik strikt genomen nodig heb. Ik kan niet leven van de natuur alleen. Voor een aardig kledingstuk ga ik op zoek, ook voor een bakkie troost in plaats van eikeltjeskoffie en soms koop ik ijs of patat.
  En als het even kan zoek ik een voordelige printer uit of een betaalbare fles wijn.
  Behalve op Black Friday zijn er ook acties op gewone dagen bij betrouwbare winkeliers, als ze niet te gierig zijn om aandacht te besteden aan reclame en Internet.

 6. @Bertie: over “betrouwbare winkeliers die niet te gierig zijn om aandacht te besteden aan reclame en internet”. Ik vind dat een mooie definitie van de consument

 7. Voor de coronaperiode kwam ik op die gekte dagen al niet in de stad en nu zeker niet. Wel reuze benieuwd wat er vandaag aan de hand was met die zware helikopter van het leger boven onze buurt.

 8. @Ferrara: Geen idee, volgens mij was die mij aan het volgen. Overal waar ik liep maakte ie rondjes boven me. ;-)

 9. Ik vind de regels van het kabinet ook niet altijd logisch. Ik kan me voorstellen dat de horeca helemaal niet goed werd van de beelden van de winkelende mensen op Black Friday. Volgens mij is een restaurant dan toch veiliger…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: