Nov-30: Fietsers Pas Op!

Vanaf morgen is de kans groot dat ik af en toe een stukje over een fietsstrook loop. Ik heb geen zin in een boete en wil daar ook geen discussie over aangaan met een Stadswacht of politie-agent. Ik las het al bij de gemeente en nu kwam het ook duidelijk in het Journaal:


Bij tram- en bushaltes geldt vanaf morgen een mondkapjesplicht. Ik heb geen zin om tijdens mijn wandelingen een mondkapje op te zetten. Doorgaans hoeft dat niet omdat ik minimaal 3 meter afstand hou. Een mondkapje gebruik ik uit solidariteit in bijvoorbeeld winkels. Buiten doe ik het liever niet. Met een mondkapje krijg ik meer eigen CO2 retour en minder frisse lucht, danwel O2. Het RIVM raadt niet voor niets recirculatie af. Ben ik het dus geheel mee eens.

Daarom loop ik vanaf morgen bij dit soort bushaltes de lichtblauwe route zonder mondkapje. Een beetje vervelend voor de fietsers. Zeker als je bedenkt dat de bus bij deze halte zelden stopt en dat je er sporadisch iemand ziet wachten, danwel in- of uitstappen. Maar het scheelt me toch mooi 95 euro. Aan de andere kant wordt de route over de halte vooral gebruikt door jonge schoolfietsertjes met hun begeleiders. Bij de Koornlaan kunnen zij onmogelijk de drukke Kennemersingel oversteken. De schoolkinderen, die onder de 13 jaar zijn hoeven (ook hier) geen mondkapje.

Aanvulling na de reactie van Sjoerd. Ik dacht dat het wel duidelijk was dat de halte hierboven door doorgaande voetgangers alleen overlopen kunnen worden en dat er geen ruimte op het trottoir is om langs de halte te lopen. Inmiddels heb ik een publicatie van het CROW die me daarin steunt.

De minimale perronbreedte is 1,5 meter. En dan zit je tegen het muurtje. Om die reden staat het bushokje iets na het perron. De lengte van het perron is gelijk aan de lengte van de bus.

Advertentie

Geplaatst op 2020-11-30, in Alkmaar, OV-matig, Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Volgens mij moet je daar toch gewoon door kunnen lopen…

  2. @bVision: Volgens mij behoren het wachthokje, het halteervak voor de bus, het verhoogde deel, en ook de ribbelstrook voor blinden allemaal tot de halte. Die ribbeltegels houden ook direct voor en na de halte op. Bij ribbeltegels horen ook aan beide kanten 60cm voor het uitzwaaien van de taststok. Kortom er is geen ruimte over tussen het muurtje en de fietsstrook dat niet gezien kan worden als onderdeel van de halte. In Alkmaar -en vooral in mijn wandelgebied- zijn flink wat van dit soort haltes. Gelukkig staat er zelden iemand te wachten. Maar bij die wachtende persoon blijf ik ook minimaal 2 meter uit de buurt en ga ik dus ook al over de fietsstrook.

  3. Het zijn een stelletje idioten die weer zo ondoordacht wetgeving invoeren en later weer twijfelgevallen in de wetgeving moeten dekken. Muilkorvenplicht.

  4. Zo zorgt de mondkapjesplicht voor onverwachte complicaties eigenlijk! Maar ik snap je wel Ximaar. Het lijkt me alleen best een beetje gevaarlijk om over het fietspad te moeten lopen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: