Dec-10: Corona Omzwervingen

Afgelopen dinsdag was de regering niet blij met de corona-ontwikkelingen in Nederland. Het aantal besmettingen lijkt na wat afname en stabilisatie weer toe te nemen. Opvallend is dat er bij het aantal ziekenhuisopnames en doden de afname nog altijd wat doorzet.

Natuurlijk is het zo dat ziekenhuisopnames ongeveer 1 week achterlopen op het aantal besmettingen. En dat het aantal doden nog eens 2 weken achterloopt. Maar dan nog had ik ook bij het aantal ziekenhuisopnames inmiddels een lichte stijging moeten ontdekken.

Het kan zijn dat de mensen die besmet zijn er iets beter tegen kunnen en dat deze mensen minder in het ziekenhuis belanden. Je moet dan denken aan meer jongere mensen die de besmetting oplopen en meer oudere mensen die zich in de contacten beter beperken.

Rutte, in navolging op Van Dissel (van het RIVM), hintte op verslapping van het naleven van de regels en het koopgedrag tijdens Black Friday. Zelf dacht ik dat laatste aanvankelijk ook, ook al omdat ik niet van die Amerikaanse onzin hou.

Maar met dezelfde gegevens zou je ook kunnen beweren dat het aan de mondkapjesplicht ligt. Die werd maar een paar dagen later ingevoerd en zou dus nu het zichtbare effect op kunnen leveren waar het RIVM aanvankelijk (en de WHO veel eerder) heel bezorgd om was. Dwz zijn er meer mensen makkelijker geworden, omdat er mondkapjes gedragen worden?

Maar met de plaatjes van het RIVM denk ik dat beide niet het probleem zijn. Het echte probleem zit in de verplaatsing van het virus. Zie hier 6 opnames van het RIVM. Die maken ze eens per 2 weken. Hoe donkerder hoe erger:

Deze golf begon rond Amsterdam en Rotterdam. Verspreide zich over de hele Randsatd en Brabant. Vervolgens kwam het sterk opzetten in het noorden van Twente en aan het eind zie je duidelijk dat het in de Randstad flink is afgenomen. De golf golft dus over het land. Het zijn steeds andere gebieden die getroffen worden.

Voor een aantal gemeentes heb ik het verloop in deze grafiek gezet:

Bij veel steden zie je dat de piek van het aantal gemeten besmettingen rond 21 oktober lag. En dat het na die periode duidelijk aan het afnemen is. Opvallend is dat het in de stad Groningen eerder ‘piekte’ en dat Sittard-Geleen nu nog aan het oplopen is. Ook in Amersfoort en Arnhem loopt het weer op.

Als het oplopen gekoppeld is aan Black Friday, dan had je vooral een toename verwacht in grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Of Alkmaar, wat ook duidelijk een winkelstad is. Daar is nog niets van te merken. Ook niet als ik de gedetailleerdere getallen t/m vandagg bekijk. Hooguit kan je zeggen dat het wat afvlakt, maar meer ook niet.

Nu heb ik uit diezelfde landkaartjes ook top-5-en per meetperiode gemaakt. Ook hier gaat het om het aantal gemeten besmetting per week omgerekend naar 100.000 inwoners:

 23sep	           07okt
1 Reusel-De Mierden 294  1 Bladel       640
2 Diemen      257  2 Reusel-De Mierden 481
3 Amsterdam     254  3 Krimpen a/d Ijssel 462
4 Rotterdam     244  4 Barendrecht    439
5 Haaksbergen    243  5 Rotterdam     431

 21okt	           04nov	
1 Tubbergen     825  1 Bunschoten     620
2 Bunschoten    759  2 Alblasserdam    553
3 Albrandswaard   741  3 Wierden      526
4 Vlaardingen    698  4 Bladel       515
5 Alblasserdam   645  5 Schiedam      511

 18nov	           02dec	
1 Urk	      1201  1 Urk        849
2 Bunschoten	  558  2 Bunschoten     743
3 Alphen-Chaam	  412  3 Vught       495
4 Altena	  408  4 Scherpenzeel    476
5 Wierden	  399  5 Woudenberg     475

Allereerst valt dan op dat de risico’s in kleine plaatsen net zo hoog is als in grote steden. Maar wat me al eerder opviel aan Groningen wordt hierboven nog duidelijker. De golf verschuift van hoger opgeleide gemeentes met meer bevolkingsvariatie naar gemeentes met minder diversiteit en religieus zeer behoudend.

Bij de laatste 2 opnames (4 weken) staat Urk bovenaan. Daar stemt 60% op de SGP. Bunschoten (8 weken in de top-2) is ook een SGP-bolwerk net als Alblasserdam en Krimpen a/d IJssel. De SGP wil dat iedereen zonder mondkapje in volle kerken gaan zitten en zingen.

Voor de zekerheid heb ik ook nog naar de getallen van Delft en Leiden gekeken. En ook daaruit valt af te leiden dat die een stuk eerder waren dan Bunschoten e.d. Niet zo verwonderlijk. Daar is meer uitwisseling met de rest van de wereld vaak door studenten. Het duurt simpelweg wat langer eer Bunschoten of Urk worden bereikt, maar dan is het daar ook meteen een stuk erger.

Het zal niet zo zijn dat vooral mensen uit SGP-gemeentes naar de grote stad gingen voor Black Friday en daar en-passent het virus mee naar huis namen. Natuurlijk helpen de vuurwerk-ongereldheden op Urk ook niet echt en zou je een link kunnen leggen met het carbidschieten rond Tubbergen. Maar al met al lijkt het virus zich vooral via demografische weg te verplaatsen.

Van de USA was dat ook al bekend. Eerst in wereldse ‘Democrats’ en ‘goddeloze’ steden als New York en later op het dunbevolkte ‘Republicans’ en soms zwaar religieuze platteland. In Duitsland gaat het ook op die manier. Daar is nu vooral Sachsen tegen de Tsjechische grens getroffen. In Bautzen stemmen ze vooral AfD en CDU. Waarschijnlijk omdat ze geen SGP hebben.

Opvallend is wel dat er in Duitsland op dit moment bijna 2x zoveel coronadoden worden geregistreerd (5,0) per miljoen inwoners vergeleken met Nederland (2,8). Maar dat in Nederland nog altijd het aantal vastgestelde besmettingen hoger is. Zal het zijn dat Nederland inmiddels beter meet dan Duitsland? Of is het zo dat in dit zuid-oostelijke deel van Sachsen de mensen een slechtere gezondheid hebben en dat de medische voorzieningen daar beduidend minder zijn?

Als wat hierboven staat allemaal een beetje klopt, dan kan het zijn dat het virus in NL en Duitsland aan het eind van de demografische route is aanbeland. En dan zou het zomaar kunnen dat de getallen de komende weken toch weer gaan zakken. En dat dat allemaal weinig vandoen heeft met het wel of niet dragen van een masker, maar meer hoe lang, met hoeveel en hoe innig we bij elkaar op bezoek gaan. Ik vrees dan ook met grote vrezen voor de Kerstdiensten en -bijeenkomsten.

Advertentie

Geplaatst op 2020-12-10, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Hoopvol.

 2. Als wat hierboven staat allemaal een beetje klopt, dan kan het zijn dat het virus in NL en Duitsland aan het eind van de demografische route is aanbeland. Dit is hoopvol bedoelde ik.

 3. Minder ernstig zieken en doden komt door betere kennis. Ziekenhuizen hebben nu betere behandelmethoden ontwikkeld. Bij de eersten wist men nauwelijks wat men er mee aan moest. Bovendien werd er zeer weinig getest. Langzamerhand zijn de testen wat toegankelijker geworden.

  Er kan behoorlijk veel verschil zitten tussen besmettingstijdstip en datum van testuitslag, besmettingsplek en woonplaats, besmetting en ziekenhuisopname, besmetting en overlijden. Het gaat ook niet bij iedereen even snel. Helaas wordt niet bekendgemaakt waar en wanneer de besmettingen hebben plaatsgevonden. Uit het “bron en contactonderzoek” zou dat moeten blijken. Nu weet je alleen hoeveel Nederlands ingezetenen, wanneer zijn gemeld als besmet, nadat dit door een laboratorium onderzoek is bevestigd. Daaruit is niet goed af te leiden welk effect maatregelen hebben. Welk evenement een “superspread event” was.

  Anders was het met de virusmutant die door vakantiegangers uit Spanje werd meegenomen. De herkomst van de mutant kon genetisch worden vastgesteld. Dat zijn gegevens waar je beleidsmatig iets mee kunt, als je dat zou willen.

 4. Ik vrees dat de echte piek medio januari 2021 zal gaan vallen en dat daarna het virus op de terugweg gaat…

 5. Ik hoop dat het geen jaren gaat duren….

 6. Je hebt er werk van gemaakt, chapeau. Duitsland eerst, dat gebied is dat ook niet veel (varkens)boeren? De vuile lucht houdt corona vast of de mens is daar al aangetast. Gebeurde in Erp in het voorjaar. Jouw theorie over slechte ziekenhuizen vind ik ook redelijk aannemelijk. En dan zijn er nog mensen op vakantie gegaan daar.
  Ik denk dat je geen black friday verhoging in Rotterdam ziet omdat het volk er niet vandaan kwam. Zoals in Eindhoven dat waren grotendeels Belgen. Mij valt ook weer op dat kleine Brabantse dorpjes evenveel besmettingen of meer hebben dan minn geboortestad Vlaardingen, blijkbaar doet Pernis niks voor het virus.

 7. Ik ben benieuwd. De stijging was gisteren best fors, maar hopelijk daalt het inderdaad.

 8. Gisteren was idd een slechte dag. Probleem is dat die dagkoersen erg sterk kunnen varieren. Of dat komt door meer of minder mensen die zo’n piekdag uitkiezen om te laten testen weet ik niet. Het aantal uitgevoerde testen kan ik alleen per week vinden en niet per dag. Die kaartjes hierboven per gemeente zijn zelfs maar eens per 2 weken. Toch haalt dat wel de pieken en dalen er uit, waardoor het inzichtelijker wordt. Of mijn vermoeden van de dalen al deze week inzet denk ik niet, maar het zou best wel eens eerder kunnen zijn dan het RIVM nu verwacht.

 9. @Lisbeth: De varkens in Duitsland zijn vooral in Niedersachsen te vinden tussen de Nederlandse grens en de Weser. In Sachen komen erg weinig varkens voor. Het is daar van oudsher een mijngebied in het Erzgebergte. Ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Aan de andere kant van dat Erzgebergte was het in Tsjechië ook flink raak met corona. Zelf had ik niet de indruk dat daar zoveel mensen de grens passeren. Kan wel aantrekkelijk zijn, de spullen in Tsjechië zijn stukken goedkoper en in Sachsen woont ongeveer het armste deel van de Duitsland.

  In NL was het ook opmerkelijk dat het flink raak was rond Bladel. Zelf vermoed ik dat dat wel eens door het Vlaamse grensverkeer kan komen.

 10. Bedankt voor deze uitgebreide uitleg, daar heb ik meer aan dan de vage uitleg in de media.

 11. Ximaar, even de andere kant op richting Nicaragua, bij omzwervingen mag dat denk ik.. Je hebt al eens beweerd dat het virus vooral per vliegtuig grote afstanden aflegt, zonder daarbij te beweren dat er besmettingen in het vliegtoestel plaatsvinden.

  In Nicaragua helemaal niks van hele of halve lockdowns van regeringswege. De bevolking zelf, de supermarkten en de banken stellen een regime in: mondkapjes, afstand houden en eerst ook chloorvoetbaden, besproeiing winkelmandje.

  Slechts een heel enkele nederlandse met de nadrukkelijke uitstraling van : ik draag geen mondkapje!
  wordt fluks als uitschot behandeld door de goegemeente waaronder ik. Als ware ze zelf al door de pest aangetast. Immers sommigen verliezen het reukvermogen en anderen het verstand.

  Het resultaat is op dit moment is dat men denkt dat het achter de rug is. Vergelijk het met Nederland in juli jl. Een medeburger die ik al een jaar niet was tegengekomen, stak me zijn hand toe. En toen bleek dat het bij mij diep zat, ik trapte erin. Bereid je erop voor als het in Nederland ook de goede kant op gaat.

  Wel is het zo dat de regering hier heel erg hoge eisen stelt aan de vliegmaatschappijen, waardoor er bijna niemand binnenkomt. Ook niet over land..

  Het zou zomaar je eerdere stelling van hierboven onderschrijven.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: