Dec-18: Elke Keuze is Fout

De regering heeft horeca en diverse winkels opgedragen om te sluiten, om zodoende de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als ik naar de besmettingsgetallen kijk, dan springt niet de zogenaamde Zwarte Vrijdag er uit of de koopdagen voor Sinterklaas, maar juist de viering van Sinterklaas zelf.

Dat sluit ook aan bij de RIVM-constatering dat de meeste besmettingen thuis of bij familie plaatsvinden. De virusopleving op de intensive care begon rond 13 december, 8 dagen na Sinterklaas. Door gerommel bij het RIVM zijn de besmettingsgetallen verre van representatief. Gelukkig was stichting-NICE (IC-bedden) niet van slag.

Het idee om winkels te sluiten zal niet zozeer met het bezoeken van winkels van doen hebben. Je bent maar kort in een winkel. Vaak tekort voor het overdragen van het virus. Thuis zijn mensen langer bij elkaar en eigenlijk helpen de gewone mondkapjes dan ook niet meer. Kijk daarvoor maar eens bij de uitbraken onder ziekenhuispersoneel dat veel betere mondkapjes heeft.

Door zo in te zetten op de winkels kan het zijn dat mensen Kerst wat meer alleen of met weinig visite vieren. En daar valt wat voor te zeggen. Als ‘we’ (ik deed al nooit mee) toch allemaal bijelkaar kruipen voor een voedzame en langdurige kerstmaaltijd, dan gaan de getallen nog sterker omhoog dan door een paar uur Sinterklaasviering. Terecht zijn de regering, RIVM en ziekenhuizen bang dat het met Kerst goed misgaat.

Om de mensen wat bewuster te maken doen ze dan maar alle niet essentiele winkels dicht. Dat zou zeker kunnen werken. Aan de andere kant merken winkeliers terecht op dat je dan allemaal naar minder winkels moet en dat het in die winkels dus drukker wordt met meer kans op besmetting.

Hema had bedacht dat hun brood, slager en andere etenswaren verkocht mochten worden. Hier in de stad hadden ze daar een prima oplossing voor. Aan de buitenkant hebben ze een afhaalloket voor de befaamde rookworsten en ijs. Die bediening kan ook uit de winkel een salade, boerekoolmaaltijd, brood, tompoes, worst, wijn, knabbels of bijvoorbeeld een pak koffie halen.

Maar nee, door gezeur met de Action is nu toch ook de Hema dicht. Bij beide kan je ook fietsbanden kopen. Ook dat ontlast de fietsenzaken, waar het nu dus drukker wordt. Want er wordt wat gefiest en dus verslijten er ook meer fietsbanden. Dat gaat door al het gewandel ook op voor schoenzolen. Alleen de schoenmakers zijn open en die kunnen mijn plastic zolen niet lappen. Schoenwinkels zijn dicht. Kan dus ook niet naar de Action voor hun flutschoenen.

Dus ja, wat is essentieel? Over de Xenos heb ik niets gehoord. Die zijn ook dicht. Terwijl zij naast chocola en chips diverse Italiaanse maaltijdproducten als pasta, pastasauzen en knakworst verkopen. Het Kruidvat is dan weer wel open. Die hebben helaas geen maaltijden, wijn of fietsbanden, maar weer wel koffie. Ze mogen open omdat het onder de drogisterijen valt. Toch verkoopt het Kruidvat vooral make-up, kinderspeelgoed en shampoo. De Big Bazar zal ook wel dicht zijn. Ook zij verkopen veel schoonmaak- en verzorgingsmiddelen en hebben wat voedsel op het niveau van de Action. Verder verkopen ze net als de Action en het Kruidvat toiletpapier.

Omgekeerd heb ik een regionale supermarkt die handdoeken, radio’s en koffiezet-apparaten verkoopt. De Lidl en Aldi gaan vaak nog verder met als toevoeging schoenen en werkkleding. Inmiddels heeft de Jumbo de Hema overgenomen. Zal eens kijken of er nu bij de Jumbo ook allerlei Hema-artikelen in graaibakken opdoemen.

Ondertussen zit ik er maar mooi mee. M’n kerstNieuwjaarskaarten laat ik doorgaans bij de Hema afdrukken. Ik betaal die bij het ophalen in de winkel. Kan nu (nog) voor het Kruidvat kiezen. En anders laat ik het opsturen. Ga ik nog eens essentieel over nadenken.

Gerrit de Jager is ook lekker op dreef als het om de essen-tieelheid van de Hema en dergelijke gaat:

Advertentie

Geplaatst op 2020-12-18, in Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Ja, ook jij moet essentiële keuzes maken.
  Maak jij wel de goede keus?

 2. en bovendien weten we niet hoe veel tijd zit tussen besmettingsmoment en IC opname.

  Die thuisbesmettingen lijken me wel waarschijnlijk, maar waar haalden die besmettelijk huisfeestvierders hun besmetting vandaan?

 3. Overigens, heb je echt schoenen en een fietsband nodig? Welke maat?
  Weggeefbloggen hoort ook tot de mogelijkheden. Maken we toch gewoon een nieuw soort van economie?

 4. Of ruilen voor een rolletje gastape?

 5. Achteraf ben ik blij tien dagen te vroeg klaar te zijn met het alle kerstzaken, ook met een paar kaarten. ☻

 6. @VBytheway: Met dit soort overlappende winkels gaat mij dat ook niet lukken.

 7. @Vlierbloesem: Ik heb eigenlijk nix nodig, en dat van die nieuwjaarskaarten gaat me ook wel lukken.

  Als ik in de weekraporten van de RIVM kijk, Dan komt na thuis en familiebezoek al snel werk en scholen. Van winkelbezoek is in die lijst niets te vinden. Als het al in de winkels gebeurt, dan denk ik dat vooral vakkenvullers het meest risico lopen aangezien zij het langst in een winkel tussen de klanten aanwezig zijn. Over problemen bij vakkenvullers heb ik nog geen letter gelezen en bedenk maar dat dat groot in de media komt als dat wel een keer zo is.

 8. Ach, met een beetje aanpassen en ons vooral aan de regels houden komen we een heel eind. Discussiëren in een winkel over de essentie van het dragen van zo’n mondkapje is niet de goede plaats. Doe die dingen gewoon op.

 9. @bVision: Voor alle duidelijkheid, ik draag ook een mondkapje op een goede manier in de winkels uit solidariteit met het winkelpersoneel dat zo’n ding de hele dag moet dragen. Verder ram ik iedereen met m’n winkelkarretje aan de kant als ik geen anderhalve meter krijg. ;-)

 10. Om je laatste reactie op @bVision schoot ik in de lach.
  Ik denk dat jij dat niet doet, nou ja die knipoog is ook niet voor niets.

 11. Bij de weg: bij ons in de Jumbo is al maanden een schap HEMA. Kantoorartikelen, onder andere

 12. Het eerste bericht dat ik over een vakkenvuller vernam, was aan het begin van dit jaar. Een vakkenvuller werd ontslagen omdat hij een mondkapje droeg. Voortschrijdend inzicht komt meestal laat.

  Dat we over vakkenvuller nu niks horen, komt waarschijnlijk omdat het RIVM vooraf een lijstje met mogelijke besmettingsmomenten hanteert en alleen publiceert wat daarbinnen past. Net zoals nog steeds de ideeën van Maurice de Hond niet besproken mogen worden. Vrijheid van denken en onderzoeken is een voorwaarde om een stap verder te komen in het afschudden van dat virus.

 13. Het is inderdaad soms lastig om te weten wat wijsheid is in onzekere tijden…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: