Dec-28: HVC Warmtenet Alkmaar
De laatste 5 jaar ligt regelmatig een straat open voor de aanleg van het warmtenet (plattegrond) van de HuisVuilCentrale (HVC). Het gaat om restwarmte die vrijkomt bij het verbranden van huisvuil. Het is een behoorlijke klus die zich vooral in de grond afspeelt. Boven de grond zie je hooguit dit type huisje zoals in Overstad:
Dat huisje past wel in het verlengde van de e-Huisjes (en Waterschapsgebouwtjes) waar ik af en toe over blog. Onder het huisje wat detailfoto’s. De rechter is van een Zinkerbord, waar de warmteleidingen onder het water doorgaan.
Eerder heb ik ook de inhoud van een vergelijkbare kast op de foto gezet. Wist toen niet dat dat setje van de HVC was. Hun logo is echter wel op de foto te zien, tussen en boven het oranje “stopcontact” en de grijze electrakast.
Hier nog een foto van bijna 2 jaar geleden toen hun leidingen onder de Julianalaan door De Hout werden aangelegd:
Een paar jaar eerder waren ze bezig met een leiding langs Station Alkmaar Noord (dat ding in de lucht ligt daar nu onder het fietspad):
Het is inmiddels een behoorlijk netwerk tot ver in Heerhugowaard. Zelf vraag ik me af of deze mega-investering verstandig is. Als het allemaal klaar is, dan kan het zo zijn dat we bijna geen restafval meer hebben door beter te recyclen.
Maar vooralsnog doet de HVC Groep (NH, ZH en Flevoland) het goed, bij Wise, Milieu Centraal e.d. scoren ze met een 9,9 erg hoog:
Het malle is dat dit lijstje volgens mij alleen over elektriciteit (wordt ook opgewekt met huisvuilverstoken) gaat en niet over gas, waar we in Joules veel meer van verbruiken. In mijn jaarcontract stelt HVC dat ze groen gas leveren, en ik denk hoe dan? In de media gaat een verhaal rond dat HVC in Alkmaar het het duurzaamste warmtenet heeft. Alleen wie dat bepaald heeft kan ik nergens vinden.
Geplaatst op 2020-12-28, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als Afval, Duurzaam, Energie, HVC, InfoBord, Overstad, Warmtenet, Zinker. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.
Mocht het restafval op zijn dan kan het netwerk voor een andere vorm gebruikt worden. Daar hebben ze vast wel rekening mee gehouden.
Komt tijd komt raad. Bijstoken kan op vele manieren. Ik durf te wedden dat hoogovens ook veel warmte over heeft… (als dat dan nog bestaat).
Bij mijn laatste overstap was HVC het goedkoopst. Ooit heb ik het nutsbedrijf betaald voor plaatsing van een dag/nacht meter. Indertijd maakte dat de rekening een stukje lager. Nu kon ik door die meter niet over naar HVC omdat ze met dat soort meters zeggen niet om te kunnen gaan.
De levering van groene energie is vaak een wassen neus. Alle bedrijven gebruiken het zelfde net, waar alle soorten energie doorheen gaan. Alleen een warmtenet is apart aangelegd, maar vaak is de consumentenprijs erg hoog.