Jan-01: Corona Vrij Treinen

In het afgelopen jaar heb ik 2x getreind. De eerste was begin maart, toen er nog geen restricties waren. In augustus ben ik 1x naar familie in de Zaanstreek geweest. Was me op de fiets net iets te ver. Maar het was te kort om daar een vrijtreinendag voor te gebruiken. Werd niet goed van het mondkapje. Ook al omdat het die dag erg warm was.

Gelukkig konden mijn andere vrijtreinendagen blijven staan voor als het weer beter zou worden. Maar het werd niet beter en ik ben dus niet meer op pad geweest. Ik vind mijn reizen ook niet noodzakelijk en als alles dicht is en de dagen weinig zonlicht hebben is het ook niet leuk.

Geen idee wat de NS gaat doen met al die voorafbetaalde vrijtreinendagen die niet opgenomen zijn. Vermoed echt dat ik de enige niet ben.

Aan de andere kant waren er mensen die nog snel zo’n dag opnamen vlak voordat er weer restricties ingingen. Dat merkte ik hier in de stad. Alkmaar scoort hoog onder de 60plussers die vrijtreinendagen gebruiken. Het zou mij niet verwonderen als door dit beleid mensen met een verhoogd risico toch maar op pad zijn gegaan om de kaart er uit te halen.

Daar hoor of lees ik niets over. Zelf vond ik het onverantwoord en neem dat ‘financiele’ verlies voor lief. Kan wel zeggen dat ik mijn dalurenkaart met vrijtreinendagen er volledig niet uitgehaald heb.

Onbedoeld is m’n kapper hier de dupe van. Dwz sinds maart knip ik zelf m’n haar, omdat ik kappers net zo min vertrouw. Dat levert me het dubbele op van wat ik bij de NS gedoneerd heb. Eigenlijk zou de NS dus mijn kapper financieel mogen steunen.

Ik zou die dalurenkaart voor dit jaar op kunnen zeggen. Ik denk dat ik een groot deel van het jaar niet de trein (of bus (vind ik nog erger)) in stap. Het zal zeker tot augustus duren eer er voldoende mensen van een vaccin zijn voorzien. Toch denk ik dat ik gewoon m’n dalurenkaart betaal. Als ik zie hoe leeg hier treinen en bussen rondrijden, dan kunnen ze wel wat geld gebruiken.

Ben ook niet meer in de bsu geweest. De bussen rijden dan ook nog leger rond dan normaal. Vandaag 5 bussen langs het ziekenhuis zien rijden. In totaal 1 passagier, dus 0,2 passagier per bus. 85% van de buschauffeurs (m/v/x) draagt geen mondkapje. Je kan zeggen dat dat niet hoeft omdat ze redelijk afgezonderd zitten. Maar dat geldt ook voor de caissieres (m/v/x) achter het plexiglas in de supermarkt.

Deze mensen geven gewoon het goede voorbeeld, iets dat de chauffeurs ook mogen doen. Punt is ook dat een groot deel van hen zonder mondkapje over het bussation loopt, terwijl ik bij het passeren van elke bushalte steeds m’n mondkapje op en af doe, omdat dat nu eenmaal verplicht is. Slaat natuurlijk nergens op als er geen mens bij zo’n halte staat te wachten.

Advertentie

Geplaatst op 2021-01-01, in OV-matig, Shopmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ik heb iets meer gebruikt gemaakt van de trein. Vanaf dat het weer mogelijk was, reisde ik naar Schiedam om op te passen en bezocht ook enkele musea. Ik reisde op rustige tijden en vond dat verantwoord. Ik gebruikte wel een wegwerpmondkapje. Een wasbaar was me te warm. De laatste keer voor de laatste lockdown was het wel druk in de trein. Ik overwoog een trein te laten gaan. Mijn vrij-reisdagen zijn bijna op.

 2. Mijn laatste treinreis was nog vóór de eerste lockdown. In februari, toen ik de pandemie al wel zag aankomen, maar nog geen besmetting was vastgesteld in de buurt waar ik die dag reisde. Het was tegelijk de eerste keer sinds lange tijd dat ik gebruik maakte van openbaar vervoer. Na zo´n rit was ik vaak verkouden of kreeg ik griep, zodat ik tram bus en trein liever meed. Maar dit keer was het de simpelste manier om te komen waar ik heen wilde. Ik moest nog een openbaar vervoer kaart kopen, plus saldo.

  Het was erg druk die dag. De hele reis, trein en tram, zat of stond ik bovenop anderen. Geen van de volgende dagen heb ik het openbaar vervoer nog gebruikt. Echt onverantwoord vond ik het. Gelukkig blijft de kaart met saldo 7 jaren geldig.

 3. In de tussenperiode na lockdown 1 ben ik nog wel met de trein geweest. Het was zomer en de treinen en ook de bussen waren vrij leeg. Het werd trouwens gaandeweg weer drukker. Maar nu waag ik me er niet meer in. Ik betaal gewoon voor het OV en de vrij-reizen dagen zijn niet ingezet, helaas. Maar ik wil niet dat de NS en andere OV organisaties failliet gaan. Ik blijf voor mijn kaart betalen.

 4. Als er geen mensen bij zo’n hokje of halte staan zet ik ook geen mondkapje op. Trein en bus gebruik ik nu niet.

 5. In maart voor het laatst in de trein gezeten. We zien wel hoe het uitpakt.
  Voorlopig blijven we nog thuis.

 6. Bij ons is er bijna niet meer met de trein gereisd, alleen soms mijn jongste zoon voor zijn school.

 7. Hoe gaat het met Ximaar, vijftien dagen niet geblogged?

 8. Ten minste als je het nog vier dagen zo vol houdt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: